eur:
395.31
usd:
372.47
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Pixabay

Szenzációs szemvizsgálat: egy perc alatt kiderülhet a szívbetegségek kockázata

Egyszerű szemvizsgálat útján képes kiszűrni a mesterséges intelligencia azokat az embereket, akiknél különböző szívbetegségek kockázata magas.

A vizsgálathoz nem szükséges kórházi háttér, vérvétel vagy vérnyomásmérés sem: a retina vénáiról és artériáiról készített képek alapján ad a mesterséges intelligencia pontos képet arról, ha valakinél komoly esélye van szívbetegség kialakulásának.

A módszer nagyon eredményes és nem invazív, a mesterséges intelligencia a szív- és érrendszeri betegségek, a szív- és érrendszeri halálozás és a sztrók kockázatát állapítja meg segítségével – írja a The Guardian cikke.

A kutatást vezető Alicja Rudnicka szerint kevesebb mint egy perc alatt eredményt ad a vizsgálat. Ha az eredménye nagyobb kockázatot mutat ki, mint amire a páciens korábbi egészségügyi adatai utaltak, akkor gyógyszerekkel, például sztatinnal csökkenthető a rizikó mértéke. Ezáltal a szív- és érrendszeri egészség javítható, életeket lehet így megmenteni a kutató szerint.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte nagy számban fordulnak elő, önmagukban a leggyakoribb halálozási okot jelentik. Sokféle módszerrel igyekeznek felmérni ezek rizikóját, de egyik sem tökéletes.

Az artériákat és vénákat vizsgálja az eszköz

A teljesen automatizált, mesterségesintelligencia-alapú eszköz,

a Quartz felméri a retina érrendszerét,

és ezt, valamint az ismert kockázati tényezőket figyelembe véve végez rizikóelemzést az érrendszeri egészség és a halálozás előrejelzésére.

Az eszközzel 88 052, 40 és 69 év közötti résztvevő adatait vizsgálták meg. A kutatók kifejezetten a retinában lévő artériák és vénák szélességét, érfelületét és görbületének mértékét vizsgálták, hogy előrejelző modelleket dolgozzanak ki a sztrók, a szívroham és a keringési betegség okozta halálozásra. Eredményeiket egy már létező rizikófelmérő eszköz eredményeivel is összevetették.

A résztvevők egészségét 7-9 éven át kísérték figyelemmel. A férfiaknál a retinában lévő vénák és artériák szélessége, görbülete és szélességváltozása a keringési betegségből eredő halálozás fontos előrejelzőjének bizonyult. Nőknél az artériák területe és szélessége, valamint a vénák görbülete és szélességváltozása járult hozzá a kockázat előrejelzéséhez.

A Quartz a rizikó kiszámításában figyelembe vette a dohányzást, az esetlegesen magas vérnyomásra szedett gyógyszereket és a korábbi szívrohamot is. A kutatók megállapították, hogy a Quartz által kiszámított retinaadatok összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri betegségekkel, a halálesetekkel és az agyvérzésekkel, a Framingham klinikai kockázati pontszámhoz hasonló előrejelző képességgel.

A módszer emellett teljesen automatizált, olcsó, nem invazív és szélesebb körben érheti el az embereket a jelenleg használt módszereknél, mivel vért venni vagy vérnyomást mérni nem kell mellette.

Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Gyengül a forint, kritikus szinten a jegyzés

Gyengül a forint, kritikus szinten a jegyzés

Kedden is folytatódott a forint gyengülése a vezető devizákkal szemben, az esti órákban pedig már tavaly október eleje óta nem látott mélyponton is volt a forint a dollárral szemben, miután Jerome Powell, a Fed elnöke egy konferencián kijelentette, hogy nem történt előrelépés az infláció tekintetében, ez pedig igencsak odacsapott az alapból nyomott befektetői hangulatnak. Ezt követően a forint gyengülése szerda reggel is folytatódik. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×