eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 5: (RUSSIA OUT) Governor of Chechnya Ramzan Kadyrov attends Russian-Saudi talks at the Grand Kremlin Palace on October 5, 2017 in Moscow, Russia. King Salman is on a state visit to Russia. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Ramzan Kadirov: majd az én katonáim elfoglalják Bahmutot

A csecsen hadúr kiállt a Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin mellett és szemrehányásokat tett a moszkvai hadvezetésnek.

A Twitteren megjelent hírek szerint szerint Ramzan Kadirov bírálta az orosz védelmi minisztériumot, amiért nem reagált Jevgenyij Prigozsin bejelentésére.

Mint arról az Infostarton is írtunk, a Wagner vezetője közölte, hogy kénytelen kivonni zsoldosait Bahmutból, mert nem kapnak elég utánpótlást az orosz hadseregtől. Azt mondta: lőszer és fegyverek hiányában, emberei értelmetlen hálára vannak csak kárhoztatva.

Prigozsin nyilatkozatára reagálva a csecsen elnök most azt közölte, hogy az ő katonái átvehetnék a Wagneresek helyét és aztán már csak órák kérdése lenne a kelet-ukrajnai város bevétele. Bahmutot tavaly augusztus óta ostromolják az oroszok, de még mindig nem tudták birtokba venni az egész várost. Az elkeseredett és rengeteg áldozatot követelő harcokban főleg a Wagner csoport emberei vettek eddig részt, bár az utóbbi pár hétben az orosz hadsereg elit, ejtőernyős egységei is beszálltak az ostromba.

Ugyanakkor Ramzan Kadirov azért is kritizálta a moszkvai védelmi minisztériumot,

amiért nem nyújt elég támogatást az ő embereinek sem. Felidézte, hogy amikor a csecsen önkéntesek Mariupolnál harcoltak egy alkalommal öt tankot kértek a gyalogság támogatására. De az oroszok csak egy harckocsit küldtek és annak a személyzete is elhagyta a járművet az első összecsapást követően. Kadirov szerint embereinek kellett megnyugtatnia az orosz harckocsizókat és rávenni őket arra, hogy legalább egy ukrán állást lőjenek ki.

A csecsen hadúr azt is felidézte, hogy az ukrajnai harcok kezdete óta próbált lecseréltetni harminc tüzérségi eszközt, de kérése süket fülekre talált Moszkvában. Végül már személyes tárgyalt a védelmi minisztérium vezetőivel, ám akkor is csak egy hónapos alkudozás után kapta meg a fegyvereket.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×