eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Magyar szurkolók a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzés végén a Puskás Arénában 2021. június 15-én. A magyar válogatott 3-0-ra kikapott a címvédő portugál csapattól.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Jobb ez a több rendezős Eb, mint a sportközgazdász várta

A magyar gazdaság újraindításában segíthet a labdarúgó-Európa-bajnokság, elsősorban a fővárosnak adhat lendületet a belföldi turizmus miatt – mondta az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász. A tizenegy helyszínes foci-Eb egyik társházigazdája Budapest, ahol kedden a címvédő portugálok 3–0-ra verték a magyar válogatottat. Marco Rossi csapata szombat délután 3 órától a világbajnok franciákkal mérkőzik az új Puskás Arénában, telt ház előtt.

A televízióból úgy tűnik, abszolút futball-láz van Európában – fogalmazott az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász, aki szerint – bár ez kissé őt is meglepte – kifejezetten izgalmas az, hogy sok helyszín és város mutatja meg magát, és hogy sokféle szurkoló, stadion jelenik meg. Kedden pedig látható volt, legalábbis azon a helyszínen, amit a magyarok életszerűen is meg tud tapasztalni Budapesten, hogy fantasztikus hangulat volt az utcákon és a stadionban.

„Abszolút bevált ez a forma, sokkal jobban, mint amit erről eredetileg gondoltunk, tartva attól, hogy mi is lesz ez tulajdonképpen.”

Ami a profitálást illeti, Dénes Ferenc kifejtette: nyilvánvalóan egy olyan Európa-bajnokság, amely során egy országban gyűlnek össze a csapatok és azok szurkolói – és nincs pandémia, vagy nem egy járványos időszak után vagyunk –, sokkal erőteljesebb pozitív gazdasági hatást tud kifejteni, mint a mostani. Másrészről egy egy országra korlátozódó kontinensviadal jóval nagyobb költségekkel jár, mint a több helyszínes. Magyarország számára a mostani rendezési forma, tehát hogy három csoport- és egy középdöntős meccsnek szolgál helyszínéül,

mindenféle szempontból a legideálisabb,

akár az ország, illetve a főváros méretéhez, akár a felkészültséghez mérten – tette hozzá a sportközgazdász.

Ugyanakkor

nagyon sok pozitív gazdasági hatása van, és még több is lehetne, ha egyébként nem egy világjárvány utáni időszakban lennénk

– jegyezte meg a szakértő.

Mindezek azokból a közvetlen turisztikai bevételekből fakadnak, amelyeket az ilyen események jelentenek. Mivel azonban korlátozott a külföldiek jelenléte, a lebonyolítás formájából következően a szurkolók pedig vándorolnak, ezért az országba áramló külföldi pénz–turizmus relatíve kisebb egy egy helyen rendezett Európa-bajnoksággal szemben.

„Ma Magyarországon az a specialitás van, hogy ez az Európa-bajnokság segíthet újraindítani a gazdaságot,

különösen Budapest számára lehet fontos, de nem a külföldi, hanem a belföldi turizmus miatt.”

Hiszen nemcsak a budapestiek látogatnak ki a Puskás Arénába, hanem az ország egész területéről érkeznek az érdeklődők.

„Mindenki posztol, mindenki boldog, hogy itt lehet" - vélekedett.

A fogyasztás, a parkolás, adott esetben az eltöltött vendégéjszakák pedig jelentős bevételt jelentenek a főváros számára, tehát az Eb összegszerűen egy igen pozitív egyenlegű sporteseménye Magyarországnak – fűzte hozzá Dénes Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×