Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átadták a Törőcsik Mari-ösztöndíjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze és Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere két tehetséges színészhallgatót tüntetett ki az elismeréssel.

13-an pályáztak a második alkalommal átadott Törőcsik Mari-ösztöndíjra. A pályázók közül Józsa Bettina és Vizi Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói vehették át az okleveleket.  A 2016/ 2017-es tanévre, 10 hónapra 1-1 millió forintot nyertek el a színészhallgatók.

Balog Zoltán miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta a magyar társadalom és a kormány közös ügyének érzi Magyarország fiatal tehetségeinek támogatását, Törőcsik Mari pedig egy élő legenda, akinek pályája, életútja minta minden fiatal művész számára.

Amikor Törőcsik Marival megbeszéltük ezt az ösztöndíjat, a színművésznő azt mondta: „újra jöhessenek a Soós Imrék, a vidéki Magyarországról és színészek lehessenek” Azon túl, hogy ez az ösztöndíj Törőcsik Mari nevének és életének megörökítésére is jó alkalom, a tehetségek gondozásáról is szól. Tudjuk, hogy a tehetség nem érdem, hanem ajándék, ugyanakkor kötelesség is, hiszen kérdés, mit tesz vele az ember. Mi ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy ez a kérdés állami szinten is felmerüljön” - mondta Balog Zoltán.

Törőcsik Mari kiemelt jelentőségű elismerésnek, ajándéknak nevezte és megköszönte Balog Zoltánnak a róla elnevezett ösztöndíjat majd a fiatal színészekhez szólt az oklevelek átadása után.

„Most divat az egész világon a színjátszás. Mindig gondoljanak rám, amikor nagyon kell vagy akarnak játszani: nem kell. De létezni kevés: tudni kell, hová nézek és mit gondolok” - mondta Tőröcsik Mari.

Józsa Bettinát és Vizi Dávidot támogatja tehát a következő tanévben az ösztöndíj, jövőre pedig újabb színészhallgatók pályázhatnak az elismerésre.