eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a terrortámadás áldozatául esett Vladlen Tatarszkij orosz kormánypárti haditudósító és blogger temetésén a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án.
Nyitókép: MTI/AP

Nagy bejelentés: a Wagner csoport kivonul Bahmutból

A Wagner zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot - jelentette ki Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó katonai magánvállalat vezetője.

"A Wagner-harcosok, a Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk átadni a Bahmut településen lévő állásokat a védelmi minisztérium egységeinek, és a Wagner-csoport maradékát logisztikai táborokba vonjuk vissza, hogy ott nyalogassuk sebeinket" - hangoztatta Prigozsin egy nyilatkozatában.

"A Wagner-egységeket kivonom Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen halálra vannak ítélve" - tette hozzá.

Bahmut, 2023. május 4.
Ukrán katona Igla rakétavetővel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 4-én.
MTI/AP/Roman Chop
Ukrán katona Igla rakétavetővel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 4-én. MTI/AP/Roman Chop

A Wagner-csoport tavaly nyáron állt az orosz erők élére a Bahmut elfoglalására tett kísérletben, az ukrajnai háború leghosszabb és legvéresebb csatájában.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×