eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bolygónk az idegenek szemével - videó

Csaknem 50 millió kilométer távolságból küldött haza a Földről és az előtte elhaladó Holdról készített felvételeket az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA üstökösszondája, a Deep Impact. A szakértők szerint ilyennek láthatják bolygónkat az idegenek.

A különleges, óriási - 32 millió mérföldes, azaz közel 50 millió kilométeres - távolságból készített felvételek, amelyeket a NASA Deep Impact nevű üstökösszondája küldött az űrből, egy kísérlet eredményei, amelynek során a szakértők tökéletesíteni próbálták a más napok körül keringő bolygók vizsgálatának módszereit.

"Az ilyen távolságból a Földről készült felvételek segíthetnek a más, élőlényekkel benépesült égitestek felkutatásában: megmutatják, milyennek tűnhetünk egy másik, a Földhöz hasonló, idegen világ lakóinak szemében" - mondta Michael A'Hearn, a Deep Impact-projekt vezető kutatója, a Marylandi Egyetem csillagásza.

A szondát 2005 januárjában indították el; 431 millió kilométernyi kozmikus út megtétele után, az év július 3-án érkezett meg a Tempel 1-üstököshöz, amelynek magja felé egy 350 kilogrammos lövedéket lőtt ki. Az űreszköz a továbbiakban a becsapódástól kialakult krátert, valamint a kidobódott kőzetanyagot tanulmányozta.

A NASA szakemberei azóta két másik feladatot is kitaláltak a szonda számára: amíg a Hartley 2-üstökös felé tart - amelyhez a tervek szerint 2010 őszén kerül majd elég közel -, a Deep Impact műszereivel öt közeli csillagot vizsgál meg. Célja, hogy a már korábban felfedezett forró, Jupiter típusú bolygók mellett további kísérőket figyeljen meg körülöttük.

Élet odakinn?

"A videónk megmutat néhány különleges jellegzetességet, amelyek fontosak a más csillagok körül keringő, Föld-szerű bolygók megfigyelésénél" - magyarázta a Goddard Space Flight Center munkatársa, Drake Deming. A szakértő hozzátette: a felvételeken látható, ahogy a nap fénye megcsillan a földi óceánok tükrén; ilyesmit már több, a Naprendszeren kívül eső égitest megfigyelése során is észleltek, vagyis elképzelhető, hogy más bolygókon is vannak nagy vízfelületek.

Bár a 31 millió mérföld nagy távolságnak tűnik, valójában kisebb, mint amennyire a Mars valaha is megközelíti bolygónkat. Sőt: a Proxima Centauri, azaz a Földhöz a Napot nem számítva a legközelebb eső csillagcsoport nagyjából 25 trillió mérföldre található. Nehéz lenne tehát egy, a Naprendszeren kívül eső bolygót úgy megfigyelni, ahogyan a Deep Impact azt a Földdel tette.

"Hogy a Földet ehhez hasonlóan örökítsék meg, az idegen civilizációknak sokkal komolyabb technológiára lenne szükségük, mint amilyenről mi csak álmodhatunk" - jegyezte meg Sara Seager, a Massachusettsi Technológiai Intézet szakértője.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×