INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

koronavírus

teszt

kutatás

Egy új magyar módszerrel néhány nap alatt letesztelhető lenne az egész ország

Egy új magyar módszerrel néhány nap alatt letesztelhető lenne az egész ország

Infostart

Akár 64 ember mintáját is tesztelhetik egyszerre, ez nagyon meggyorsítja a folyamatot.

Magyar és külföldi szakemberek olyan folyamat kifejlesztésén dolgoznak, amellyel a lakosság nagy részét szűrni lehetne a koronavírusra, akár néhány nap alatt. Ez több tucat ember mintájának együttes vizsgálatával valósulna meg. A terv kidolgozói szerint a veszélyeztetettek elkülönítésével ezután hatékonyan fékezhető lenne a járvány – írja az Index.

A módszer lényege a tömeges, együttes tesztelés. A Török Ákos informatikust, Glattfelder Tamás közgazdászt és Vilmos Pétert, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont csoportvezetőjét is tagjai között tudó szakértői csoport a magyar lakosság szinte teljes egészének néhány nap alatt megvalósítható koronavírus-szűréséről készítettek tervet.

A terv kidolgozói szerint a megoldást az PCR-minták együttes elemzése, úgynevezett poolozása jelenti. Az ötlet a haifai Technion Izraeli Műszaki Egyetem kutatóiban is megfogant, az ottani tesztek igen előrehaladott szakaszban vannak. A javaslat lényege, hogy

ha több ember mintáját összeöntjük, majd együttesen elemezzük, akkor ugyanúgy kiderül, hogy a sok (akár 64) minta közül akár egy is pozitív a vírusra nézve.

Vagyis nem kell minden egyes emberre lefuttatni a több órát igénylő és több ezer forintba kerülő tesztet, lehet több tucatnyi embert egyszerre is tesztelni. Ez a sokszorosára emeli a rendelkezésre álló kapacitást, egyúttal csökkenti az egy személyre eső árat, és ami a legfontosabb, drasztikusan csökkenti a tömegek leszűréséhez szükséges időt.

A PCR tesztelési technológiánál az eljárás működése nem függ attól, hogy hány embertől származik a minta: ha benne van a vírus RNS-e, akkor azt ki fogja mutatni. Azt nem fogjuk tudni, hogy az együtt elemzett emberek közül pontosan ki vagy kik lettek pozitívok a vírusra nézve.

Ha viszont az egész csoport negatív lett, akkor tudhatjuk, hogy egyikük sem fertőzött.

Ha egy csoportban találnak pozitivitást, a mintát kettéoszthatják, megint lefuttathatják a PCR-t külön a két csoportra, és amelyik ily módon negatívnak bizonyul, azzal már nem kell többet foglalkozni, mert a fertőzött a másik csoportban van.

A javaslat szerint egy-egy közösen tesztelt csoportban olyan embereket kellene együtt elemezni, akik a gyakorlatban is találkozhatnak egymással (például egy háztartás, lakóközösség vagy munkahelyi közösség tagjai), és így megfertőzhetik egymást. Így nem feltétlenül kell első körben pontosan kideríteni, hogy konkrétan ki a fertőzött közülük, mert így is, úgy is karanténba kell helyezni mindenkit két hétre.

A magyar kutatók számításai szerint a 10 milliós magyar lakosság teszteléséhez 200 PCR-készülékre lenne szükség, ami rendelkezésre áll az országban.

Ha három műszakban működtetik őket, végigszűrhető a magyar lakosság elvileg egy, a gyakorlatban inkább kettő-négy nap alatt.

A gyakorlati megvalósításnak még számos kérdése van, hiszen nehéz megszervezni több millió ember mintavételét úgy, hogy megmaradjon a biztonságos elkülönítés, kell elég mintavevő eszköz, el kell juttatni a mintákat a laborokba, és tömegesen értesíteni kell a tesztelt embereket az eredményről.

Az egyszeri szűrés nem is lenne elég, mert a fertőzöttek újraindíthatják a járványt, ezért a teljes tesztelést néhány hetente meg kellene ismételni. A határokon is tesztelőpontokat kellene felállítani, ahol néhány óra várakozással szűrhetnék például a belépni kívánó kamionsofőröket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: YouTube
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018