eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

A valóság messze lehagyta a tudósokat - sajnos

Hatalmas sebességgel terjeszkedik észak és dél felé a trópusi öv a Földön, mostanra már elérte azt a kiterjedést, amelyet a klímakutatók az évszázad végére vártak, akkor is csak a legrosszabb forgatókönyv esetén. Ez a szubtrópusi vidékeken élők számára gyakoribb viharokat és még nagyobb szárazságot jelent.

A Bali szigetén tartandó nemzetközi klímavédelmi konferencia elé időzített bejelentés szerint az elmúlt 25 évben a trópusi éghajlati öv észak és dél felé is mintegy 275 kilométerrel növelte kiterjedését, körülbelül 3,3 millió négyzetkilométernyi szárazföldet "kebelezve be".

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez tragikus következményekkel járhat a már eddig is meglehetősen száraz szubtrópusi területeken élő emberek számára, a megváltozó szél- és csapadékviszonyok miatt ugyanis valószínűleg még kevesebb eső hullik majd ezeken a vidékeken.

Hatással van az egész Föld éghajlatára

A Nature Geoscience című lapban megjelent, amerikai egyetemek és kutatóintézetek együttműködésében elkészült tanulmány arra is rámutat, hogy a változás hatással van a Föld egész éghajlatára, a vízkészletekre és a mezőgazdaság feltételeire.

A trópusi öv terjeszkedésével különösen rosszul járhat a Földközi-tenger térsége, Mexikó északi, az Egyesült Államok délnyugati része, Dél-Ausztrália, Dél-Afrika, továbbá Dél-Amerika egyes vidékei.

Ezekben a térségekben rengeteg ember él, akiknek a jövőben minden bizonnyal a korábbinál hevesebb viharokkal és nagyobb szárazsággal kell szembe nézniük, miközben a Föld más tájain csapadékosabbá válhat a klíma.

Ördögi kör

A folyamat ráadásul tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, mivel több - a szén-dioxidhoz hasonlóan üvegházgázként viselkedő - vízgőzt juttat a felső légkörbe, ami lenullázhatja az emberiség erőfeszítéseit a klímaváltozás lefékezésére.

A tanulmány fontos következtetése, hogy a trópusi öv ilyen mértékű - kétszer 2,5 földrajzi szélességi foknak megfelelő - terjeszkedését az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottsága (IPCC) csak a 21. század végére várta, akkor is az extrém, vagyis még csak nem is a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×