eur:
393.19
usd:
367.87
bux:
66054.22
2024. április 24. szerda György
Nyon, 2018. szeptember 4.José Mourinho, a Manchester United vezetőedzője távozik az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA Elit Edzői Fórumáról a szövetség nyoni székházában 2018. szeptember 4-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

A Mourinho-sztori: így döntötte le saját szobrát

A Manchester United felbontotta José Mourinho szerződését. A portugál sztáredző két és fél év után távozik a „vörös ördögöktől”. Menesztése nem meglepetés, noha a mérlegénél a mostani évtizedben (is) a csapatot irányítók közül egyedül Sir Alex Ferguson produkált jobbat. A sajtó már találgatja, ki követheti.

Amikor az idény korábbi részében a rivális angol csapatok szurkolói „megtalálták” José Mourinhót, ő válaszként felemelte három ujját, jelezve, hogy három bajnoki címet nyert a Premier League-ben. Aztán amikor erről a kérdésről faggatták, szerette hozzátenni: az élvonal összes többi hivatalban lévő menedzsere kettőt számlál. Együttvéve.

Mindez jelzi, hogy az angol futball történetének egyik legsikeresebb külföldi (talán pontosabb úgy: nem brit) edzőjéről van szó,

1888 óta mindössze két, a kontinensről érkezett edző nyert három angol bajnoki címet, ő és Arsène Wenger.

A francia „Professzor” a nyáron búcsúzott, most Mourinhót is elküldték, talán soha nem fog már Angliában sztárklubnál dolgozni – alkalmasint lezárult egy korszak ezzel a Premier League-ben.

Ugyanakkor most a kérdés talán nem az, hogy mit veszít az angol futball Mourinho távolról sem önkéntes távozásával, hanem hogy hogyan rombolta le a portugál az elmúlt időszakban a saját „szobrát”.

2016 nyarán sztáredzőként érkezett Manchesterbe, nagyon sokan megjegyezték róla, hogy hajdanán Sir Alex is benne látta a legrátermettebb utódát. A United előtti utolsó két állomáshelyén, a Real Madridnál és a Chelsea-nél is akadtak nagy vitái, soha nem próbált meg csiszolni érdességéből, de Spanyolországban és aztán Londonban is nyert egy-egy bajnoki címet. Egy olyan titulust, amelyről Sir Alex távozása óta csak álmodoznak a Manchester United hívei.

A Man Uniteddel a Premier League-et megnyerni – erre nem volt Mourinhónak esélye.

A 2016–2017-es idényt a hatodik helyen zárta, csak azért indulhatott a következő idényben a Bajnokok Ligájában, mert megnyerte az Európa Ligát. Mindazonáltal a nemzetközi siker, amely mellé társult még egy Ligakupa-győzelem is, valamelyest elfogadhatóvá tette az idény eredménysorát. A 2017–2018-as évadban a második helyen végzett a United, de 19 ponttal a rajt-cél-győzelmet arató városi rivális City mögött.

José Mourinho szinte mindvégig hadban állt mindenkivel az Old Traffordon.

A szurkolók nem fogadták el azt a látványos elemeket szinte teljesen nélkülöző, a biztonságra törekvő harcmodort, amely a csapatot jellemezte.

(Mindkét teljes idényében a második legkevesebb gólt kapta a csapata.) Meg tudta szerezni az érkezése előtti utolsó Premier League leggólerősebb két külföldi játékosát, Romelu Lukakut és Alexis Sánchezt, de egyik sem váltotta be a reményeket. De ami a személyi kérdéseket illeti, alkalmasint a Pogba-ügybe tört bele végül a bicskája. A francia világbajnok mellőzését nem nyelték le a tulajdonosok. (Mindazonáltal Pogba a Premier League mostani idényében az ötödik legtöbbet játszó MU-játékos.) Vélhetően a menesztés időzítésében szerepe van annak, hogy Paul Pogba csak a kispadon üldögélve lehetett részese a Liverpool elleni, vasárnapi vereségnek.

A mostani bajnoki szezon első 17 mérkőzésén a Manchester United 26 pontot szerzett, ez a leggyengébb teljesítménye a Premier League történetében. Tizenegy pontnyira van a csapat a még a BL-indulást jelentő negyedik helytől, sőt – ami különösen sokkoló – közelebb áll pontszámban a kiesőhelyhez, mint a listavezető Liverpoolhoz.

José Mourinho, a Manchester United angol klub portugál vezetőedzője távozik egy manchesteri szállodából 2018. december 18-án. A klub ezen a napon bejelentette, hogy Mourinho azonnali hatállyal távozik az egyesülettől.
MTI/AP/Jon Super
José Mourinho, a Manchester United angol klub portugál vezetőedzője távozik egy manchesteri szállodából 2018. december 18-án. A klub ezen a napon bejelentette, hogy Mourinho azonnali hatállyal távozik az egyesülettől. MTI/AP/Jon Super

José Mourinho éppen tizenöt éve, 2003-ban, a Buzsáky Ákost is soraiban tudó FC Portóval érte el első nagy sikereit, megnyerve a portugál bajnokságot és az UEFA Kupát. Azóta (az országos szuperkupa-győzelmeket nem beszámítva) az FC Portóval öt, a Chelsea-vel hét, az Interrel négy, a Real Madriddal két, a Manchester Uniteddel ugyancsak két címet nyert. Ez húsz titulus, minden országban, amelyben dolgozott, nyert bajnoki címet és kupát is.

De hogy a húszból lesz-e huszonegy, lesz-e neki újabb „nyerő szám”, egyelőre erősen kétséges.

Angol lapértesülések szerint elképzelhető a korábbi játékos, Michael Carrick beugrása, sőt Carlos Queiroz visszatérése is, de sokkal valószínűbb, hogy a játékos-pályafutását 2001 és 2003 között az Old Traffordon befejező egykori világ- és Európa-bajnok védő, Laurent Blanc irányítja majd a csapatot a szezon végéig. Ed Woodward ügyvezető alelnök állítólag szeretné megszerezni a Tottenhamtől (a Real Madrid által is kiszemelt) Mauricio Pochettinót, de ez a bajnoki szezon közben lehetetlen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×