eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy férfi telefonál az orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjai előtt 2022. március 29-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Átlépte a négymilliót a menekültek száma – a háború hírei szerdán

A semlegesség értelmezésén bukhat meg egy esetleges békemegállapodás. A vezető nyugati hatalmak megállapodtak abban, hogy fenntartják a szankciókat. Pletser Tamás szerint a háború miatt Németország szembemehet a klímacélokkal. (A nyitóképen: Egy férfi telefonál az orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjai előtt március 29-én Mikolajivben.)

2022.03.30. 23:44

Pentagon: a 30 új szállítmányből 6 már befutott Ukrajnába

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma közölte, hogy a legutóbbi Ukrajnának szánt amerikai biztonsági segély összesen "körülbelül 30" szállítmánya közül az első hatot a régióba szállították. "Minden nap érkezik oda küldemény" – mondta John Kirby, a Pentagon sajtótitkára.

Hozzátette: az Egyesült Államok előnyben részesíti a csomagok összeállításánál "azokat az anyagokat, amelyekről tudjuk, hogy az ukránoknak a legnagyobb szükségük van rájuk",

beleértve a páncéltörő- és légvédelmi rendszereket,

Kiderült továbbá, hogy az Ukrajnának ígért Switchblade drónok szállítása "hamarosan" megkezdődik. (CNN)

2022.03.30. 23:01

Az UNCHR nem tud kapcsolatba lépni több mariupoli munkatársával

Erről a ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) vezetője beszélt a CNN-nek. "Néhánynak sikerült kijutnia. Néhányan bent vannak, és jelenleg nem tudunk kommunikálni velük. Ők a kollégáim" – mondta a lvivi Becky Andersonnak, a CNN-nek adott interjújában.

2022.03.30. 21:58

Telefonon tárgyalt Joe Biden és Volodimir Zelenszkij

Az Egyesült Államok kész az ukrán kormánynak további 500 millió dollárt (164,6 milliárd forint) adni közvetlen költségvetési támogatás formájában - közölte az amerikai elnök az ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetésükkor.

2022.03.30. 21:32

Drasztikus német lassulást és rekordinflációt jósolnak a gazdasági "bölcsek"

Drasztikusan csökkentette az idei esztendőre szóló növekedési előrejelzéseket a német kormány mellett működő független testület, az úgynevezett bölcsek tanácsa.

2022.03.30. 20:41

Orosz gázcsapzárás esetén a német feldolgozóipar lenne az "első áldozat"

Weinhardt Attila szerint a veszélyjelzés szintje jelenleg nincs az aggodalomra okot adó kategóriában.

2022.03.30. 22:28

Orosz oktatási miniszter: Oroszország gyűlöletére nevelnek az ukrán tankönyvek

Több mint háromszáz ukrán iskolai tankönyv és taneszköz elemzése nyomán arra a következtetésre jutott az orosz oktatási minisztérium, hogy a kiadványok erősen átpolitizáltak, szándékosan elferdítik a történelmet és az Oroszországgal szembeni gyűlöletre nevelik a gyerekeket - jelentette ki Szergej Kravcov tárcavezető egy szerdai moszkvai sajtótájékoztatón.

Kifogásolta, hogy az ukrán tankönyvek szerzői "radikálisan átírták" a történelemnek az orosz és az ukrán nép "egységéről" szóló vonatkozásait.

Meg nem nevezett direktívára hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán tanárok kötelesek voltak megkövetelni az iskolásoktól, hogy "kreatívan alkalmazzák a megszerzett ismereteket" az olyan történelmi személyiségek jellemzésére, mint Sztyepan Bandera és Roman Suhevics, akiket Kravcov "de facto náciként" jellemzett. Nehezményezte, hogy az ukrán tankönyvek Oroszországot agresszorként emlegették, elhallgatták az orosz kultúra és tudomány eredményeit, például meg sem említették Jurij Gagarin űrhajóst, az irodalomtankönyvek pedig azt állították, hogy Anton Csehov művei kizárólag ukrajnai kötődésűek.

Olga Kazakova, az orosz parlamenti alsóház oktatási bizottságának vezetője rámutatott, hogy az ukrán történelemtankönyvekből hiányzik a Nagy Honvédő Háború fogalma - a posztszovjet országok többségében így nevezik a második világháborúnak a Szovjetuniót is érintő részét -, a háború végkimenetelét pedig nem a nácizmus feletti győzelemként, hanem az Ukrajna elleni újabb szovjet bűnök kezdeteként értelmezik.

"Az ilyen tankönyvekből tanuló gyerekeket megfosztották attól a jogtól, hogy tudják, büszkék lehetnek nagy elődjeik hőstetteire, a közös történelmünkre, a közös győzelmünkre. Nincs velünk közös fájdalmuk" - mondta. Megjegyezte, a tankönyvek azt is elhallgatják, hogy Bandera "hűséget esküdött Hitlernek". Mint mondta, Moszkvának az értékelést követően meg kell értenie, hogyan kell tovább dolgoznia "a kulturális és oktatási tér helyreállításáért". (MTI)

2022.03.30. 20:30

Gulyás Gergely elmondta, mire fordítaná a kormány a helyreállítási alap hitelét

Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a Paks 2 beruházásról is.

2022.03.30. 19:47

Törökország jelentheti az orosz oligarchák menekülőútját

Ankara turistaként és befektetőként is szívesen látja a szankciók miatt kegyvesztett orosz oligarchákat.

2022.03.30. 18:21

Rubelesítés - Egyre többet árulnak el a nagy orosz tervről

A moszkvai tőzsde majd megmondja, mennyiért lehet rubelt kapni a piacon. Ha lehet.

2022.03.30. 18:12

Szergej Lavrov Kínában: a Kreml Pekinget tekinti legfőbb szövetségesének

A Kínával való "privilegizált stratégia partnerség és szövetség" erősítését nevezte az orosz külpolitika egyik legfőbb célkitűzésének Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

2022.03.30. 18:05

Menekülttől lopott: közérdekű munka, vagy fogház várhat a takarítónőre

Gyorsított eljárásban állították bíróság elé azt a 36 éves nőt, aki egy ferencvárosi hotelben takarítóként dolgozott és arany ékszereket tulajdonított el az egyik vendég táskájából.

2022.03.30. 17:55

Telefonon tárgyalt az amerikai és az ukrán elnök

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij megbeszélésének tényéről a Fehér Ház számolt be. Tartalmáról csak annyit közöltek, hogy Ukrajnának az orosz agresszióval szembeni további támogatása volt a téma. (CNN)

2022.03.30. 17:47

Sorra küldi haza az orosz diplomatákat Csehország és Szlovákia is

Sem Prága, sem Pozsony nem rajong az orosz diplomatákért.

2022.03.30. 17:28

A norvég gázszállítások felpörgetését kérte Volodimir Zelenszkij

Oslo szállítson több földgázt Kijevnek és az Európai Uniónak - szólította fel Norvégiát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a norvég parlamenthez intézett, videókonferencián élőben közvetített beszédében. Az ukrán államfő a Stortingban, az egykamarás norvég parlamentben azt fejtegette, hogy Norvégia "jelentősen hozzájárulhat Európa energiabiztonságához azzal, ha megfelelő (mennyiségű) energiát szállít az Európai Unió tagországainak és Ukrajnának". Hozzátette, hogy szóban már mintegy ötmilliárd köbméter földgáz szállításáról tárgyalt a jövő téli, hideg időszakra.

Beszédében az ukrán elnök úgy vélekedett, hogy "orosz hajóknak nem szabadna használniuk a szabad világ kikötőit". Majd hozzátette, hogy szerinte az Európai Unió és, "remélem, Norvégia is megtiltja, hogy orosz hajók európai kikötőket használhassanak". A parlament üléstermében nem csak a képviselők, hanem a kormány tagjai is jelen voltak, hírügynökségi jelentések szerint Zelenszkijt állva tapsolták meg.

Az ukrajnai háború előtt Norvégia az Európai Unió és az Egyesült Királyság földgázszükségletének 20-25 százalékát biztosította, míg ugyanez a térség Oroszországból importálta a földgáz 40-50 százalékát.

Oslo már megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy gázkitermelését nyáron - amikor általában karbantartási munkálatokat folytatnak a tengeri gázkiterelőknél - az idén a maximális szinten tartsa. (MTI)

2022.03.30. 17:51

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is segít az ukrajnai menekülteken

Szakorvosi munkával, valamint gyógyszerekkel, maszkokkal, fertőtlenítőkkel, mosó- és öblítőszerekkel segítenek nemcsak az ukrajnai háború menekültjeinek, hanem az ukrán határ menti települések családorvosainak és az ott felállított befogadóközpontoknak is.

2022.03.30. 16:44

Sberbank-csőd: mi lesz az önkormányzatok elúszott tartalékaival?

A részletekről a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével beszélgetünk.

2022.03.30. 16:42

Oroszország azt állítja, hogy 16 000 közel-keleti harcost toborzott

Mint arról több médiajelentés beszámolt, szíriai katonáknak havi 5000 angol fontot ajánlanak, hogy harcoljanak az ukrajnai frontvonalon Oroszországért. A BBC arab kiadásának tudósítója most azt közölte, hogy Oroszország szerint már 16 ezer közel-keleti harcost sikerül toboroznia.

A BBC megjegyzi: a polgárháború által amúgy is sújtott Szíria gazdasága most az alapvető termékek, például a búza árának megugrásával néz szembe, amelynek nagy része Ukrajnából és Oroszországból származik – így az orosz ajánlat még csábítóbbnak tűnik.

2022.03.30. 16:23

Hernádi Zsolt: le lehet válni az orosz kőolajról, de az kettő-négy év és sok százmillió dollár

Amíg lesz benzinárstop, lesz feszültség is az üzemanyag-ellátásban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hernádi Zsolt. A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a társaság számára elsődleges a magyarországi ellátásbiztonság, ezt a részvényeseiknek is be kell látniuk, de hozzátette, tartják a stratégiai célt: 2050-re klímasemlegesek akarnak lenni.

2022.03.30. 16:07

Ukrán közlés az orosz veszteségekről

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 17 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. A vezérkar állítása szerint az ukrán erők megsemmisítettek 131 orosz repülőgépet, ugyanennyi helikoptert, hét hadihajót, 605 harckocsit, 1723 páncélozott harcjárművet, 305 tüzérségi és 54 légvédelmi rendszert, valamint 96 rakéta-sorozatvetőt. (MTI)

2022.03.30. 16:06

Moszkva elmondta, mi volt szerinte a keddi orosz-ukrán tárgyalás pozitívuma

Az ukrán vezérkar a csapatmozgásokról szerzett információi alapján kijelentette: továbbra is célja Oroszországnak Kijev körbezárása.

2022.03.30. 16:05

Elhurcoltak egy papot

Az Ukrajinszka Pravda helyi hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Herszonban elrabolták az ukrán ortodox egyház egyik papját, Szerhij Csudinovicsot. Szemtanúk szerint a papot a templomból hurcolták el ismeretlenek, akik "rendőröknek" adták ki magukat. A templomot átkutatták, a bent lévő híveket igazoltatni próbálták, azonban az emberek nem adták át nekik irataikat. A pap Herszonban ismert civil aktivista és önkéntes is egyben - írta a hírportál.

Az észak-ukrajnai Csernyihiv térségében Nyizsin települést támadták az orosz erők még kedden, a helyi polgármester szerdán a Facebookon arról számolt be, hogy egy polgári személy életét vesztette, hat - köztük egy gyermek - megsérült. Tíz lakóházban keletkeztek károk.

A Donyeck megyei Liszicsanszk város elleni szerdai orosz nehéztüzérségi támadás következtében négytagú család sérült meg repeszektől, a két gyermek súlyos állapotban van - hozta nyilvánosságra Szerhij Hajdaj, a megye katonai adminisztrációjának vezetője. A Telegram üzenetküldő portálon nem sokkal később Hajdaj arról adott hírt, hogy egy, Liszicsanszkból indult evakuációs buszt tűz alá vettek az orosz erők. Hozzátette, hogy senki nem sérült meg, s az elmúlt napon 260 lakost menekítettek ki a városból. (MTI)

2022.03.30. 16:00

"Kilyukasztott" kormányépület: tovább nőtt a halálos áldozatok száma

15-re emelkedett a déli országrészben a mikolajivi megyei kormányzói hivatal épületét kedden ért támadás következtében elhunytak száma. A kilencemeletes épületbe orosz lövedék csapódott be, és szinte teljesen romba döntötte a hivatalt. Az ukrán katasztrófavédelem még folytatja a mentési munkálatokat. (MTI)

2022.03.30. 15:58

Harmadával csökkent Ukrajna acéltermelése

A délkelet-ukrajnai Mariupol kikötőváros orosz ostroma miatt Ukrajna acéltermelése 30-40 százalékkal csökkent az Ukrajina 24 televíziós csatorna jelentése szerint.

Jurij Rizsenkov, a Metinvest csoport vezérigazgatója az Ukrajina 24 televíziós csatornának adott interjúban elmondta, hogy "a mariupoli üzemek Ukrajna acéltermelésének több mint egyharmadát adják". Hozzátette: az acélüzemek jelenleg az ukrán csapatok ellenőrzése alatt állnak. Megjegyezte azonban, hogy még ha el is foglalnák az acélműveket, Oroszország nem tudja újraindítani a termelést, ugyanis "az oroszországi értékesítési piac még a saját kohászati vállalataik számára sem elég nagy".

Jelenleg az ukrán fémipar termelése mintegy 60 százalékkal marad el a mostani háború előttitől a kikötők blokádja miatt. "Az ukrán fémipar a tengeri szállítási utakra épült" - mondta Rizsenkov. A vállalat ezért alternatív szárazföldi útvonalakat keresne a nyugati és a balti kikötők felé. (MTI)

2022.03.30. 15:52

Feláras bélyeggel és ingyenes küldeményekkel is segít a Magyar Posta

Egymásért! elnevezésű, feláras bélyeggel is segíti az ukrajnai menekültek ellátását a Magyar Posta: a belföldi, nem elsőbbségi tarifának megfelelő 145 forint névértékű bélyeget plusz 100 forint felárral vásárolhatják meg a levélfeladók szerdától országszerte a postákon. Minden bélyeg eladásából a felárat, azaz 100 forintot a cég a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára ajánl fel, hogy az ukrán menekültek ellátása miatt megnövekedett igényeket abból finanszírozhassák. Így összességében többmillió forint plusz forrás állhat rendelkezésre, hogy a bajbajutott embereket segítsék.

A bélyegen Szabó Zsuzsanna Flóra Kéz a kézben című alkotása látható, amely egy gyermekrajzpályázatra készült. A bélyeg bal oldalán függőlegesen a Magyarország felirat, alul vízszintesen az Egymásért! felirat, a bérmentesítési értékre utaló Belföld felirat, valamint a felár összege látható. A bélyegből - amely 50 gramm tömeghatárig belföldi, nem elsőbbségi levél feladására alkalmas - jelenleg több mint 400 ezer darab áll rendelkezésre, és országszerte minden postán elérhető.

A cég döntött arról is, hogy

amennyiben magánszemély ad fel Ukrajnába humanitárius segély tartalmú nemzetközi csomagküldeményt, azt ingyenesen teheti meg országszerte a nagyobb postákon.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára a Magyar Posta logisztikai kapacitásokat is felajánlott, elsősorban a raktárakban összegyűlt adományok célba juttatására. (MTI)

2022.03.30. 15:07

Az oroszok engedték el a Fekete-tengeren sodródó aknákat román szakértők szerint

Az odesszai partraszállás miatt két orosz kotróhajó szedte fel és engedte el őket.

2022.03.30. 14:50

Deák András: az orosz középosztályt letarolhatja a háború

Az első hetek pénzügyi pánikja után Oroszország kicsit nyugodtabb lett, de a lakossághoz még nem ért el a szankciók jelentős része – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Deák András Oroszország-szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint most még pontosan nem lehet megmondani, mi lesz az orosz gazdasággal, de lehet, hogy újraépítik a tartalékaikat és euró-, illetve dollárhiányuk sem lesz.

2022.03.30. 13:58

Társházigazda lehet Ukrajna a 2025-ös férfi kosárlabda-Eb-n

A tornát igazándiból Lettország, Ciprus és Finnország rendezi.

2022.03.30. 13:44

Ingyen sportolhatnak az oltalmat kereső családok a BVSC-ben

Az oroszok ukrajnai háborúja nyomán Magyarországon oltalmat kereső családok segítése érdekében a BVSC-Zugló sportegyesület felajánlotta, hogy a menekült fiatalok ingyen sportolhatnak a klub létesítményeiben. (MTI)

2022.03.30. 13:40

Már az idén leszakadna az orosz kőolajról Lengyelország

A témában Európa legradikálisabb tervének nevezte a lengyel miniszterelnök az elképzelésüket, és bírálta Németországot, amiért "messzemenő visszafogottságot" tanúsít az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók terén.

2022.03.30. 13:40

Az ENSZ három jogi szakértőt bízott meg a háborús bűnök vizsgálatával

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kinevezett három emberi jogi szakértőt, hogy vizsgálják ki az Ukrajnában elkövetett feltételezett háborús bűnöket.

A független testületet a norvégiai Erik Mose vezeti. Mose a norvégiai legfelsőbb bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága bírája, valamint a ruandai népirtás ügyében vizsgálódó nemzetközi törvényszék elnöke volt. A csoport két másik tagja Bosznia-Hercegovina emberi jogi ombudsmanja, Jasminka Dzumhur, illetve a kolumbiai Pablo de Greiff, az ENSZ szakértője.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa március 4-én határozatot fogadott el, amelyben nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta az ukrajnai háborúban elkövetett jogsértések felderítésére egyelőre egyéves mandátummal.

Mint arról korában az Infostart is beszámolt, a Népszava információ szerint egy hónappal az Ukrajna elleni orosz invázió után, március 25-én az ENSZ égisze alatt megalakult egy országcsoport, amely az agressziót követő elszámoltatást kívánja előmozdítani. Magyarország egyedüli uniós országként nincs a tagok között. (MTI)

2022.03.30. 13:19

Lefelé mozdulnak az üzemanyagok nagykereskedelmi árai

Április 1-én csökkennek a hazai benzin és gázolaj beszerzési árak.

2022.03.30. 13:11

Átlépte a négymilliót a menekültek száma

Több mint négymillióan menekültek el Ukrajnából az orosz offenzíva február 24-i kezdete óta – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A főbiztosság összesítése szerint a menekültek pontos száma 4 019 287. A háború kezdete előtt körülbelül 44 millióan éltek Ukrajnában.

A legtöbb menekült (2,34 millió) a lengyel határ felé indult útnak, míg Romániába 609 ezren érkeztek. Ugyancsak százezrek menekültek Moldova, Magyarország és Szlovákia irányába. Németországba több mint 280 000 ukrán állampolgár érkezett. Mivel a schengeni övezet belső határain nincsen állandó határellenőrzés, és az ukrán útlevéllel rendelkezők 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak Németországban, valós számuk ennél valószínűleg sokkal magasabb. (MTI)

2022.03.30. 13:07

Két csapat lépett vissza a KHL-től a 24-ből

Az eddigi 24-ből 22 klub jelezte, hogy kész indulni a KHL, az orosz bázisú nemzetközi jégkorongliga következő bajnoki szezonjában is.

Az információt a kontinentális szervezet osztotta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel. Bő egy hónapja, az Ukrajna elleni orosz invázió megindulása után pár nappal a lett Dinamo Riga jelentette be kilépését a KHL-ből, majd a finn Jokerit közölte, hogy már a mostani rájátszásban sem vesz részt.

A 22 csapatosra csökkent mezőnyt 19 orosz, továbbá egy-egy fehérorosz, kazah és kínai hokicsapat alkotja. (MTI)

2022.03.30. 12:34

Hetven embert hurcoltak el a mariupoli szülészetről az oroszok – állítja a városvezetés

Ismét telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A fő téma a város evakuálása volt.

2022.03.30. 12:25

Visszavonta a Moody's a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését

A bank hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítését vonta vissza a hitelminősítő.

2022.03.30. 12:10

5,3 milliárd forintnyi összeg jött össze a segélykoncertből

Több mint 12 millió font (5,3 milliárd forint) gyűlt össze az ukrajnai háború áldozatai javára a kedden Birminghamben megrendezett segélykoncerten, amelyen Ed Sheeran és Camilla Cabello mellett az Eurovíziós Dalfesztivál 2016-os ukrán nyertese, Jamala is fellépett.

A brit ITV és STV csatornán is közvetített, kétórás, Koncert Ukrajnáért elnevezésű adománygyűjtő rendezvényen Nile Rodgers & Chic, Snow Patrol és a Manic Street Preachers és Emeli Sande is színpadra lépett. Sheeran, aki Cabellóval együtt is énekelt, elmondta: megtiszteltetés számára, hogy ilyen fontos ügy mellé állhatott.

"Ma este mind a békéért imádkozunk, és az ukrán emberek biztonságáért" – fűzte hozzá Cabello, aki a Coldplay Fix You című dalát is előadta. A koncert egyik fénypontja volt az a bejátszás, amelyben Ilja Bondarenko, egy fiatal hegedűvirtuóz egy kijevi pincéből bejelentkezve játszott el egy ukrán népdalt a világ minden tájáról vele együtt zenélő 94 hegedűssel együtt.

Az estén ukrán menekültek történeteit is meghallgathatta a közönség. Billie Eilish és bátyja, Finneas O'Connell, akik vasárnap Los Angelesben Oscar-díjat kaptak a Nincs idő meghalni című James Bond-film főcímdaláért az amerikai filmakadémiától, videoüzenetben fejezték ki "szolidaritásukat az emberek milliói iránt, akiket arra kényszerítettek, hogy mindent hátrahagyva meneküljenek el otthonukból". (MTI)

2022.03.30. 11:42

A kormányülésről jelentkezett Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter szerint lebukott a baloldal.

2022.03.30. 11:29

Bővítené Oroszország a rubelért exportálandó termékek körét

Az orosz parlament alsóházának (duma) elnöke szerint helyes lenne bővíteni a rubelért exportált áruk listáját. Vjacseszlav Vologyin szerint "helyes lenne, ahol Oroszországnak előnyös, bővíteni a rubelért exportált áruk listáját, mint például

  • a műtrágya,
  • a gabona,
  • az étolaj,
  • a kőolaj,
  • a szén és
  • a fémek.

A duma elnöke megjegyezte, hogy "az európai államoknak minden piaci lehetőségük megvan arra, hogy rubelben fizessenek. Nincs semmi tragédia a rubelben történő fizetésben. Sokkal rosszabb az a helyzet, amikor van pénz, de nincs áru. Az együttműködésnek kölcsönösen előnyösnek kell lennie" – vélte a duma elnöke.

"Kidolgozásra érdemes az az elképzelés, hogy az orosz export a gáz után más termékek kivitelében is átálljon a rubelelszámolásra" - jelentette ki erre reagálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak szerdán Moszkvában.

Peszkov hangot adott véleményének, miszerint az amerikai dollár presztízse az elmúlt években "eléggé megrendült" a világban, ilyen helyzetben pedig alternatívát jelent a nemzeti fizetőeszközök használatának kiterjesztése. (MTI)

2022.03.30. 11:28

Napi jelentés a BOK csarnokból

A BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton kedden 1161 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 271 ember töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. (MTI)

2022.03.30. 11:27

Ukrajna óvatosan fogadta az orosz ígéreteket

A csernyihivi régió kormányzója egyelőre nem látta nyomát az orosz csapatok kivonásának. Kijev nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit – jelentette be Volodimir Zelenszkij.

2022.03.30. 10:07

Jövőre már nem vásárol orosz olajat Lengyelország

Lengyelország azt tervezi, hogy még az év vége előtt beszünteti az orosz olaj vásárlását, és legkésőbb májustól nem importál többé orosz szenet – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Lengyelország igyekszik megszakítani a gazdasági kapcsolatait Moszkvával a háború miatt. (The Guardian, Telex)

2022.03.30. 10:14

Magyar Nemzet: Márky-Zay Péter stábja és Volodimir Zelenszkij között megtörtént a kapcsolatfelvétel

A lap értesülései szerint Dmitro Kuleba külügyminiszter felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, és arról érdeklődött, hogy miként lehetne elősegíteni a baloldali ellenzék választási győzelmét.

2022.03.30. 10:03

Földgázellátási válsághelyzetet hirdettek Németországban

Egyelőre a legalacsonyabb szint lépett életbe – közölte német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter.

2022.03.30. 09:52

Szakértő a béketárgyalásokról: taktikai döntés lehet az oroszok visszavonulása

Oroszország az ukránokkal Isztambulban tartott keddi tárgyalásokon jelentette be, hogy a bizalom erősítése érdekében jelentősen csökkenti katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében. Ez a kivonulás azt is jelentheti, hogy Ukrajna keleti részére csoportosítja át erőit.

2022.03.30. 09:44

Közel tízezer menekült érkezett kedden Magyarországra

Magyarország területére kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5607 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4248-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte a police.hu oldalon, hogy az ukrajnai háború elől kedden 1589 ember, köztük 623 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Hozzátették, hogy a fővárosi és vidéki szálláshelyeken 17 ember, köztük 9 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.03.30. 09:41

Hosszú a magyar út az orosz gázfüggőségtől való szabadulásig

Harmadik helyen állunk az orosz energiaimport-függőség tekintetében az uniós országok listáján.

2022.03.30. 07:50

Pletser Tamás: a klímacélokkal is szembemehet Németország az energiapótlásért

Az orosz olajat viszonylag könnyen pótolhatja Németország, ám a földgázbeszerzés már más kérdés, és az LNG csak rövidtávon jelenthet megoldást. A lehetőségekről az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzőjét kérdeztük.

2022.03.30. 07:42

Szervezet alakult a háborús bűnösök elszámoltatására

Egy hónappal az Ukrajna elleni orosz invázió után, március 25-én az ENSZ égisze alatt megalakult egy országcsoport, amely az agressziót követő elszámoltatást kívánja előmozdítani. Lapinformációk szerint Magyarország egyedüli uniós országként nincs a tagok között.

2022.03.30. 07:31

Rejtélyes orosz oligarchajachtot foglaltak le a britek

A hajót a kelet-londoni Canary Wharf üzleti negyedének kikötőjében, a Temzén lehorgonyozva találták.

2022.03.30. 07:19

A Decathlon felfüggeszti tevékenységét Oroszországban, a J&J nem szállít testápolási termékeket

Szállítási nehézségekre hivatkozva felfüggeszti tevékenységét Oroszországban a sportszerbolt-hálózatot működtető Decathlon francia kiskereskedő, a Johnson & Johnson pedig arról döntött, hogy leállítja a testápoló termékek exportját Oroszországba. Az oroszországi Decathlon hálózat több mint 50 üzletet egyesít - derül ki a cég honlapján található adatokból. A Decathlon üzemeltetője Oroszországban az Oktoblu nevű cég, amelynek a bevétele 2020-ban 21,8 milliárd rubel, adózott nyeresége 408,7 millió rubel volt. (1 rubel=3,79 forint). Az amerikai Johnson & Johnson, a világ legnagyobb egészségügyi termékgyártója március elején már arról határozott, hogy leállítja a befektetéseket, a reklámozást és a klinikai vizsgálatokat Oroszországban. Most, „a humanitárius válság fokozódása miatt” a cég további intézkedéseket tesz. Ennek részeként 5 millió dollárról 10 millió dollárra emeli a humanitárius célokra szánt adományokat a menekültek megsegítésére. A Johnson & Johnson bevételének közel 1 százaléka származik Oroszországból.

2022.03.30. 07:09

Csernobili vodkát készítettek, jótékony célra megy a bevétel

Egy brit tudósok által alapított kísérleti vállalkozás, amely a Csernobil közelében termesztett növényekből készít vodkát, bevételét felajánlotta az ukrajnai háború elől menekülőknek.

2022.03.30. 06:51

Elmarad a nemzetbiztonsági bizottság ülése

Szerdán összeült volna a nemzetbiztonsági bizottság, hogy a közbeszerzésekről hatálya alóli mentesítést adjon bizonyos védelmi és biztonsági célú beszerzésnek. De másról is lett volna tárgyalniuk, hiszen a Direkt36 keddi cikkéből kiderült, hogy Oroszország titkosszolgálatai – több alkalommal – megtámadták és feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszereit – írja a 444.hu.

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke azt mondta a Klubrádiónak, hogy nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai jelezték, hogy várják az ülést, és meghívnák a kibervédelmi intézet vezetőségét, hogy számoljanak be a külügy rendszereit ért támadásokról. Erre azonban – Stummer János szavai szerint – Halász János, a fideszes alelnök délután azzal hívta fel, hogy mind a négyüknek halaszthatatlan közfeladatai vannak, ezért nem lesz megtartva az ülés.

2022.03.30. 06:42

A dán tolmácsolásból kimaradt, hogy az ukrán elnök odaszólt Budapestnek

Volodimir Zelenszkij újabb beszédében kritizálta a magyar kormány politikáját kedden. Az ukrán elnök a dán parlament előtt úgy fogalmazott: „Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait.”

Mint azonban utólag kiderült, a beszédet hallgató dán képviselők nem biztos, hogy észrevették, hogy Zelenszkij Magyarországra utal, amikor az EU-t szétfeszítő orosz csápokról beszélt, ugyanis a hivatalos tolmácsolásból éppen a „Budapest” szó maradt ki – írja a Telex. A dán tolmács az utolsó mondatot úgy fordította: „Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább az oroszok tetteit védő kifogásokat.”

Zelenszkij beszédének angol nyelvű hivatalos leirata itt, ukrán nyelvű felvétele itt, a dán tolmácsolása itt, a beszéd dán nyelvű leirata pedig itt talható.

2022.03.30. 06:34

Elterelés lehet az orosz ígéret az amerikaiak szerint

Joe Bidennek és a Pentagonnak kétségei vannak Oroszország azon szándékát illetően, hogy alábbhagy a katonai tevékenységgel. A vezető nyugati hatalmak megállapodtak abban, hogy fenntartják a szankciókat.

2022.03.30. 06:00

A semlegesség értelmezésén bukhat meg egy esetleges békemegállapodás

Miközben Isztambulban tárgyalóasztalhoz ült az ukrán és az orosz fél, szakértők kétségbe vonják, hogy az Ukrajna elleni háborút elindító Vlagyimir Putyin elfogadja-e az általa követelt semlegesség ukrán értelmezését.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×