eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem bojkottálják az orosz atléták Riót

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint az ország atlétáinak erkölcsi joguk, hogy indulhassanak az augusztusi riói olimpián, és biztos, hogy nem bojkottálják az ötkarikás játékokat.

Mutko a német Der Spiegel című lap szombati számában elmondta, az orosz vezetés mindent megtett annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) visszaállítsa az orosz szövetség (VFLA) tagságát, amelyet a 2014-ben kirobbant doppingbotrány nyomán tavaly novemberben függesztett fel. Hangsúlyozta: atlétáiknak erkölcsi joguk, hogy ott lehessenek Rióban.

Arra a kérdésre, hogy ha mégsem vehetnek részt az olimpián az orosz atléták, akkor a teljes orosz delegáció bojkottálja-e a játékokat, nemmel felelt.

Az IAAF fél évvel ezelőtti határozata alapján az orosz atléták jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek. A végleges, olimpiai indulást érintő döntést június közepére várható.

A német állami televízió (ARD) - részben titokban rögzített - anyagai az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltitkolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága tavaly azt állította, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Mutko nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, hogy az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×