eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

"A genetikai módosítás hasonló a növénynemesítéshez"

Egy ilyen tudományos világfórum óriási jelentőséggel bír, mert politikusok találkozhatnak a tudósokkal, és közelíthetik egymáshoz a nézeteiket - mondta az InfoRádiónak a Tudomány Világfórumáról az orvosi Nobel-díjas Werner Arber svájci mikrobiológus. A budapesti rendezvényen több mint 60 ország 400 tudósa és döntéshozója vesz részt.

A fórum egyik fő témája a globális klímaváltozás, amellyel kapcsolatban Werner Arber úgy vélekedett: abban ma már egyetért a politika a tudománnyal, hogy a felmelegedésben az emberi tevékenység szerepet játszik, de azzal kapcsolatban, hogy mekkorát, még eltérnek az álláspontok, és már az is eredmény volna, ha a változás sebességét lassítani tudná az ember.

A svájci mikrobiológus mindezzel együtt derűlátó az emberiség jövőjét és a környezeti változásokat illetően. "Sejtbiológusként azt tapasztalom, hogy az élő szervezet jól alkalmazkodik a környezet változásaihoz, legalábbis a fajok szintjén - még ha egyedi példányoknak ez nem is mindig sikerül. Évtizedek és századok biológiai fejlődéstörténete bizonyítja, hogy ha változnak a körülmények, akkor is vannak, akik tudnak alkalmazkodni" - hangsúlyozta a génsebészet alapjainak megteremtéséért Nobel-díjjal jutalmazott kutató, aki a növények genetikai módosítását az ember hozzájárulásának tekinti a biológiai fejlődéshez.

"Nem kell tőle félni. Sőt, a genetikai módosítás eredménye nagyon hasonló a növénynemesítéséhez - óvatosan, és a végeredményt folyamatosan ellenőrizve ez egy jó módszer. Jó módszer arra is, hogy véget vessünk az éhezésnek, mert így olyan növények előállítására nyílik lehetőség, amelyekben extra tápanyagok vannak. Amúgy is úgy vélem, hogy a Föld növekvő lakosságát nem hússal, hanem növényekkel lehet megetetni, és a génmódosítás lehetővé teszi, hogy egészségesebb és erősebb növényeket termesszünk" - jelentette ki Werner Arber, aki példaként az A vitaminnal dúsított úgynevezett aranyrizst hozta fel.

Hanganyag: Torda Júlia

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×