eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Harmincöt millióért kelt el a rajzolt Micimackó

A Micimackó a magyar gyerekek körében is népszerű történet. Az eredeti angol kiadás illusztrációit Ernest Shepard készítette, és ezeket a kedves rajzokat sokan gyűjtik. Ma már nagyon nagy értéket képviselnek, és ha feltűnnek egy-egy árverésen, komoly harc indul meg értük. Szerdán rekord született: egyetlen Micimackó-illusztrációért 115 ezer 250 fontot adott egy gyűjtő.

A rendkívül sikeres árverés a Sotheby's-nél volt, a tételek között egész sor Micimackó-illusztráció szerepelt. Az egyik legkedvesebb rajz azt ábrázolja, amint Micimackó gyanús lábnyomokat talál a hóban, egy bokor mentén követi őket, és végül teljesen összekeveri a saját tappancs-lenyomatait az eredetileg fellelt nyomokkal. A képen láthatjuk a főhőst, a bokrot, a nyomokat és persze Micimackó kicsiny barátját, Malackát, aki buzgón segít a nyomozásban.

Nos, ez az illusztráció javított rekordot, mert egy gyűjtő több mint 115 ezer fontot fizetett érte, ami körülbelül 35 millió forintnak felel meg. Ha ezt Sheperd megérte volna! De a grafikusművész már 32 éve meghalt.

A Micimackó-illusztrációkat összesen 1 millió 200 ezer fontért ütötték le az árverésen. Aki ismeri Karinthy Frigyes remek Micimackó-fordítását - amelyről méltán állítják, hogy egyes részei jobbak, mulatságosabbak, ötletesebbek az angol eredetinél - emlékezhet az utolsó fejezetre. És ha a Shepard-illusztrációkkal ékes kiadást olvasta, akkor a rajzra is, amelyen a kisfiú, Róbert Gida felfelé baktat az emeletre vivő lépcsőn, és lábánál fogva lógatja kedvenc játékát, Micimackót.

A jelenetet ábrázoló eredeti tollrajz most 97 ezer 250 fontot ért el, majdnem százezret. Sztárja volt még a szerdai árverésnek az 1926-os első kiadás egy olyan példánya, amit a szerző, A. A. Milne dedikált az illusztrátor Shepardnek. Ez 40 ezer fontért talált gazdára. Úgy látszik, kockázatos részvények helyett manapság ritkaságokba fektetik pénzüket a gazdagok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×