Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A könyvhét zavarba ejtő gazdagsága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A több mint ezer író-olvasó találkozó és a közel 300 új kiadvány is jelzi, hogy a csütörtökön kezdődő 77. Ünnepi Könyvhét kínálata zavarba ejtően gazdag. A nagyobb kiadók újdonságaiból válogattunk.

Összesen 15 új könyv megjelenését időzítette a csütörtökön nyíló könyvfesztiválra az Európa Könyvkiadó, köztük Szabó Magda Békekötés címmel megjelenő összegyűjtött hangjáték-válogatását és Lator László A tér, a tárgyak című verseskötetét.

Történelmi kiadványaik közül a kiadó három különlegességre mindenképpen nagy várakozással tekint. Így a magyar-amerikai John Lukacs Hitler és Sztálin - 1941. június című munkájára, valamint a fővárosban élő brit Bob Dent Budapest-1956 című könyvére, akárcsak Kovács Istvánnak a XX. századi lengyel történelemről szóló Csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél című alkotására.

Az Európa Könyvkiadó "központi" író-olvasó találkozója az Ünnepi könyvhét zárónapján, hétfőn lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Gyurcsány Ferenctől Hankiss Elemérig

Az Osiris Kiadó 13 új kiadványa közül nyolcnak van magyar szerzője. A legnagyobb előzetes érdeklődés az ismert publicista, Debreczeni József munkáját előzte meg, akinek az Új miniszterelnök címmel Gyurcsány Ferencről írott portréja már a harmadik műve, amely magyar kormányfőről szól. Eddig ez az első olyan politikusportréja, amelynek hétvégi dedikációján a miniszterelnök is részt vesz.

Bővített változatban kerül a könyvespolcokra Hankiss Elemér Félelmek és szimbólumok című könyve, és szintén egy kiegészítéseket, újdonságokat is tartalmazó versválogatással kínálják Sajó László Szünetjelek az égből című kötetét.

Esterházy Péter és a foci

A Magvető Kiadó Esterházy Péter a közelgő labdarúgó világbajnokság okán külön aktualitással rendelkező Utazás a tizenhatos mélyére című kötete mellett Darvasi László A titokzatos világválogatott című könyvét jelenteti meg.

Líraibb kiadványok Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című versválogatása, vagy Tóth Krisztina Vonalkód címmel megjelenő novelláskötete.

A Noran Kiadó 11 új könyve közül Bíró Ivett Konrád György Csodafigurák című arcképekről és pillanatfelvételekről szóló könyvét ajánlotta. A szerző többek között Makk Károly, Adam Michnik, Nagy Imre, továbbá Susan Sonntag, Václav Havel és Mészöly Miklós portréiból írt könyvet.

Móricz Zsigmond Naplójegyzetek 1919 címmel megjelenő kötete eddig nyilvánosságra soha nem került részeket is tartalmaz. A megrázó olvasmány olyan dokumentum, amely tovább árnyalja a Móricz Zsigmondról alkotott képet.

Karafiáth Orsolya a lélekben vájkál

Sajátságos kiadvánnyal készült a 77. Ünnepi könyvhétre az Ulpius-ház Könyvkiadó: hét ismert író - köztük több botrányszerző is - közös antológiát jelentet meg. A Főbűnösök című kötetben fiatal magyar szerzők az emberiséget több mint ezer éve foglalkoztató "főben járó bűnökről vallanak". Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Ficsku Pál, Szabó Stein Imre, Tisza Kata, Hazai Attila és Orbán János Dénes groteszk, abszurd és humoros formában vájkál a lelkekben.