eur:
389.28
usd:
360.84
bux:
68431.06
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott a tartományi kormányok vezetőivel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről Berlinben 2022. február 16-án. A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint március 20-ig a legtöbb járványügyi korlátozást megszüntetik.
Nyitókép: MTI/EPA/ddp pool/Andreas Gora

Drasztikus német lassulást és rekordinflációt jósolnak a gazdasági "bölcsek"

Drasztikusan csökkentette az idei esztendőre szóló növekedési előrejelzéseket a német kormány mellett működő független testület, az úgynevezett bölcsek tanácsa.

A négy "bölcs" arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború nagymértékben rontotta a gazdasági keretfeltételeket a szövetségi köztársaság számára. Ebből kiindulva a "bölcsek" úgy foglaltak állást, hogy a bruttó hazai termék idei növekedése mindössze 1,8 százalékos lesz.

A testület tavaly novemberben még azzal számolt, hogy 2022-re 4,6 százalékos növekedés várható.

A tekintélyes gazdasági szakértőkből álló, a mindenkori kormány mellett működő tanácsadó testület felhívta a figyelmet az orosz energiaszállításoktól való erőteljes függés óriási kockázataira. Az orosz szállítások teljes leállása a német gazdaságot mély recesszióba süllyesztheti, és maga után vonhatja az infláció további növekedését.

Monika Schnitzer, a testület tagja felszólította a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel készüljön fel az orosz energiaszállítások lehetséges stopjára, továbbá arra, hogy mielőbb véget vethessen az orosz importtól való függőség beszüntetésére.

A tanács másik tagja, Volker Wieland arra utalt, hogy Németország energia-ellátási biztonsága tartósan csakis így növelhető, még akkor is, ha az energiaárak egy ideig magasabbak maradnak.

Az erősen növekvő energiaárak miatt a gazdasági bölcsek tanácsa az idei inflációs ráta jelentős növekedésével számol. 2022-re a szakértők 6,1 százalékos inflációt jósolnak, 2023-ra pedig 3,4 százalékot.

Az elmúlt év végén az idei esztendőre szóló inflációs előrejelzés még mindössze 2,6 százalékos volt.

A bölcsek tanácsánál csekély mértékben derűlátóbb prognózist vetített előre a kieli Világgazdasági Kutatóintézet (IfW), noha az intézet szakértői szintén "növekedési sokkal" számolnak. A kutatók szerint a bruttó hazai termék növekedése idén 2,1 százalékos lesz. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hoigy a német gazdaságnak 2022-ben nagy erejű ellenszéllel kell számolnia.

A kieli intézet inflációs előrejelzése megközelítette a gazdasági bölcsek előrejelzését. Az IfW arra mutatott rá, hogy az Ukrajna elleni orosz háború kitörése óta erősen növekvő energiaárak miatt az idei infláció 5,8 százalékos lesz, ami – mint a jelentés rámutatott – a legmagasabb érték a német egység több mint harminc évvel ezelőtti helyreállítása óta.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×