eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hetek óta nem látott szmogfelhő borítja az olimpia helyszínét - képekkel!

Már csak 11 nap van az ötkarikás játékok kezdetéig, de a pekingi olimpia szervezői által beígért kék ég egyelőre sehol sincs: a kínai fővárost jelenleg hetek óta nem tapasztalt vastag szmogfelhő borítja.

Peking tényleg megtesz mindent annak érdekében, hogy az olimpián versengő sportolók ne fulladozzanak a szmogtól: gyárakat zárattak be, kitiltották a régebbi gyártmányú teherautókat az utakról, és minden nap a 3,3 millió gépkocsinak csak a fele közlekedhet a kínai fővárosban.

A szigorú intézkedések ellenére a hétvégén készült képek arról árulkodnak, hogy Peking levegője már régóta nem volt ennyire szennyezett. Az autók és a gyárak működésének csökkentése nem hozta meg a várt eredményt, és az olimpiai stadiont, a "madárfészket" újra szmogfelhő borítja.

"A levegő minősége augusztusra jó lesz" - nyugtatta meg az aggódókat Du Shaozhong, a Pekingi Városi Környzetvédelmi Iroda igazgatóhelyettese, aki nem adott részletes magyarázatot arról, miért ilyen optimista.

A szakember a vastag szmogfelhőt a köd és az enyhe szél számlájára írta, és hozzátette: a szennyezettségi szint így is 20 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Közben folyamatosan érkeznek a sportolók, akik többsége Peking helyett inkább Dél-Koreában és Japánban készül fel versenyszámára, és csak az utolsó pillanatban utazik Pekingbe.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpia Bizottság elnöke már többször hangozatta: ha rossz lesz a levegő minősége, bizonyos szabadtéri versenyeket el fognak halasztani.

Harc az utolsó jegyekért


Nemcsak a szmoggal gyűlik meg a szervezők baja, hanem azzal a 40 ezer elszánt kínaival is, akik az utolsó jegyeket akarják megkaparintani az olimpia versenyekre.

Kevesebb mint két héttel a megnyitó előtt a kitartó helyiek mosdatlanul, éhesen és alvás nélkül állnak tömött sorokban, hogy hozzájussanak a már csak korlátozott számban kapható jegyek egyikéhez. A leendő jegyvásárlók ugyanarra a sporteseményre csak két jegyet vehetnek.

Akkora tömeg gyűlt össze a jegyárusító helyeknél, hogy a rendőrségnek kellett rendet tartania az egyre türelmetlenebb emberek között, akik a 35 fokos melegben álltak sorban.

A szervezők úgy számolnak, hogy csak a jegyekből több mint 21 millárd forintnak megfelelő jüan kerül az olimpia kasszájába. A legdrágább jegy egyébként több mint 102 ezer forintba kerül a nyitóünnepségre, de a softball selejtezőire már 10 ezer forintért is lehet jegyet váltani.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×