eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Szenzációs szemvizsgálat: egy perc alatt kiderülhet a szívbetegségek kockázata

Egyszerű szemvizsgálat útján képes kiszűrni a mesterséges intelligencia azokat az embereket, akiknél különböző szívbetegségek kockázata magas.

A vizsgálathoz nem szükséges kórházi háttér, vérvétel vagy vérnyomásmérés sem: a retina vénáiról és artériáiról készített képek alapján ad a mesterséges intelligencia pontos képet arról, ha valakinél komoly esélye van szívbetegség kialakulásának.

A módszer nagyon eredményes és nem invazív, a mesterséges intelligencia a szív- és érrendszeri betegségek, a szív- és érrendszeri halálozás és a sztrók kockázatát állapítja meg segítségével – írja a The Guardian cikke.

A kutatást vezető Alicja Rudnicka szerint kevesebb mint egy perc alatt eredményt ad a vizsgálat. Ha az eredménye nagyobb kockázatot mutat ki, mint amire a páciens korábbi egészségügyi adatai utaltak, akkor gyógyszerekkel, például sztatinnal csökkenthető a rizikó mértéke. Ezáltal a szív- és érrendszeri egészség javítható, életeket lehet így megmenteni a kutató szerint.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte nagy számban fordulnak elő, önmagukban a leggyakoribb halálozási okot jelentik. Sokféle módszerrel igyekeznek felmérni ezek rizikóját, de egyik sem tökéletes.

Az artériákat és vénákat vizsgálja az eszköz

A teljesen automatizált, mesterségesintelligencia-alapú eszköz,

a Quartz felméri a retina érrendszerét,

és ezt, valamint az ismert kockázati tényezőket figyelembe véve végez rizikóelemzést az érrendszeri egészség és a halálozás előrejelzésére.

Az eszközzel 88 052, 40 és 69 év közötti résztvevő adatait vizsgálták meg. A kutatók kifejezetten a retinában lévő artériák és vénák szélességét, érfelületét és görbületének mértékét vizsgálták, hogy előrejelző modelleket dolgozzanak ki a sztrók, a szívroham és a keringési betegség okozta halálozásra. Eredményeiket egy már létező rizikófelmérő eszköz eredményeivel is összevetették.

A résztvevők egészségét 7-9 éven át kísérték figyelemmel. A férfiaknál a retinában lévő vénák és artériák szélessége, görbülete és szélességváltozása a keringési betegségből eredő halálozás fontos előrejelzőjének bizonyult. Nőknél az artériák területe és szélessége, valamint a vénák görbülete és szélességváltozása járult hozzá a kockázat előrejelzéséhez.

A Quartz a rizikó kiszámításában figyelembe vette a dohányzást, az esetlegesen magas vérnyomásra szedett gyógyszereket és a korábbi szívrohamot is. A kutatók megállapították, hogy a Quartz által kiszámított retinaadatok összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri betegségekkel, a halálesetekkel és az agyvérzésekkel, a Framingham klinikai kockázati pontszámhoz hasonló előrejelző képességgel.

A módszer emellett teljesen automatizált, olcsó, nem invazív és szélesebb körben érheti el az embereket a jelenleg használt módszereknél, mivel vért venni vagy vérnyomást mérni nem kell mellette.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×