eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Meghalt Hollywood magyar születésű legendája

99 éves korában meghalt Gábor Zsazsa - írja a BBC.

Ed Lozzi, a színésznőről publikáló újságíró közölte a Los Angeles-i portállal, hogy Gábor Zsazsa vasárnap halt meg otthonában. Ezt később megerősítette férje, Frederic von Anhalt, aki szerint felesége szívinfarktusban halt meg.

Magyarországon született, kivándorolt az Egyesült Államokba a második világháború alatt, hollywoodi bemutatkozása 1952-ben volt.

Több mint 70 filmben szerepelt, de magánéletével is sokat foglalkozott a sajtó.

Kilenc alkalommal házasodott, utolsó esküvőjén majdnem 70 éves volt.

Ed Lozzi, a színésznőről publikáló újságíró közölte a Los Angeles-i portállal, hogy Gábor Zsazsa vasárnap halt meg otthonában - közölte az MTI.

Gábor Zsazsa - eredeti nevén Gábor Sári (a Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek) Budapesten és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott, s már 1932-ben fellépett Bécsben operettdarabokban. 1936-ban Magyarország szépségkirálynőjévé választották.

A háború elől menekülve, 1941-ben utazott anyjával és húgaival az Egyesült Államokba, és csakhamar feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez.

Filmes pályafutása 1952-ben kezdődött, két évtized alatt több tucat filmben kapott szerepet világsztárok mellett. A kritikusok szerint színészi tehetsége leginkább az 1952-ben forgatott Moulin Rouge-ban, illetve az egy évvel későbbi Liliben mutatkozott meg. Különböző országok televíziós show-műsorainak kedvelt vendége, sztárja maradt idősebb korára is.

Hírnevét nem annyira filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg.

Összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva. Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is.

Gábor Zsazsát 2002 novemberében súlyos autóbaleset érte, a kórházat elhagyva beköltözött egy idős sztárokat gondozó szanatórium egyik luxuslakosztályába. Tolókocsiban közlekedett, s több agyvérzés is érte, arcának egyik oldala lebénult. 2011 januárjában fertőzés miatt amputálták jobb alsó lábszárát. Az utóbbi években állandó ápolásra szorult.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×