eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Shaun F Pixabay

A lezárásokat is elkerülhetővé teheti egy új figyelmeztetőrendszer

A szennyvízadatokat az oltásfelvételi hajlandósággal kombinálva számíthatja ki a rendszer, hogy hol van meg az esélye a járvány ismételt fellobbanásának.

A projektnek köszönhetően a jövőben kiszámíthatóbbá válik a pandémia további menete, a kitöréseket hamar észlelni és kezelni lehet, megjósolhatóbb, hol és mikor lesznek nagy nyomásnak kitéve a kórházak és fókuszáltabb hozzáférést tesz lehetővé az oltásokhoz. Egy ilyen rendszerre annak ellenére is szükség lesz, hogy a világ több területén is előrehaladott már az immunizáció, amely csökkenti a terjedést, de az új variánsok mindig ismeretlent jelentenek az egyenletben – írja a MedicalXpress.

A projekt Edinburgh, Glasgow és Stirling egyetemei mellett a Skót Környezetvédelmi Ügynökség és a Scottish Waste közös munkája. A szennyvízben folyamatosan monitorozzák a koronavírus örökítőanyagának megjelenését: ez az anyag nem képes megfertőzni ugyan senkit, ugyanakkor árulkodik arról, ha egy környéken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Ezt a valós időben elérhető adatot és a jelenleg a koronavírus terjedésének kiszámítására használt modelleket használják a rövid- és középtávú előrejelzések elkészítéséhez. Szakértők szerint hosszú távú előrejelzések akkor készíthetők, ha több adat áll majd rendelkezésre a vakcina által kiváltott és a természetes immunitásról, a védettség elvesztéséről és azokról a területekről, ahol a vakcinák felvétele alacsony volt.

Az Edinburgh-i és a Stirlingi Egyetem csapatai felmérést végeznek a vakcinákhoz való hozzáállásról és könnyű hozzáférésről. Korábbi adatok szerint a deprimált területeken nagyobb volt a koronavírusos esetek száma, felmérések pedig arra is utalnak, hogy az oltási hajlandóság ezeken a területeken alacsony.

"Bár mindannyian reménykedünk abban, hogy a koronavírust idén nyáron felszámoljuk, reálisabb lehetőség, hogy a rendszeres helyi járványkitörések kezelésének módját keressük meg. A mi célunk az, hogy stratégiákat határozzunk meg, amelyek megmutatják, hol vannak ilyen kitörések, melyeket helyi ellenőrzési intézkedések bevezetésével szeretnénk kezelni. Ennek egyik kulcsa annak megértése, hogy az oltott emberek száma földrajzilag hogyan változik, mivel

a nagyobb számú védtelen egyént tartalmazó közösségekben helyi járványkitörések alakulhatnak ki.

Egy olyan télen, amikor az influenza és más szezonális fertőzések is megterhelik az erőforrásokat, e járványok ellenőrzése döntő fontosságú lehet a további zárlatok elkerülése szempontjából" – mondta Rowland Kao professzor, az Edinburgh-i Egyetem vezető kutatója.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×