eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

Új-Zéland kicsit közelebb került Ausztráliához

Új-Zéland egy kicsivel közelebb került Ausztráliához a július közepén kipattant nagy erejű földrengés következtében.

A 7,8-as erősségű földmozgás Új-Zéland Déli-szigetének csücskét mintegy harminc centiméterrel közelebb tolta Ausztrália keleti partjához a múlt héten. A jelenség szemlélteti, hogy milyen masszív erők munkálkodtak a térségben.

"Tulajdonképpen közelebb kerültünk Ausztráliához - mondta Ken Gledhill, a GNS állami kutatóintézet szeizmológusa rádióinterjújában. - Az ország alakja állandóan változik, mert kéreglemezek határán fekszik, de most néhány másodperc alatt zajlott le mindez, és nem évszázadok folyamán".

A földmozgás epicentruma Invrecargill várostól 161 kilométerre, a Déli-sziget gyéren lakott nyugati részén volt, fészke pedig húsz és fél kilométeres mélységben. Idén ez volt a legerősebb földrengés a világon, Új-Zélandon pedig nyolcvan éve nem volt példa hasonlóra - írta a Focus című német magazin internetes kiadása (www.focus.de).

Ennek ellenére az ország megúszta nagyobb károk nélkül. "Jókora adag szerencsénk volt - mondta Gledhill. - Ha ez a földrengés valahol máshol következik be, óriási kárt okozott volna".

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×