eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Tetemes koporsópénzt kapnak az orosz katonák

Az ajánlat ugyanakkor cseppet sem kedvező, mert a frontra vezérlés után a katonák jó része mindössze néhány napot él túl.

Oroszország már a háború előtt is súlyos gazdasági nehézségekkel küzdött, ami nemcsak a szociális ellátórendszer állapotán, de a fizetéseken is látszik. A Moszkvához közeli Jaroszlavlban az átlagkereslet nem éri el a 250 ezret havi szinten. Itt a szegénységet próbálja kihasználni az önkormányzat, amely mesésnek tűnő ajánlatot kínál a harcképes fiataloknak – írja a karpathir.com.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a toborzóirodák már a seregbe való belépésért is több mint 1,3 millió forintnyi díjat adnak, ha pedig Ukrajnába kell mennie az újoncnak, közel 900 ezer forintnyi havi fizetést kap. Ezen felül a támadásban való részvételért 35 ezer forintos napidíj jár, ha pedig sikerül egy kilométert előrehaladni, további 232 ezer forintot ad az állam.

A valóságban ez azt jelenti, hogy

az otthoni keresetük akár hússzorosát is bezsebelhetik a katonák az invázióban való részvételért cserébe.

"A frontra vezérlés után a katonák jó rész mindössze néhány napot él túl. Az állam számára viszont ár-érték-arányban még jobbak is lehetnek, mint a sorozott katonák. Motiváltabbak és több időre szerződtetik őket" – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a "kilométerdíj" semmit nem ér, ugyanis az elmúlt egy-két hónap tapasztalata alapján nem haladnak sokat előre az oroszok.

Koporsópénz

A családjuk fenntartásáért napi szinten küzdő apukák azonban könnyen gondolhatják azt, akkor is megéri bevonulni, ha nem térnek haza. Az állam ugyanis a zsold mellett hiteltörlesztési kedvezményt is ad, a gyermekek könnyített módon felvételizhetnek egyetemre, ráadásul azért is kártérítést ígérnek, ha a katona megsebesül vagy elesik a harcokban.

A koporsópénz bő 20 millió forint, amiből az – orosz propaganda korábbi tolmácsolása alapján – akár egy szép új Ladát vásárolhat a család elhunyt fiuk, férjük emlékére. Ha túlélik a négy hónapos, vagy akár egyéves bevetésüket, a veteránok kedvezményes lakhatásra és olcsóbb közlekedésre is jogosulttá válnak.

Az utóbbi időben sok más régióban is elkezdtek komoly összegekért toborozni önkénteseket, ami nem pusztán a nagy emberveszteségre vezethető vissza. A színes haderőben egyes elemzők szerint túlságosan meghatározó lett az erőszakos bűnözőket is a soraiban tudó, kegyetlenségéről híres zsoldoscsapat, a Wagner-csoport, amelynek vezetője, Jevgenyij Prigozsin állítólag egyre jobban szúrja Vlagyimir Putyin elnök szemét.

Hogy a kockázatokat mennyire tárják fel ezekben a hirdetésekben, jól mutatja egy baskíriai toborzóanyag, amely olyan, mintha diákmunkásokat keresnének fagyit árulni:

"A nyáron könnyedén kereshetsz akár egymillió rubelt is!"

Oroszország körülbelül 180-200 ezer katonát veszített a több mint egy esztendeje tartó háborúban, Ukrajna 100-120 ezer csatatéren elesett embert gyászol – becsülték a New York Timesnak nyilatkozó amerikai és NATO-országokból származó források. A háború civil áldozatainak száma megközelítőleg 30 ezerre tehető.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×