eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: Ready-for-combat Patriot anti-aircraft missile systems of the Bundeswehrs anti-aircraft missile squadron 1 stand on the airfield of Schwesing military airport. Some units of the squadron are already on their way to Slovakia to reinforce NATOs eastern flank. Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

A CDU impozáns tartományi győzelme hátszél a berlini pártvezetés számára

Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a CDU a Németország legészakibb tartományában, Schleswig-Holstenben tartott parlamenti választásokon. A konzervatív párt öt évvel ezelőtti győzelméhez képest több mint 10 százalékponttal növelte szavazatainak számát, ami rendkívüli eredmény.

Az Infostartnak nyilatkozó szakértő szerint ez akkor is igaz, ha a hárommilliós tartományban született eredmény teljes mértékben megfelelt a várakozásoknak. Schleswig-Holstienben ugyanis Daniel Günther személyében olyan konzervatív miniszterelnök állt az általa vezetett koalíció élén, aki az elmúlt években rendkívüli, Németországban is szokatlannak számító népszerűségre tett szert.

Kiss J. László, a Corvinus Egyetem tanára ugyanakkor az eredmény kapcsán két meglepetést említett. Első helyen a szociáldemokrata SPD nagyarányú visszaesését, a pártra adott szavazatok száma az öt évvel korábbihoz képest csaknem megfeleződött.

A másik pedig a szélsőjobboldali AfD "gyászos" szereplése, a párt a nem hivatalos végeredmény szerint nem jutott be a kieli törvényhozásba.

Mindez arra utal, hogy az elmúlt években még sikert sikerre halmozó, mindenekelőtt a bevándorlás ellenzésével elsősorban a keleti tartományokban jelentős támogatottsággal rendelkezett párt fokozatosan veszít népszerűségéből.

A tartományban 2017 óta hárompárti, úgynevezett Jamaica-koalíció van hatalmon, azaz a pártok színe megegyezik Jamaica nemzeti zászlójának színeivel. A fekete a CDU színe, a sárga a Szabad Demokrata Párté (FDP), míg a Zöldek pártjáé zöld.

Ez utóbbi a schleswig-holsteini választás második legnagyobb nyertese, amit nem utolsósorban a tartományból származó és ott sikeres mezőgazdasági miniszterként tevékenykedő, Robert Habecknek köszönhet.

Habeck ma gazdasági és klímavédelmi miniszterként párttársával, Annalena Baerbock külügyminiszterrel együtt Németország legnépszerűbb politikusa.

Az ukrajnai orosz háború – amely Németország számára is súlyos gazdasági gondokat okoz – a szakértő szerint csak közvetve befolyásolta a választási eredményt.

A CDU kimagasló helyi sikerének kulcsa a tartományi miniszterelnök sikeres kormányzása

Daniel Günthernek a hármas koalíció élén nem csupán a gazdaságot sikerült erősítenie, de a klímavádelem területén is jelentős eredményeket ért el, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben pedig országos méretekben is "nagyot alkotott". Lakosságarányosan egyetlen német tartományban sem volt olyan alacsony a fertőzöttek, illetve a halottak száma, mint Schleswig-Holsteinben.

Aligha véletlen, hogy a gyakorló katolikus, de rendkívül nyitott, az azonosneműek házasságát is támogató politikus az eredményhirdetés utáni nyilatkozatában köszönetet mondott a koalíciós partnereknek, és az együttműködés folytatása mellett emelt szót.

Az említettek ellenére a mostani választás "országos kisugárzással" bír. A szakértő ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a tavaly szeptember végi országos parlamenti választások nyomán tizenhat évi kormányzás után a CDU és a vele szövetséges kisebbik keresztény párt, a CSU kiszorult a hatalomból. Ezért a párt mostani sikere jelentős hátszél lehet a CDU új országos vezetése és mindenekelőtt a pártelnök, egyben frakcióvezető Friedrich Merz számára.

A legutóbbi közvélemény-kutatások amúgy is arról tanúskodnak, hogy

az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette hárompárti baloldali-liberális kormánnyal szemben némelyest növekedett a konzervatívok népszerűsége.

Kiss J. László szerint legalább ennyire jelentős lehet a schelswig-holsteini választások rövid távú – mindössze egyhetes – hatása.

Vasárnap ugyanis Németország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában rendeznek hasonló választásokat A düsseldorfi parlamentet a CDU és az FDP koalíciója irányítja, de az SPD támogatottsága alig marad el a konzervatívokétól.

Általános vélekedés szerint

a tizennyolc milliós tartományban tartandó szavazás egy országos Bundestag-választással ér fel, a helyi szavazótábor nagymértékben az országost reprezentálja.

Épp ezért, míg Schelswig-Holsteinben elsősorban a helyi témák voltak meghatározók, az észak-rajna-vesztfáliai választók sokkal inkább már az Oroszország által indított háború okozta válság kezeléséről, a kialakult energiaellátási nehézségek és általánosságban a megélhetési gondok enyhítését célzó intézkedésekről mondanak véleményt.

Mindent összevéve pedig a tavaly decemberben hivatal a lépett Scholz-kormány politikájáról állítanak ki bizonyítványt.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×