INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"Az energia 50-70 százalékát gazdaságosan meg lehet takarítani"

Infostart / InfoRádió
A magyar lakosság által használt energia 50-70 százalékát gazdaságosan meg lehet takarítani, ez megérné a felhasználókon kívül a beruházóknak és az államnak is - számolt be legfrissebb kutatásairól az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület magyar tagja. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szombaton a Parlamentben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Magyarországon az energiahatékonyság növelése a legfontosabb - mondta az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett klímakutató kifejtette: a magyar lakosság által használt energia 50-70 százalékát gazdaságosan meg lehet takarítani.

Ezzel mindenki jól járna, hiszen az embereknek kevesebbet kellene fizetni, valamint lehetne növelni az energiabiztonságot és a versenyképességet is - tette hozzá.

A klímakutató elismerte, hogy a felhasználóknak ezt nehéz beindítani, de állami ösztönzőkkel meg lehet oldani. A hatékony szigetelés mellett fontos, hogy az új épületek a passzív normáknak megfelelően épüljenek - közölte Ürge-Vorsatz Diána.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület magyar tagja kiemelte, hogy a szervezet április 10-11-én a Közép-Európai Egyetemen egy szakmai tájékoztató fórum ismerteti az értékelő jelentés eredményeit.

A klímakutató hozzátette: hamarosan új jelentés elkészítésébe kezdenek a megújuló energiákról

Hanganyag: Torda Júlia

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk