eur:
395.63
usd:
364.58
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Kiterjeszti a szárazföldi műveleteket a Gázai övezetben Izrael

Az övezetből robbanásokról számolnak be a tudósítók, leállt a telefon- és internet-szolgáltatás is. Egyes hírek szerint már meg is indultak a páncélosok. A Hamász katonai szárnya azt közölte, hogy harcosai több helyen is összecsaptak az izraeli katonákkal az övezet területén.

Az izraeli hadsereg péntek este kiterjeszti a szárazföldi műveleteket a Gázai övezetben – jelentette be sajtótájékoztatóján az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

"Az elmúlt napokban végrehajtott támadások után a szárazföldi egységek az éjjel kiszélesítik tevékenységüket" - fogalmazott Hagari.

A térség lakóit ismét felszólította, hogy menjenek délebbre a harcok elől.

Az izraeli hadsereg közben intenzív tüzérségi csapást mért a Gázai övezet északi részére.

Az izraeli csapások helyi idő szerint este hét órakor kezdődtek és még egy órával később sem értek véget. A Kan közszolgálati rádió szintén a háború kezdete óta legnagyobb izraeli csapásokról számolt be a Gázai övezet ellen.

Az iszlamista terrorszervezet arról is beszámolt, hogy az övezetben leállt a távközlési és internet-szolgáltatás. Ez utóbbit az internetes forgalmat figyelő Netblocks, és a térségben szolgáltató Patel is megerősítette.

A Hamász terrorszervezet katonai szárnya tudatta, hogy válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre. "Rakéták sorozatait indítottuk a megszállt területek (Izrael) felé, válaszul a civilek elleni mészárlásra" - közölte az al-Kasszám Brigádok Telegram-oldalán.

Az izraeli sajtó szerint a szélsőségesek rakétáikat Tel-Aviv, Izrael központi része és Ciszjordánia megszállás alatt álló északi része ellen indították. Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő újságírói hangos robbanásokat hallottak a ciszjordániai Rámalláh térségéből.

Egyes jelentések szerint izraeli tankok indultak meg a Gázai övezetbe Beit Hanon térségében.

A Hamász péntek este felhívta "az arab és a muszlim világot, valamint a nemzetközi közösséget, hogy vállaljanak felelősséget és haladéktalanul cselekedjenek a népünk ellen elkövetett bűncselekmények és mészárlások megállítása érdekében". Az iszlamista szervezet szerint "a távközlés és internet elvágása, valamint a levegőből, szárazföldről és tengerről lakónegyedek ellen intézett csapások a Gázai övezetben újabb gyilkosságot vetítenek előre".

A Hamász katonai szárnya közben már azt állítja, hogyharcosai több helyen is összecsaptak az izraeli katonákkal a Gázai övezet északi részén lévő Beit Hanún városában, és a Gáza közepén lévő al-Burej menekülttábor keleti részén.

Közben egy izraeli katonai szóvivő szavaiból az derült ki, hogy ez még nem az A támadás.

Az izraeli hadsereg tisztogató műveleteket végez, hogy jobb feltételeket teremtsen a szárazföldi hadműveletekhez - mondta az izraeli hadsereg egyik szóvivője az ABC Newsnak. Az amerikai hírcsatorna azt kérdezte a szóvivőtől, hogy ez már a korábban beharangozott támadás-e. Peter Lerner szóvivő azt mondta, hogy meg akarják semmisíteni a palesztinok tankelhárító képességeit, megfigyelő állásait, és "megsemmisítik a terroristákat", amikor rájuk találnak. Hozzátette: ezeket a műveleteket már napok óta végzi az izraeli hadsereg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×