eur:
394.37
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TDK Hungary Components Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 28-án. A TDK japán elektronikai óriás magyarországi leányvállalatának 26 milliárd forintos beruházása nyomán 250 új munkahely jön létre Szombathelyen. Az állam 6,6 milliárd forint támogatást nyújt az elektromos autókhoz szükséges szenzorok gyártásával foglalkozó üzletág kialakítását célzó fejlesztéshez.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A kormányülésről jelentkezett Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter szerint lebukott a baloldal. Ukrajna reagált az elhangzottakra. Márki-Zay Péter feljelentést tett.

A magyar baloldal csúnyán lebukott, a sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak, miszerint folyamatos egyeztetés van köztük és az ukrán kormány képviselői között - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban.

A kormányülésről bejelentkezve a tárcavezető kifejtette: a szomszédságban zajló háborúval kapcsolatos helyzetértékelés volt a legfőbb napirendi pont. Felidézte, hogy Ukrajna külügyminisztere néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, "hogy a magyarországi választási eredmény befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak" - fogalmazott.

Hozzátette: a sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak.

Úgy vélte, "ezzel a magyar baloldal csúnyán lebukott", hogy folyamatos egyeztetés van a magyar baloldal és az ukrán kormány képviselői között. A magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját - mondta.

Szijjártó Péter elmondta: figyelemmel követik az ukrán elnök nemzetközi megszólalásait, amelyek egyértelműen visszaigazolják ezen tárgyalások, egyeztetések tényét. Az ukrán elnök folyamatosan támadja Magyarországot, a magyar kormányt azért, mert "úgy döntöttünk, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába és nem szavazzuk meg az energiaellátásunk biztonságát veszélyeztető szankciókat sem" - magyarázta.

Úgy látja, amit az ukrán elnök mond, az az ő szempontjából érthető, hiszen az lenne Ukrajna érdeke, hogy minél több európai ország, így Magyarország is szállítson fegyvereket, szavazza meg a kőolaj- és földgázszállításokra vonatkozó szankciót, de ez teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekével.

A külügyminiszter kiemelte: a magyar politikusoknak Magyarország érdekét kell képviselniük, Magyarország érdeke pedig egyértelműen az, hogy "kimaradjunk ebből a háborúból". Ennek érdekében pedig meg kell akadályozni azt, hogy "bármilyen módon beleprovokáljanak, belesodorjanak, belevonjanak minket ebbe a háborúba" - jelentette ki.

Hangsúlyozta:

meg kell akadályozni, hogy magyar emberek veszélybe kerüljenek,

meg kell akadályozni, hogy a magyar gazdaságot a leállás veszélye fenyegesse, ezért továbbra is ki kell tartani azon döntés mellett, hogy fegyvereket nem szállítunk Ukrajnába és nem támogatjuk az energiaszállításokra vonatkozó szankciókat. "Mindaddig, amíg mi kormányzunk, addig ezek a döntések természetesen érvényben maradnak" - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a helyzet világos:

"folyamatos az egyeztetés a magyar baloldal és az ukránok között",

és ha a magyar baloldal kerülne kormányra, azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat, azonnal megszavaznák a kőolaj- és földgázszállításra vonatkozó szankciókat. De "mindaddig, amíg mi kormányzunk, addig Magyarország ki fog maradni ebből a háborúból" - közölte. Hozzáfűzte: nem engedik, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Április 3-án a magyar emberek dönthetnek béke és biztonság vagy a háborúba való belesodródás dolgában - fogalmazott Szijjártó Péter.

Az elhangzottakra az ukrán külügyminiszter reagált, akinek szavait Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége osztotta meg a Facebookon.

"Magyarország ukrajnai hozzáállásával ellentétben mi soha nem avatkoztunk bele Magyarország belügyeibe, különösen a választásokat megelőző napokban. Sajnálatos, hogy a választások előtti rövid távú haszon érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságok kitalálására, ezzel tönkretéve a kettőnk között hosszú távon létrejött kapcsolatot. Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való kapcsolat, akkor célszerű lenne ezt nyíltan közölni" – jelezte végezetül az ukrán külügyminiszter, utalva arra, hogy Szijjártó Pétert Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Barátságért kitüntetéssel jutalmazta.

"Rémhírterjesztésért feljelentettem Szijjártó külügyminisztert: nem tárgyaltunk Zelenszkijjel és nem küldenénk katonákat Ukrajnába!" - írta szerda délután a Facebook-oldalán Márki-Zay Péter.

Meglátása szerint Szijjártó Péter mondatai csak figyelemelterelésként szolgálnak, továbbá a kormány oroszbarátsága veszélybe sodorja Magyarország biztonságát. "Április 3-án együtt véget vethetünk zsarnok uralmuknak" - írta.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×