eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Átszabja a Bajnokok Ligáját az UEFA

A 2018-tól megújuló Bajnokok Ligájában a jelenlegi 20.45-ös kezdési időpont helyett két idősávban, 19, illetve 21 órától játsszák majd a mérkőzéseket az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteki döntése értelmében.

Szintén változtatnak a kvalifikációs és a kiemelési szabályokon. A négy legerősebb - az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokságból - egyformán négy csapat szerepel majd a 32 együttest felvonultató főtáblán, ugyanakkor a selejtező nem bajnoki ágáról csupán két klub jut a csoportküzdelmekbe.

Jelenleg az úgynevezett UEFA-együttható alapján a legjobb három bajnokságot - az angolt, a németet és a spanyolt - három-három csapat képviseli a főtáblán és egy-egy a selejtezőben játszik, míg a negyedikként rangsorolt olasz Serie A-ból az első kettő kezdett a csoportküzdelmekben, egy pedig a selejtezőben. A kvalifikációs sorozatban a bajnokok és a nem bajnokok ágáról egyaránt öt gárda került főtáblára.

A kiemelési szisztémában az elmúlt tíz év eredményeit veszik majd figyelembe, de plusz pontokat érnek a korábbi kupagyőzelmek, ezzel olyan patinás kluboknak kedveznek, mint a Manchester United, az AC Milan vagy az Internazionale, amelyek az elmúlt időszakban gyengébben szerepelnek.

Az UEFA arról is határozott, hogy 2018 szeptemberében jelöli ki a 2024-es kontinensviadal helyszínét, amelyre jövő március 3-ig lehet jelentkezni. A jelenlegi állás szerint a németek egyedül pályáznak, négy északi ország pedig közösen kandidál majd.

Döntöttek a 2018-as Európa Liga fináléjának helyszínéről, a rendezést Lyon nyerte el. A BL két év múlva esedékes döntőjének kijevi helyszínét már korábban kijelölték. A 2019-es U21-es Eb rendezési jogát Olaszország kapta, és az is eldőlt, hogy a jövő évi női Eb-n nyolcmillió euró lesz a pénzdíj. Doppingról is szó esett, ebben a témában az a határozat született, hogy a mintákat tíz évig tárolják esetleges újraelemzés céljából.

Aleksander Ceferin elnök beszélt a nemzetközi szövetség (FIFA) vb-re vonatkozó bővítési tervéről. Eszerint az UEFA nem kapott hivatalos elképzelést, így érdemben nem tud nyilatkozni a sajtóban újabban megjelent 48 csapatos tervezetről, de a szlovén sportvezető leszögezte, az UEFA nem elkötelezett a bővítés iránt. A vb-n 2022-ig 32 válogatott vesz részt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×