eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor

Gigászi csaták kezdődnek Szegeden

Szerdától a Maty-érre figyel a kajak-kenu sportág, megkezdődik ugyanis az első olimpiai válogatóverseny. A kajakkenusport.hu oldal sorra vette a kiemelt számokat.

Női kajak - A mentális forma dönthet

K-1 500 m

A 2015-ös szezonban Kárász Anna és Kozák Danuta külön csatájától volt hangos a vízpart. A szegediek legjobbja, Kárász legyőzte a kétszeres olimpiai bajnokot, ő képviselhette a magyar színeket a milánói világbajnokságon, amelyen az új-zélandi Lisa Carrington mögött ezüstérmes lett. Ha a szolnoki tájékoztatóverseny eredményeit nézzük, az idén többesélyes is lehet ez az olimpiai szám. Néhány héttel ezelőtt Kozák Danutát az eltiltásából visszatérő Csipes Tamara győzte le, aki a szakemberek szerint mind fizikálisan, mind technikailag remek formában szerepelt.

„Ott voltam én is Szolnokon és láttam a lányokat versenyezni. Jól kajakoztak, de ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Én egy kisebb vállsérülés miatt nem szálltam vízre, de most már minden rendben van, egészséges, elszánt és motivált vagyok – mesélte Kárász Anna, aki az első válogatón az ötszáz egyesre helyezi a fő hangsúlyt. – Mindhárom olimpiai számban indulok, de most az ötszáz egyes lesz az elsődleges, hiszen ebben a számban a duisburgi Világkupán már eldől, ki képviseli a magyar színeket Rióban. Biztos mindannyiunknak nehéz lesz a válogató, és nem tudom mire számítsak, hiszen fogalmam sincs, hogy a többiek milyen formában lesznek. Egy biztos: ezen a szinten már nagyon meghatározó, hogy mentálisan milyen állapotban van az ember. 

K-2 500 m

Ha az elmúlt olimpiák páros válogatóit nézzük, talán sosem volt még ilyen erősségű a magyar mezőny. Szerdán négy olyan egység is felsorakozik majd, amely esélyes lehet a győzelemre. A tavaly világbajnoki címet szerző Szabó Gabriella és Kozák Danuta mellett a Kárász Anna- Vad Ninetta kettős, Csipes Tamara és Kovács Katalin párosa, valamint Fazekas-Zur Krisztina és Douchev-Janics Natasa duója rajtol el.

„Remekül sikerült Danával a felkészülésünk, olyan formában vagyunk, mint a tavalyi világbajnokság előtt. Bízom az egységünkben, még akkor is, ha tudjuk, nem lesz könnyű menet ez a finálé” – vélekedett az olimpiai bajnok Szabó Gabriella.

Kárász Anna arról mesélt, hogy bár csak két pályát mentek együtt Vad Ninettával, érezhetően erősebb az egységük, sokkal jobban tudják futtatni a hajót, míg Fazekas-Zur Krisztina és Douchev-Janics Natasa mellett az szólhat, hogy tökéletesen összeillesztették a technikájukat, mindketten erősen, kis csapásszámmal versenyeznek. A legnagyobb páros rutinja a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalinnal van ebben a mezőnyben, aki visszafogottan nyilatkozott az esélyekről.

„Ahogy Tami, én sem szeretek előzetesen beszélni a lehetőségeinkről. Készülünk, bízunk magunkban, és tisztában vagyunk vele, hogy ez a finálé nagy csata lesz. Korábban két, maximum három esélyes egység sorakozott fel egy-egy olimpiai válogatón. Most minimum négy lesz, így nagyon meg kell harcolni az első helyért” – vélekedett Kovács Katalin.

K-1 200 m

Olimpiai kvótát ebben a számban Vad Ninetta szerzett a nemzetnek a tavalyi milánói világbajnokságon, de kezdi elkapni a fonalat a korábbi világbajnok, Douchev-Janics Natasa is, aki elégedett volt a szolnoki tájékoztatón nyújtott teljesítményével. Mint nyilatkozta, sikerült „fejben” helyre raknia ezt a számot. A rajtnál azonban ismét ott lesz a szolnoki második Csipes Tamara, a harmadik helyezett Homonnai Luca és Kárász Anna is.

Az első olimpiai válogató minden futamát élőben követhetik az M4 Sport csatorna nézői, a helyszínre kilátogató rajongók pedig ingyen szurkolhatnak kedvenceiknek a szegedi pályán.

A női K-1 500 méter döntőjét szerdán 17.40-kor, a páros döntőt csütörtökön 17.40-kor, a 200 méteres női kajak egyesek fináléját pedig pénteken 17.00 órakor rendezik a Maty-éren.

Férfi kajak - Kammerer Zoltán: férfias menet lesz

K-1 1000 méter

Ki mint vet, úgy arat – tartja a mondás. Dombvári Bence életében a vetés, azaz a felkészülési időszak elég hosszúra nyúlt. Kiss István tanítványa tavalyi fegyelmi vétsége miatt szinte az egész 2015-ös idényt kihagyta (csak az országos bajnokságon láthattuk őt rajtolni), így meglehetősen sok ideje maradt az edzésekre, az alapozásra, a technika tökéletesítésére – írja a kajakkenusport.hu.

A visszatérése pedig remekül sikerült, egyesben fölényesen megnyerte a tájékoztató versenyt, igaz, akkor több riválisa, példának okáért Fábiánné Rozsnyói Katalin teljes csoportja, valamint Kökény Roland nem szállt vízre. Dombvári is tudja, hogy a szerdán kezdődő első olimpiai válogató egészen más erőviszonyokat hozhat majd, mégis bízik a sikerben.

„Valóban foghíjas volt a mezőny, sokan nem álltak rajthoz a tájékoztatón, így annak az eredményéből nagy következtetéseket nem lehet levonni. Mi jó úton haladunk a honvédos csapattársaimmal, mutatja ezt a szolnoki dobogó is. Mindenképpen szeretnék nyerni és ott lenni a duisburgi pótkvalifikációs versenyen, ami új élmény és nagy kihívás lenne a számomra. Úgy érzem, sokat tudtam előre lépni az elmúlt időszakban, a 2013-as Dombvári Bencéhez képest kilencven százalékos vagyok, de még nem vagyunk benne a szezon sűrűjében” – magyarázta Dombvári Bence, akinek egyik nagy riválisa az olimpiai ezüstérmes négyes tagja, Pauman Dániel lehet.

„A tájékoztató versenyen nem indultunk, de nem láttunk azon a viadalon nagy csodákat. Érdekes lesz ez a válogató, hiszen egyelőre képlékeny minden, a kvóták számától függ majd, hogyan alakul az idény. Egyet biztosan tudok: ha valaki ott szeretne lenni Rióban, válogatót kell nyernie. Nálam azért van az egyes az előtérben, mert az a jó négyesünk alapja, az edzéseken mindig jó kis csatákat vívunk a többiekkel” – mondta Pauman Dániel.

K-2 1000 m

„Hosszú idő után az egyik legszínvonalasabb páros válogató következik. Jó férfias menet lesz, hiszen ezúttal tényleg több esélyes ez a verseny, most rengeteg egyforma egység lesz a mezőnyben – vélekedett a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, aki az elmúlt szezonhoz hasonlóan ismét Szalai Tamással fut neki a válogatóversenynek. –

„Mi Békával tisztességgel, becsülettel elvégeztük a munkát ezúttal is, és azt tudjuk hozni, amit tavaly. Akkor eredményesek tudtunk lenni, bízom benne, hogy ezúttal is elég lesz a sikerhez.”

Hogy ki állhatja útját Kammererék párosának?

„Házon belülről” Tóth Dávid és Kulifai Tamás párosa, Kammererék tavalyi riválisa, a Vass Péter, Noé Zsombor kettős, valamint Hufnágel Tibor és Dombvári Bence duója, amely készül arra, hogy meglepetést okozzon az első válogatón, s mindenképpen ott szeretne lenni az olimpiai pótkvalifikációs versenyen.

K-1 és K-2 200 m

Tótka Sándor és Molnár Péter is rajthoz áll K-1 200 méteren az első válogatón, de számukra ez a szám, csak hab a tortán, hiszen a páros világbajnoki címvédőiként elsősorban a K-2 200 méterre koncentrálnak. Bár nem volt zökkenőmentes a felkészülési időszakuk, Tótka Sándornak például voltak sérülései, de ahogy mondja: a „célegyenesre” fordulva egyenesben van ő is már.

„Nekem elég nehéz volt a dél-afrikai 30 fokról az itthoni 10-14 fokra átállni, nem úgy működött a szervezetem, ahogyan kellett volna – mesélte Tótka Sándor, aki tudja, ha egyesben jól megy alattuk a hajó, akkor a párosban sem lesz hiba. – „Molival keményen edzettünk, nagyon várjuk már a válogatót, de még inkább a Világkupát, hogy le tudjuk mérni, mit tudunk a nemzetközi mezőnyhöz képest.”

A sprinter mezőnyben felsorakozik még Horváth Bence, Szomolányi Máté és Hérics Dávid is.

„Én csak egyesben szerepelek, mivel Bence és Máté újra együtt megy, én pedig kikerültem a párosból. A tájékoztató versenyen vállsérülést szenvedtem és a rehabilitációm miatt nem lehetett tudni, mikorra jövök rendbe. Az elmúlt időszakban edzőt is váltottam, két hete már Szilárdi Katalinnal készülök, akivel jó az összhang. Bízom benne, hogy a sérülésem ellenére jól fogom venni az akadályokat, bár szerintem inkább a második válogatón leszek száz százalékos” – mondta Hérics Dávid.

Férfi kenu

C-1 1000 m

Kis meglepetéssel szolgált a férfi kenusok tájékoztatóversenye C-1 1000 méteren. Az olimpiai bajnok Vajda Attila ugyan nyert, de nyakában ott „loholt” a pekingi játékokon Kozmann Györggyel párosban bronzérmes Kiss Tamás, aki remek formát mutatott az idény első versenyén. Ludasi Róbert tanítványának az elmúlt években voltak fellángolásai, de egyesben „karakteresebben” most mutatta meg magát.

„Azért várjunk ezzel a karakteres megfogalmazással, hiszen az a verseny csak egy tájékoztató volt – mondta Kiss Tamás. – Tény, jól sikerült az alapozásom, magas minőségű munkát tudtam elvégezni, nyugodt volt körülöttem minden. A célom, vagyis az olimpiai kvalifikáció érdekében pedig mindent a háttérbe szorítottam, a magánéletemet, az iskolát, mindent...”

Korábban úgy volt, hogy a csepeli Kiss Sarudi Pállal közösen fut neki az évnek, de januárban változtatott a tervén, és az egyes mellé tette le a voksát.

„Tavaly volt egy betegségem, akkor átfutott az agyamon, talán az az utolsó idényem. Most is ezt gondolom, éppen ezért mindent egy lapra teszek fel és mindent megteszek a cél érdekében. Ez a szemléletváltás közelebb hozott az edzőmhöz, Ludasi Róberthez is, idén megértettem, hogy miért ő a világ egyik legjobb kenus edzője. Ezért pedig, bárhogy is alakul ez a szezon, már nyertesnek érzem magam. Húsz éve vagyok a sportágban, és eddig szinte csak a testemet edzettem, minden az izmaimról szólt. Most azonban a Nathal tréningnek köszönhetően mentálisan is megerősödtem, megtaláltam önmagam és nagyon várom már a válogatót” - fogalmazott Kiss Tamás.

Ahogyan a tájékoztatón győztes Vajda Attila, aki több mint egy évtizede uralja itthon ezt a versenyszámot (és ezúttal sem engedné ki a kezéből az irányítást), Vasbányai Henrik és Mike Róbert is rajthoz áll a hosszabbik távon egyéniben. Az utóbbinak – mint mondja – ebben a számban nincsenek nagy ambíciói, csak egyszerűen szeretné megmutatni magát, Vasbányai Henrik azonban nem tett le az egyes indulás lehetőségéről sem.

„Annak örülnék, ha hosszú idő után végre egyesben is ki tudnám magam evezni ezen a válogatón. Legutóbb 2013-ban mentem olyan pályát, amivel elégedett voltam. Hogy mi hiányzik? Talán a hit, hogy tudjam, képes vagyok nyerni ebben a számban” – vélekedett Vasbányai az egyesről.

C-2 1000 m

Tóth Márton betegsége miatt 2013-ban térdeltek össze először Oláh Tamás tanítványai, Vasbányai Henrik és Mike Róbert. Abban az évben Világkupát és világbajnokságot is nyertek, 2014-ben és 2015-ben pedig ezüstérmesek lettek. Ők az egyik érem várományosai a riói olimpiának. Persze ehhez nekik is meg kell küzdeni a hazai mezőnnyel, amelyben Sarudi Pál, Forgó Christopherrel, Varga Dávid, Korisánszky Dáviddal, Vass András, Bodonyi Andrással próbálja meg útjukat állni. A jövő heti szegedi válogatón az első két helyen záró egység utazhat a duisburgi Világkupára, amely ebben a számban a második válogató lesz, így C-2 1000 méteren elég gyorsan lezárul a kvalifikáció.

„Azt hiszem, a mostani felkészülésünk sokkal jobban sikerült, mint a tavalyi – mondta Mike Róbert. – Ez elsősorban a felfogásunknak köszönhető, mert nem foglalkozunk különösebben azzal, hogy milyen évet írunk, és milyen versenyre készülünk. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat az edzéseken, keményen dolgozunk, és közben élvezzük azt, amit csinálunk. Persze ehhez fejben egy kicsit át kellett hangolni magunkat. Ennek is köszönhető, hogy tényleg jó formában érkezünk majd erre a válogatóra. A mi esetünkben gyakorlatilag két hét alatt eldől, mely egység indulhat az olimpián, ami azért is jó, mert így hosszabb alapozásra is jut majd idő a riói olimpia előtt.”

C-1 200 m

Hogy mit várhatunk C-1 200 méteren, amelyen tavaly az ifjúsági korból kilépő nagy tehetség, Hajdu Jonatán szerezte meg az olimpiai kvótát a milánói világbajnokságon? A Dunaferr fiatal tehetsége lesz az egyértelmű favorit vagy akad, aki meglepetést okoz ebben a számban?

„Most nem állok oda olyan önbizalommal a válogató rajtjához, mint tavaly tettem – kezdte Hajdu Jonatán. – Sajnos a riói tesztversenyen elkapott betegség miatt később tudtam elkezdeni a munkát, és bár a tavaszi vízre szálláskor úgy éreztem, a kihagyás ellenére jó formában maradtam, erőnlétben, állóképességben és gyorsításban is van még elmaradásom. Sokkal nehezebb lesz nyernem, mint tavaly ilyenkor.”

A korábbi világversenyeken rajtoló Nagy Péter számára az elmúlt szezon elúszott, azóta nagy csend van körülötte.

„Nem is csodálom, azok után, ahogyan tavaly eveztem – nevet Nagy Péter. – Az idén szerencsére minden rendben ment, se baleset, se betegség, se sérülés nem szólt közbe, normálisan tudtam edzeni és ennek megfelelően úgy érzem, jó formában is vagyok. Most már csak meg kell mutatnom, hogy mire vagyok képes.”

Erre törekszik Lantos Ádám is, aki rengeteg változással élt a felkészülésében. Az elmúlt két hónapot nem Győrben, hanem Dunavarsányban és Szolnokon töltötte.

„Minden más most körülöttem. Más hajóban evezek, más jellegű edzéseket is végzek. Az elmúlt szezonokkal ellentétben már ősztől kezdve specifikus, kétszázas a felkészülésem. Az időre menések alapján sokat fejlődtem, így én most egyértelműen kiélezett csatára számítok” – magyarázta Lantos Ádám.

Az első válogató szerdától péntekig zajlik Szegeden, a Maty-éren. A döntők mindhárom napon délután 5 órakor kezdődnek, az M4 Sport csatornán a verseny minden futama élőben lesz látható. A teljes versenyprogramot és az indulók listáját megtalálják a kajakkenusport.hu oldalon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×