eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Légi felvétel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutról 2023. március 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Resperger István: a Wagner-vezértől már megszokott, hogy ő a „sértett primadonna”

A Wagner zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot – jelentette ki a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó katonai magánvállalat vezetője. „Lőszer hiányában értelmetlen halálra vannak ítélve” – fogalmazott Jevgenyij Prigozsin. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője szerint ilyen döntést csak az orosz katonai vezetés hozhat.

Resperger István szerint eddig is sok probléma volt a katonai vezetés és Prigozsin között, főként a lőszerellátás kérdésében, bár ukrán jelentések szerint továbbra is háromszoros a fölény orosz részről, noha a 40 négyzetméteres térségben egyébként 100-120 ezer katona lehet mindkét oldalról, Bahmuttól északra és délre.

A szakértő hozzátette: Prigozsintól már megszokott, hogy ő a „sértett primadonna”, aki mindenáron győzelmet akar felmutatni, de azért a bejelentés nem úgy értendő, hogy a Wagner csoport azonnal kivonul. Annál is inkább, mert 10-15 ezer zsoldos katona kivonása, akiknek a helyére másokat kell vezényelni, meglehetősen bonyolult feladat egy város esetében, amiről egyébként a Bahmut környékén található légideszant-alakulatokat is tájékoztatni kell, hogy más egységek lesznek mellettük.

Tehát ez egy hosszabb feladat – nyomatékosította Resperger István, aki szerint a döntést egyébként az orosz katonai vezetés hozza, hiszen a Wagnert végső soron ők látják el lőszerrel, harckocsikkal, tüzérséggel, valamint légvédelemmel.

Nem gondolná, hogy Prigozsin csak úgy kivonulna, mert az hitelét vesztetté tenné a Wagner vezetőjét,

átengedve másnak azt a „koncot”, ami Bahmut elfoglalását jelenti.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője szerint, amennyiben mégis sor kerülne a Wagner kivonulására, három-öt napon belül más orosz erőket telepítenének a helyükre, akár a térségben található két-három hadműveleti tartalékban lévő dandár egyikét.

Summa summárum, akár egy újabb zsarolásról is szó lehet Jevgenyij Prigozsin részéről, aki egyébként azt már megüzente az orosz katonai felsővezetésnek, hogy „eléggé önálló a támában”. A kivonulás belebegtetése azzal is összefüggésben állhat, hogy Prigozsin politikai pályára készül, aminek érdekében már „be is vásárolta” magát egy pártba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×