eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Összefogtak a demokraták a republikánusokkal

Az amerikai Kongresszus enyhíti a korlátozásokat azoknak az összetett pénzügyi termékeknek a kereskedelmére, amelyek sok elemző szerint elvezettek a globális pénzügyi válsághoz. A ház pénteken tartja a végszavazást, és egy sor demokrata a lazább szabályozást akaró republikánusok oldalára állt.

Sokaknak lidércnyomást okoz, ha meghallják a derivatív pénzügyi termék kifejezést - különösen azoknak, akik otthonukat vagy munkahelyüket veszítették el a válságban. Az összetett pénzügyi termékek, amelyekben egymás mellé "csomagolták" a kockázatos és megbízható tartozásokat, vezettek el ahhoz a bizalomveszéshez, amely több bank összeomlásával és a hitelek megvonásával járt.

Annak ellenére, hogy ezek az érzések az Egyesült Államokban is erősek, a kongresszusi képviselők többsége úgy látja, eljött az ideje, hogy lazítsanak a baj után bevezetett szigorúbb szabályozáson. Mindez a pénzpiacot szabályozó javaslatok részeként történik, tehát Barack Obama elnök úgy érezheti, hogy győz, ha átmegy a törvény. Viszont annak részeit csütörtökön elkezdték felhígítani a republikánusok és az oldalukra állt demokrata képviselők.

Így például leszavazhatják azt az elképzelést, amely felállítaná a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Ügynökséget. Ez az ügynökség fogná össze a lakossági hitel szabályozást, de ha megtorpedózzák létrehozását, akkor több, különböző felügyelőszerv ellenőrzi majd a piac működését.

Az összetett törvényjavaslat ugyanakkor arról is rendelkezne, hogy a csődbírók a lakáshitel gondokkal küszködő lakosok hitelrészleteinek csökkentését írhatja elő a bankoknak. Az egyik banklobbi határozottan követelte csütörtökön, hogy húzzák ki a rendelkezést a tervezetből.

A törvényjavaslatot határozottan ellenzi az Amerikai Kereskedelmi Kamara is, amely még tévéreklámokkal is agitál a tervezett Fogyasztóvédelmi szerv ellen, és a derivatíva kereskedelem lazítását sürgeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×