eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Italian coffee capsules or coffee pods on wood background
Nyitókép: Vlad Fishman / Getty

Lesz jobb helye is a kávézaccanak a mosogató lefolyójánál

Kávézacc-visszagyűjtő megoldásokat versenyeztet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) a Coca-Cola HBC Magyarország, hogy hasznosíthassa a vendéglátóipari vevőpartnereinél keletkező, értékes hulladékot.

Az ötleteket attól a 27 hallgatói csapattól várják, amelyek a szeptember 22-én zárult Zaccmentő pályázatra jelentkeztek. Az egyetemisták november közepéig dolgozhatnak a megoldásaikon. A kezdeményezést szervezők azzal indokolták, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság 80 százaléka kávézik, az évi 18 ezer tonnás kávéfogyasztásból 14 ezer tonna kávézacc keletkezik.

Hozzátették, hogy a Coca-Cola belföldi kávépiac egyik legnagyobb szereplőjeként több mint 2200 vevőpartnert lát el, ám közülük csaknem minden második a szemétbe dobja a kávézaccot, és csak 10 százalékuk szeretné komposztálni, de nekik sincs erre lehetőségük. A visszajelzések szerint a vendéglátásban és idegenforgalomban érdekelt vállalati partnerek többségét érdekelné a begyűjtési rendszer.

A közlemény szerint a kávézacc ásványi anyagokban gazdag anyag, mégis alig van jó megoldás az újrahasznosításra. Értékes alkotóelemeinek köszönhetően az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, a csomagolóanyag és üzemanyaggyártás is felhasználhatná. Ehhez ugyanakkor meg kell oldani az elszállítását, a tárolást, az összetevők megőrzését. A Coca-Cola abban bízik, hogy működőképes megoldás születik a visszagyűjtésre, és ennek ismeretével továbbléphetnek az kávézacc újrahasznosításában.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×