eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Tetemes koporsópénzt kapnak az orosz katonák

Az ajánlat ugyanakkor cseppet sem kedvező, mert a frontra vezérlés után a katonák jó része mindössze néhány napot él túl.

Oroszország már a háború előtt is súlyos gazdasági nehézségekkel küzdött, ami nemcsak a szociális ellátórendszer állapotán, de a fizetéseken is látszik. A Moszkvához közeli Jaroszlavlban az átlagkereslet nem éri el a 250 ezret havi szinten. Itt a szegénységet próbálja kihasználni az önkormányzat, amely mesésnek tűnő ajánlatot kínál a harcképes fiataloknak – írja a karpathir.com.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a toborzóirodák már a seregbe való belépésért is több mint 1,3 millió forintnyi díjat adnak, ha pedig Ukrajnába kell mennie az újoncnak, közel 900 ezer forintnyi havi fizetést kap. Ezen felül a támadásban való részvételért 35 ezer forintos napidíj jár, ha pedig sikerül egy kilométert előrehaladni, további 232 ezer forintot ad az állam.

A valóságban ez azt jelenti, hogy

az otthoni keresetük akár hússzorosát is bezsebelhetik a katonák az invázióban való részvételért cserébe.

"A frontra vezérlés után a katonák jó rész mindössze néhány napot él túl. Az állam számára viszont ár-érték-arányban még jobbak is lehetnek, mint a sorozott katonák. Motiváltabbak és több időre szerződtetik őket" – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a "kilométerdíj" semmit nem ér, ugyanis az elmúlt egy-két hónap tapasztalata alapján nem haladnak sokat előre az oroszok.

Koporsópénz

A családjuk fenntartásáért napi szinten küzdő apukák azonban könnyen gondolhatják azt, akkor is megéri bevonulni, ha nem térnek haza. Az állam ugyanis a zsold mellett hiteltörlesztési kedvezményt is ad, a gyermekek könnyített módon felvételizhetnek egyetemre, ráadásul azért is kártérítést ígérnek, ha a katona megsebesül vagy elesik a harcokban.

A koporsópénz bő 20 millió forint, amiből az – orosz propaganda korábbi tolmácsolása alapján – akár egy szép új Ladát vásárolhat a család elhunyt fiuk, férjük emlékére. Ha túlélik a négy hónapos, vagy akár egyéves bevetésüket, a veteránok kedvezményes lakhatásra és olcsóbb közlekedésre is jogosulttá válnak.

Az utóbbi időben sok más régióban is elkezdtek komoly összegekért toborozni önkénteseket, ami nem pusztán a nagy emberveszteségre vezethető vissza. A színes haderőben egyes elemzők szerint túlságosan meghatározó lett az erőszakos bűnözőket is a soraiban tudó, kegyetlenségéről híres zsoldoscsapat, a Wagner-csoport, amelynek vezetője, Jevgenyij Prigozsin állítólag egyre jobban szúrja Vlagyimir Putyin elnök szemét.

Hogy a kockázatokat mennyire tárják fel ezekben a hirdetésekben, jól mutatja egy baskíriai toborzóanyag, amely olyan, mintha diákmunkásokat keresnének fagyit árulni:

"A nyáron könnyedén kereshetsz akár egymillió rubelt is!"

Oroszország körülbelül 180-200 ezer katonát veszített a több mint egy esztendeje tartó háborúban, Ukrajna 100-120 ezer csatatéren elesett embert gyászol – becsülték a New York Timesnak nyilatkozó amerikai és NATO-országokból származó források. A háború civil áldozatainak száma megközelítőleg 30 ezerre tehető.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László, a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott beszédében érintette a gazdaság aktuális kérdéseit, különös tekintettel az inflációra és az Állami Számvevőszék szerepére a jövőbeni gazdasági fejleményekben. Az elnök szerint a magas nyomású gazdaság helyett más irányba kellene lépéseket tenni, javítani kellene a termelékenységet és a GNI-hoz hasonló mutatókat is figyelni kell a GDP-fókusz helyett. A jegybanki veszteségtérítés ügyében szerinte még hosszú szakmai vitákra lesz szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×