eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A PSG katari pénzből írja át az átigazolási csúcsokat

Két évvel ezelőtt még a párizsiak sem álmodtak arról, hogy hamarosan a PSG fogja átírni az európai futball szezonális átigazolási csúcsait. Pedig így történt - a katari befektetőknek köszönhetően.

A Paris Saint-Germain története szűk negyven éve alatt ritkán kapott nagy figyelmet Magyarországon. Először talán akkor, amikor a Videotonnal meccselt az UEFA-kupában 1984 őszén, a székesfehérváriak nagy menetelésének második stációjánál, aztán amikor bekerült a Kupagyőztesek Európa-kupája döntőjébe, s amikor (2001-ben) leszerződtette Ronaldinhót, majd nem sokkal később az Újpest ellen játszott. Lehet, hogy hamarosan még annál is nagyobb figyelem jár a párizsiaknak, mint az előző három alkalommal együttvéve, ugyanis szupercsapat épül az Eiffel-torony lábainál. Ahogy a Manchester Citynél is, arab tulajdonosok pénzéből.

A Qatar Investment Authority - talán ez egy kevésbé ismert adat - francia rekordot jelentő, 106 millió eurós költéssel erősítette meg a PSG-t a 2011-2012-es szezonban, s ennél egyetlen klub sem áldozott többet a nagyvilágban ebben az időszakban. S mivel idén is a PSG költött eddig a legtöbbet (négy játékosra összesen 99 millió eurót), akár azt is álíthatjuk, hogy amióta a katariak megvették a párizsi klubot, egyetlen egyesület sem költött többet. Egyelőre a pénz nem boldogított - nem hozott boldogságot.

Javier Pastore, Jeremy Menez tavaly nyári, Thiago Motta, Alex és Maxwell januári átigazolása ellenére a megerősített csapat nem tudta megnyerni a francia bajnokságot, "csak" második lett a Montpellier mögött. Viszont elindulhat a Bajnokok Ligájában, s ez újabb költekezésre sarkallta a tulajdonosokat. Carlo Ancelotti edző és Leonardo sportigazgató (két régi milanos) elsősorban korábbi közös csapatukból, illetve az olasz ligából erősítenek.

Az argentin Ezequiel Lavezzit 26 millió euróért hozták el a Napoliból, a nagy tehetségnek tartott, a nemzetközi porondon eddig szinte ismeretlen Marco Verrattit 20 millióért a Serie A újoncától, a Pescarától. (A 19 éves játékos még soha nem játszott élvonalbeli mérkőzésen, ellenben tagja volt Cesare Prandelli bővebb Eb-keretének. A cseh származású edző, Zdenek Zeman felfedezettje.)

Kettejük után következett a nyár nagy dobása: Thiago Motta és Zlatan Ibrahimovic megszerzése. A két játékos együtt 62 millió euróba került, csak ami a vételi árukat illeti. A brazil Thiago Silva, akit a Barcelona is nagyon szeretett volna megszerezni, a legszigorúbb számítás szerint is minden idők második legdrágább védője lett így. A listán csak Rio Ferdinand 2002-es a Leedsből a Manchester Unitedbe szerződése előzi meg - de a 46 millió eurós vételár esetében kérdéses, melyik font-euró kurzust tekintjük.

Ibrahimovic "csak" 20 millió euróba került, de neki a fizetése lényegesen magasabb lesz, mint a brazilé. Ibra 14,5 millió eurót keres majd évente, amivel a világ harmadik legjobban kereső labdarúgója, s egyben a legjobban kereső európai futballista lesz. Csak Samuel Eto'o kapta többet az Anzsi Mahacskalától (körülbelül 20 millió eurót, évente), s Didier Drogba új kínai klubjától (körülbelül 15 millió euró évente).

A PSG fizetési listáján Ibrahimovic az első, Thiago Silva a második, Javier Pastore (4,2 millió), Thiago Motta (4,5 millió) és Ezequiel Lavezzi (4 millió) követi őket. Feltehetően ők és a klub vezetői is reménykednek abban, hogy az új államfő, Francois Hollande nem váltja valóra az ígéretét, s nem adóztatja meg 75 százalékkal az egymillió eurónál magasabb éves fizetéseket.

A transfermarkt.de statisztikái szerint a nyáron eddig a PSG költötte el a legtöbb pénzt, 99 millió eurót. Ez több, mint az utána következő két csapat, a lista második és harmadik helyezettje, együttvéve. (Chelsea 49,8 millió, Juventus 45,950 millió). A szezon eddigi négy legmagasabb összegű átigazolásából három a párizsiaké, Thiago Silva az első, Lavezzi a harmadik, Ibrahimovic a negyedik a listán, csak a Chelsea új belga szerzeménye, Eden Hazard ékelődött be közéjük, igaz, ő a maga 40 milliójával Thiago Silvát is megközelíti.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×