eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Melyik stressz okoz depressziót?

Melyik stressz okoz depressziót?

A depresszió és a szorongás személyiségjellemzőinek összefüggéseit vizsgálva kiderült, hogy a környezeti traumákra másként reagálnak nők és férfiak, illetve a különböző korosztályok tagjai - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Gonda Xénia, a Semmelweis Egyetem szakpszichológusa.

Genetika vagy környezet okoz depressziót?

Nagyjából minden pszichiátriai betegség, pszichés probléma esetén igaz, hogy a genetikai és az azok hatására kialakuló biológiai, illetve a környezeti tényezők is befolyásolják, hogy kialakul-e depresszió és szorongás – magyarázta a Semmelweis Egyetem szakpszichológusa. Gonda Xénia hozzátette, a kutatásokból nem derül ki egyértelműen, mi az elsődleges: a genetika vagy a környezet.

Melyik stressz okoz depressziót?

„Mindenképpen vannak depressziót vagy szorongást keltő életesemények és tapasztalatok, de az, hogy ennek hatására lesz-e depresszió vagy szorongás, az határozza meg, hogy örököljük-e az erre érzékenyítő géneket. Vagy, ha valakinek a családjában többszörösen előfordultak ilyen betegségek, az, hogy nála kialakul-e, attól függ, hogy ki van-e téve olyan életeseményeknek, amelyek ezt provokálják.”

Sok kutatás van arra, hogy melyek a hajlamosító gének, illetve súlyos életesemények, de igazából nagy valószínűséggel a kettőnek az interakciója alakítja ki a pszichés problémákat vagy kórképeket – mondta el a Semmelweis Egyetem szakpszichológusa. Gonda Xénia hozzátette, a mostani kutatásban génkörnyezet-interakciókat vizsgáltak.

Melyik stressz okoz depressziót?

Nem minden stressz egyforma

„Azt vizsgáltuk, hogy egyes gének, konkrétan a szerotonin-transzporter gén hatása hogyan függ attól, hogy az emberek milyen stressznek vannak kitéve. A közelmúltbeli, tehát az embereket az elmúlt egy évben érő stresszhelyzeteket vizsgáltuk. Azt találtuk, hogy

a stresszek szerepe sem egyforma.

Különböző káros hatású életesemények történhetnek, amelyek a bensőséges kapcsolatunkat vagy a társas hálózatainkat - baráti, munkahelyi kapcsolatainkat - érinthetik, lehetnek súlyos egészségügyi, anyagi, jogi problémák.”

A kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a szerotonin-transzporter gén a sokféle közelmúltbeli stresszkeltő életesemény közül kifejezetten csak a pénzügyi-gazdasági stresszorok hatását közvetíti – jelezte a Semmelweis Egyetem szakpszichológusa. Gonda Xénia kiemelte: úgy tűnik, a különféle stresszorok hatása nem ugyanazon az biokémiai útvonalon, genetikai meghatározottsággal fejti ki a hatását.

Melyik stressz okoz depressziót?

„Érdekes volt még, hogy mindez nem minden életkorban volt ugyanolyan hatású. Harminc év alatt nem volt jelentős hatása ezeknek a pénzügyi-gazdasági életeseményeknek, harminc év fölött viszont nagyon is markáns volt. A férfiaknál inkább, a nőknél kevésbé.”

Ez érthető, hiszen a férfiaknál a nemi szerepekkel és ezáltal az önértékeléssel is összefügghet az, hogy mennyire stabilak pénzügyi-gazdasági szempontból – tette hozzá a Semmelweis Egyetem szakpszichológusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×