eur:
390.94
usd:
365.92
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kiderült az agydaganat kiváltó oka?

Egy genetikai mutáció okozhatja két halálos rákbetegség kialakulását. Az agydaganat és hasnyálmirigyrák eredetének felismerése újabb kezelési módok kikísérletezése előtt nyitja meg az utat, amelyek eredményeként akár gyógyíthatóvá válhatnak ezek az igen veszélyes betegségek.

A hasnyálmirigyrák okát eddig nem ismerték a kutatók, azt azonban már eddig is tudták, hogy a dohányzás növeli a kockázatot. Ugyanígy a halálos daganatok 12 százalékát kitevő agydaganat pontos oka sem ismert.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 38 ezren betegednek meg hasnyálmirigyrákban és mintegy 21 ezer embernél alakul ki agydaganat egyik fajtája, a glibasztóma. Mindkettőt a betegek nagyjából 5 százaléka éli túl.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói 24 hasnyálmirigyrákos beteg genetikai állományát tekintették át olyan részletességgel, ahogy eddig még sosem vizsgálták azt.

Felfedeztek egy olyan génkombinációt, amely kapcsolatba hozható a betegséggel. A kutatók ugyanakkor rámutatnak: nem csak genetikai okai lehetnek a betegség kialakulásának, mindenesetre a felfedezés sokat segíthet a megfelelő kezelési mód kidolgozásában, amely által akár gyógyíthatóvá válhatnak a daganatfajták.

Magyarországon a halálozást okozó rákos daganatok között a hasnyálmirigyrák az ötödik leggyakoribb betegség. Nálunk nagyjából ugyanolyan arányban kapják el férfiak és nők is, nemzetközi összehasonlításban azonban a férfiaknál sokkal gyakoribb.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×