INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

németország

franciaország

eu

Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Olaf Scholz német kancellárt az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos intézkedésekkel foglalkozó találkozója előtt Versailles-ban 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.

"Szerénységi kúra" várhat Emmanuel Macronra

Infostart

Egy olyan francia államfő, aki nem sokkal elnöki újraválasztása után elveszíti korábbi parlamenti többségét, veszíthet tekintélyéből európai kollégái szemében is. Elemzők mindazonáltal úgy vélekednek, hogy Emmanuel Macron nemzetgyűlési kudarca nem lesz hatással a német–francia kapcsolatokra. A francia elnök uniós politikájára azonban a belpolitika az eddiginél sokkal erősebben nyomhatja rá a bélyegét.

A ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozó tekintélyes francia politológus, Olivier Rouquan nem számít arra, hogy a megváltozott francia belpolitikai helyzet következtében gyengülnek Párizs és Berlin kapcsolatai. Rouquan szerint az EU állam- és kormányfői, de különösen Emmanuel Macron és Olaf Scholz tisztában vannak azzal: a jelenlegi nemzetközi politikai helyzetben különösen szorosan kell együttműködniük, hogy megvédjék Európa érdekeit.

A francia elnök a jövő héten Bajorországba látogat, ahol rész vesz a G7-csoport csúcstalálkozóján. Macronnak minden bizonnyal szüksége lesz Scholz tanácsaira arra vonatkozóan, hogyan működik egy tényleges kormánykoalíció, amelyhez hasonló évtizedek óta nem volt Franciaországban.

A francia nemzetgyűlésben Macron pártjának szövetségesekre van szüksége, hogy keresztülvigye az általa tervezett reformokat, mindenekelőtt a nyugdíjkorhatár emelését, amit szinte minden politikai erő ellenez.

A hazai választási kudarc az elemző szerint jelentős mértékben befolyásolja majd Emmanuel Macron jövőbeni uniós politikáját, illetve témaválasztását.

Olivier Rouquan abból indul ki, hogy az elnök mindenekelőtt külpolitikájával igyekszik majd otthon pontokat szerezni. Ebből fakadóan uniós szinten minden bizonnyal a szociális és ökológiai témákat fogja "erőltetni".

Macron a hosszú távú környezetvédelmet már korábban is "az évszázad harcaként" hírdette meg. Az általa kinevezett miniszterelnököt, Elisabeth Borne-t megbízta azzal is, hogy legyen felelős Franciaország energia- és környezetvédelmi politikájáért.

Az elnök azt reméli, hogy az ökológiai és szociális témák állandó napirenden tartásával képes ellensúlyozni legfőbb belpolitikai riválisai, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon és a jobboldali szuverenista Marine Le Pen előretörését.

A tekintélyes francia politológus utalt arra, hogy a franciákat minden korábbinál jobban foglalkoztatják a megélhetés problémái, az elszegényedéstől való félelem, az infláció.

Marcon óriási hibát követett el azzal, hogy a nemzetgyűlési választások előtt gyakorlatilag semmifajta kampányt nem folytatott.

"Ha valaki a parlamenti választásokon nyerni akar, akkor találkozni kell az emberekkel, beszélni kell velük, és konkrét javaslatokat kell megfogalmazni előttük" – tette hozzá.

Olivier Rouquan Emanuel Macron második elnöki ciklusát egyfajta "szerénységi kúraként" jellemezte. Macronnak meg kell tanulna, hogy tárgyaljon a parlamenttel, ha politikáját keresztül akarja vinni – jelentette ki.

Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018