eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Youtube

Kanadai ikrek a világ legfiatalabb koraszülöttjei

A 22 hétre született vegyes páros tagjai egy nappal érkeztek hamarabb, mint a korábbi csúcstartó.

Összesen 125 napot töltöttek édesanyjuk méhében az ikrek, Adiah és Adrial Nadarajah: ezzel a 2018-as korábbi csúcstartó amerikai ikerpár 126 napos rekordját döntötték meg – írja a BBC.

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülő ikrek életét nem próbálta volna megmenteni a kórház, ha akár csak egy órával hamarabb születnek meg. A terhesség hossza 40 hét, így a gyermekek 18 héttel hamarabb érkeztek a vártnál.

Az édesanya, Shakina Rajendram szerint amikor 21 hetes és öt napos terhesség mellett vajúdni kezdett, az orvosok azt mondták neki,

gyermekei nem életképesek, 0 százalék esélyük van az életre.

Ez volt második terhessége: az első vetéléssel ért véget ugyanabban a kórházban, ahol ikrei megszülettek.

Kevin Nadarajah, az apa is azt mondta, hogy semmilyen pozitívummal nem kecsegtették a kórházban. Kanadában a legtöbb intézmény nem próbálja megmenteni a 24-26 hét közt megszülető magzatokat, a pár szerencséjére azonban átkerülhettek a torontói Mount Sinai Kórházba, amelynek speciális koraszülött intenzív osztálya van.

A vajúdás elhúzódott, annak második napján azt mondták az édesanyának: ha gyermekei akár csak egy órával azelőtt születnének meg, hogy betölti a terhesség 22. hetét, nem fognak tenni értük.

Végül éjfél után 15 perccel folyt el magzatvize, és két órával a 22. hét betöltését követően megszülettek gyermekei.

Adiah és Adrial már egyéves, de életük kezdetén komoly nehézségekkel kellett szembenézzenek. Többször is majdnem meghaltak a szülők szemei előtt és máig is szoros orvosi felügyelet alatt vannak.

A világ legfiatalabb koraszülöttje az amerikai Alabamában született: Curtis Means 21 hetet és egy napot töltött mindössze az anyaméhben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×