eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Engineer hand using tablet with machine real time monitoring system software. Automation robot arm machine in smart factory automotive industrial Industry 4th iot , digital manufacturing operation.
Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

Újabb pofon a német autógyártóknak: már világelső Kína

Az első negyedévben Kína már megelőzte az auexportban Japánt és Németországot is a globális piacon. És ez még csak a kezdet.

Immár nem újdonság, hogy válságban a német autópiac: sok az autó és kevés a vevő. A leghíresebb gyártók most a legkülönbözőbb trükkökkel igyekeznek a vásárlókat visszacsábítani. A feladat nem könnyű, mert a legtekintélyesebb európai gyártók újabb kihívás előtt állnak. A legfrissebb adatok szerint ugyanis a kínai autók immár komoly vetélytársak az európai, illetve a világpiacon.

A müncheni székhelyű AlixPartners GmbH vállalati tanácsadó cég szerint a kínai gyártók idén első ízben az export terén világbajnokok lesznek. A cég becslését az első negyedév már megerősítette,

Kína ugyanis 1,07 millió gépkocsit exportált, megelőzve az eddigi listavezető Japánt, valamint Németországot is.

Ugyanebben az időszakban Japán 954 ezer, míg Németország 840 ezer autót exportált, a negyedik helyen álló Dél-Korea pedig 750 ezret.

Kína egyidejűleg gyártói helyszín, értékesítési piac és exportőr. "Ennek alapján pedig a legjobb úton halad afelé, hogy autóipari szuperhatalommá váljon" – hangsúlyozta a cég ágazati szakértője.

Az AlixPartners előrejelzése szerint idén mintegy 20,5 millió gépkocsit értékesíthetnek, és ezeknek több minta fele, 10,5 millió Kínából származhat. A kínai gyártók az elektromos autóknál is megvetették a lábukat a világpiacon, Ennek következménye, hogy az európai autógyártók ezen a téren is egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a hazai piacokon.

A tanulmány szerint a globális autópiac ismét erősödik ugyan, de a vártnál jóval lassabb ütemben. A hajtóerőt az Egyesült Államok jelenti. Az értékesítési adatok Európában hosszabb távon is több mint 15 százalékkal maradnak el a koronavírus-járvány előtti értékektől – tűnt ki a Der Spiegel által ismertetett előrejelzésből.

A cég szakértői utaltak arra is, hogy elmúltak azok az idők, amikor világhírű német autógyártók még rekordméretű nyereségre tehettek szert. A renyhe világpiacon, amelyen ugyanakkor egyre erőteljesebb a verseny, növekszik a nyomás a nyereség érdekében.

Az elektromos autók értékesítése terén sem lehet gyors emelkedéssel számolni, a szakértők szerint ugyanis az elkövetkező három-öt évben az akkumulátorköltségek lassan csökkennek. A kínai autók iránti kereslet miatt növekedtek a nyersanyagköltségek is, és aligha térnek vissza a Covid-járvány előtti szintre.

A téma részleteiről, az európai autóipar helyzetéről itt hallgathat/nézhet meg további érdekes részleteket:

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×