Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapest legjobb helyei: Top 10 gasztrokalauz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A város 270 gasztrohelyszínét mutatja be a napokban megjelent "Budapest Top 10 gasztrokalauz". A könyv azoknak szól, akik szeretik az olyan helyeket, ahol a luxus nem az ezüst, a porcelán, a damaszt, hanem az ízharmónia, az életvidámság, a barátság, a jókedv” - mondta az InfoRádiónak Vinkó József, a Magyar Konyha magazin és a gasztrokalauz főszerkesztője.

„Mindennapi használatra készült a könyv, azoknak, akik naponta keresik azokat a helyeket, ahol nem éri az embert kudarc, és ahol nem kell azon gondolkodni, hogy ki tudja-e fizetni a számlát. Az olyan helyeket, ahol a luxus nem az ezüst, a porcelán, a damaszt, hanem az ízharmónia, az életvidámság, a barátság, a jókedv” - közölte Vinkó József, a Magyar Konyha magazin és a gasztrokalauz főszerkesztője.

Hozzátette: ahogy demokratizálódik az egész magyar vendéglátás, úgy változik a trend is.

„A 270 helyszínen, amit összeszedtünk, szó sincs Michelin-csillagról, szó sincs fine diningról, még casual fine diningról sem. Itt kifejezetten a szerethető, kedves helyekről van szó.

Olyanokról, mint a legjobb kifőzdék, a legjobb kézműves sörözők, a legjobb ínyenc éttermek, de természetesen mind megfizethető áron. A dolog kevésbé a pénzről szól, a dolog az élményről szól” - mondta Vinkó József.

Elmondta, hogy a könyv elkészítéséhez egy 10-12 fős stáb gyakorlatilag három hónapig járta a várost.

A főszerkesztő meghökkentőnek találta, hogy október közepe és november közepe között majdnem száz műhely nyílt, igaz ugyanennyi be is zárt.

A tendenciával kapcsolatban Vinkó József elmondta: töménytelen mennyiségű olyan chef mond fel a világon, akik 2-3 Michelin-csillagos helyen dolgoztak, és elegük lett a hajszából, az öngyilkos tempóból. Kibérelnek egy egyszerű kis helyet, van összesen 8-10 asztaluk, és szerzői konyhát visznek.

„Három dolog fontos: a kitűnő alapanyag, a jó chef - aki érti a fűszereket és követi a konyha fejlődését -, és az igényes vendég” - vallja a főszerkesztő.

A könyvben a toplisták, a leírások is segítik az olvasókat, de a képek is erről szólnak: enteriőrök, ételek, italok, és elsősorban arcok jelennek meg ebben a könyvben.

„Ebben a könyvben rengeteg séf prezentálja a saját ételét. Itt mindenki mosolyog, ez egy örömkönyv” - fogalmazott Vinkó József.

Egyben nagyon praktikus kézikönyv is: benne van a cím, a Facebook-elérhetőség, a nyitva tartás, és a rövid, lényegre törő leírás is a helyekről.

A könyvben egyrészt lehet keresni kerületek szerint, hogy ne kelljen messzire menni. De lehet keresni kategóriák szerint is. Tehát ha egy jó sört szeretne valaki meginni, akkor a kézműves sörözők között kereshet, ha pedig éjszaka szeretne vásárolni, akkor az éjszaka nyitva tartó piacok között.

Emellett persze ABC-sorrendben fel vannak sorolva a helyek, hogy ha az olvasó már hallott korábban a helyről, de nem tudja pontosan, hogy mit várhat tőle, itt megtudhatja - ismertette a Magyar Konyha magazin és a gasztrokalauz főszerkesztője.

Mindez ilyen típusú kalauzban még sohasem jelent meg Magyarországon.

„Ez a kiadvány most a Magyar Konyha magazin karácsonyi ajándéka az olvasóknak. De márciusig még bárki jelezheti, ha valamivel nem ért egyet, addig javítunk rajta, utána pedig kiadjuk könyvesbolti forgalomban is, és megjelenik angol nyelven is” - közölte a főszerkesztő.