eur:
385.38
usd:
355.03
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Tűzoltók próbálják megfékezni a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezetét emésztő lángokat 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa

Ólommal szennyezte a párizsi levegőt a Notre-Dame leégése

A székesegyházban két évvel ezelőtt pusztító tűzvész aggasztóan magas ólomszintet alakított ki a levegőben, amely a mentésben dolgozók és a környéken élők számára is egészségi kockázatot jelenthetett.

Az ország egyik legerősebb szakszervezetének ügyvédjei egy egészségügyi szövetséggel és a helyi lakosokkal társulva keresetet nyújtanak be "ismeretlen személyek által elkövetett ... életveszélyeztetés" miatt. A felperesek súlyos gondatlansággal vádolják a hatóságokat, amelyek szerintük veszélyes mennyiségű mérgező ólompornak tették ki a városlakókat, különösen a gyerekeket, illetve a katedrális helyreállításán dolgozókat, írja a The Guardian.

Nagyon szennyezetté vált a levegő

A Notre-Dame 2019 áprilisában gyulladt ki, a tűz következtében a tető és a torony is megolvadtak, aminek következtében 460 tonnányi ólom került a levegőbe. A tűzvész után az ólomszint elérte az 500 ezer mikrogrammot négyzetméterenként (µg/m2) az épületen kívüli udvaron, a környező lakó- és turisztikai területeken pedig a 20 000 µg/m2-t, ami

többszöröse a párizsi közegészségügyi hatóságok által ajánlott 5000 µg/m2 -nek.

Az ólommal szennyezett levegő akár ötven kilométeres távolságra is eljuthatott a székesegyháztól. A felperesek szerint a tűzesetet követő három hónapban a hatóságok nem tettek eleget annak érdekében, hogy a helyreállításon dolgozók és a környéken élők egészségét megóvják.

Eleinte tagadták a szennyezettséget

A Henri Pézerat Egyesület, egy szakszervezet, amely egészségügyi és környezetvédelmi kérdésekben kampányolt a lakosság és két, a székesegyház közelében élő család nevében, úgy döntött, hogy jogi lépéseket tesz, miután a munkafelügyelet jelentése rámutatott a kockázatra, melyet a terület megtisztításának ideje alatt a munkások vállaltak, anélkül, hogy erről tudtak volna.

A szervezet ügyvédje, François Lafforge elmondta: "Nemrégiben végre megkaptuk a munkafelügyelet jelentéseit, amelyekből kiderült, hogy a tűzvész utáni hónapokban nem tartották be a munkavállalók védelmét szolgáló intézkedéseket".

2019 májusában, a tűzvész utáni hónapokban a hatóságok arról beszéltek, a levegő a katedrális környékén nem szennyezett.

A romok eltávolítását végző munkások azonban veszélyben voltak a felügyelők szerint egy 2019 júliusi jelentés alapján. Egyrészt nem kaptak maszkot, amellyel kivédhették volna azt, hogy az ólmot belélegezzék, másrészt azt folyamatosan hazavitték magukkal ruhájukon. 82 helyi gyermeket is megvizsgáltak, közülük tízről derült ki, hogy szervezetében a határérték fölött van az ólom mennyisége.

Nagyon mérgező anyag

Annie Thébaud-Mony, a francia nemzeti egészségügyi és orvosi kutatóintézet kutatási igazgatója akkoriban aggasztónak nevezte az ólomszennyezést.

"A kiszabadult 400 tonna ólom az egész Franciaországban egy év alatt kibocsátott ólom négyszeresének felel meg.

Az ólom mérgezés szempontjából ugyanolyan, mint az azbeszt.

A tűz idején a tűzoltókat véleményem szerint jobban kellett volna védeni. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik (a székesegyházon) elkezdték a munkát" - fogalmazott.

Májusban a Notre Dame körüli burkolt területet ideiglenesen ismét lezárták a nyilvánosság elől, miután magas ólomszintet mutattak ki. Tisztítás után újra megnyitották. Emmanuel Macron francia elnök arra tett ígéretet, hogy 2024-re újra megnyitják a székesegyházat.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×