eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma

Jégkorong-vb - Vereség a franciáktól is

A két harmadig erőtlenül játszó magyar jégkorong-válogatott harmadik, keddi mérkőzését is elvesztette az oroszországi világbajnokság szentpétervári csoportjában: Rich Chernomaz együttese ezúttal a francia csapattól kapott ki 6-2-re.

A magyarok az első felvonásban ugyan még egyenlíteni tudtak, ám utána a helyzeteivel jól gazdálkodó rivális már az első szünetig kétgólos előnyre tett szert, a folytatásban pedig tovább nőtt a különbség. A harmadik harmadban Sofron István hiába szépített, Sascha Treille mesterhármast ért el.

A magyarok szerdán, közép-európai idő szerint 19.15-kor a sokkal esélyesebb, éremvárományos finnekkel találkoznak.

Eredmények, 3. forduló:

B csoport (Szentpétervár):

Franciaország-Magyarország 6-2 (3-1, 1-0, 2-1)

----------------------------------------------

Ljubilejnij Aréna, 3000 néző: v: Hofman (orosz), Kubus (szlovák)

gól: Ritz (10.), S. Treille (18., 54., 57.), Fleury (20.), Chakiachvili (38.), illetve Vas M. (14.), Sofron (48.)

A szlovákoktól és a címvédő kanadaiaktól elszenvedett vereség után most nyílt először reális alkalma a magyaroknak a pontszerzésre, de így is a 2008 óta stabil élvonalbeli franciák számítottak esélyesnek: kapusuk, Cristobal Huet 2010-ben Stanley Kupát nyert, Pierre-Edouard Bellemare az NHL-ben játszik, és többen európai élbajnokságokban légiósok.

A franciák már túl voltak a németek legyőzésén - ez a két csapat, mivel jövőre társrendező, nem eshet ki -, és kikaptak a szlovákoktól.

Chernomaz döntése alapján Rajna Miklós kezdett a kapuban, míg Hetényi Zoltán, Mestyán István és a kisebb megfázással küzdő Magosi Bálint kimaradt. A magyar szurkolókból most sem volt hiány, két szektort töltöttek meg közel 1200-an, így a jó hangulat garantált volt.

Erdély Csanád gyorsan vezetést szerezhetett volna, ám lövését blokkolták, Stipsicz Bence pedig a kapuvasat találta el. Javarészt a francia harmadban folyt a játék, ám a lendületet megtörte Dudás Jesse kiállítása. Azonos létszámban egy távoli lövésbe Nicolas Ritz tette bele az ütőjét, Rajna nem védhetett (1-0).

Dudás újabb büntetése helyzet nélkül telt el, aztán a magyarok kerültek létszámfölénybe: a Huetről kipattanó korongot Vas Márton vágta a léc alá (1-1). Megint felpörgött a Chernomaz-csapat, Kóger Déniel kiugrását védte a kapus. Még a szünet előtt váratlanul visszavette a vezetést a rivális, Sacha Treille lövése talált utat a kapuba a lábak sűrűjében (2-1).

Vas János kiállításánál Damien Fleury középre adása Wehrs Kevin lábáról pattant be, amikor már csak 34,4 másodperc volt hátra a szünetig (3-1).

A második harmad első felében két emberelőnyt is elpuskáztak a magyarok, ám azonos létszámban nem sok veszélyt tudtak okozni a francia oldalon. Az előző két meccs rosszul sikerült középső húsz percéhez hasonlóan megint nőtt a különbség. A 38. percben egy rossz indítás után a félpályánál lefordult a francia csapat, a három az egy elleni megugrásból Yorick Treille passzát Florian Chakiachvili értékesítette (4-1). Még a szünet előtt Dudás szépíthetett volna; a játékrészben ez volt csupán a harmadik magyar kapura lövés.

A záró felvonás nagy védelmi hibával indult, ám Rajna védeni tudta a szólót. A franciák is rontottak saját kapujuk előtt, Nagy Gergő és Sebők Balázs közeli kísérletét hatástalanította Huet. Sarauer Andrew kiállítása "csendben lefutott", majd Galló Vilmos előtt adódott helyzet, de beérték a védők. Bartalis István is szorongatott, és még ebben a cserében Vas Márton erős lövését követően Sofron István terelte kapuba a pakkot. A játékvezetők videóbírót vettek igénybe, mert a francia hálóőr szerint a magyar csatár szabálytalanul, lábbal talált be, ám kiderült, nem volt igaza (4-2).

Kovács Csabát is kiállították, az emberelőny letelte előtt Sacha Treille hatalmas gólt lőtt (5-2). A hajrában még kettős létszámfölénybe kerültek a magyarok, azonban jól ölték a büntetésüket a franciák. A végén ismét Sacha Treille talált be, neki ez már a harmadik találata volt.

A végső dudaszó után, a közös himnuszéneklést követően most a magyar csapat tapsolta meg a közönségét.

A vereség azt jelenti, hogy a magyaroknak akkor marad komoly esélyük a bennmaradásra, ha sikerül maguk mögött tartaniuk a szintén pont nélküli fehéroroszokat.

Korábban:

Németország-Szlovákia 5-1 (0-1, 3-0, 2-0)

Az állás: 1. Kanada 9 pont (20-2), 2. Finnország 9 (14-5), 3. Szlovákia 6, 4. Franciaország 5, 5. Németország 4, 6. Egyesült Államok 3, 7. Magyarország 0 (4-17), 8. Fehéroroszország 0 (5-20)

A csoport (Moszkva):

Norvégia-Kazahsztán 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)

Korábban:

Svájc-Dánia 3-2 (0-2, 0-0, 2-0, 1-0), hosszabbítás után

Az állás: 1. Csehország 8 pont, 2. Oroszország 6, 3. Svédország 5 (9-7), 4. Norvégia 5 (8-8), 5. Svájc 4 (8-9), 6. Dánia 4 (7-8), 7. Kazahsztán 2 (9-12), 8. Lettország 2 (4-10)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×