INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

notre-dame

tűzvész

ólomszennyezés

Tűzoltók próbálják megfékezni a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezetét emésztő lángokat 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább.

Ólommal szennyezte a párizsi levegőt a Notre-Dame leégése

Infostart

A székesegyházban két évvel ezelőtt pusztító tűzvész aggasztóan magas ólomszintet alakított ki a levegőben, amely a mentésben dolgozók és a környéken élők számára is egészségi kockázatot jelenthetett.

Az ország egyik legerősebb szakszervezetének ügyvédjei egy egészségügyi szövetséggel és a helyi lakosokkal társulva keresetet nyújtanak be "ismeretlen személyek által elkövetett ... életveszélyeztetés" miatt. A felperesek súlyos gondatlansággal vádolják a hatóságokat, amelyek szerintük veszélyes mennyiségű mérgező ólompornak tették ki a városlakókat, különösen a gyerekeket, illetve a katedrális helyreállításán dolgozókat, írja a The Guardian.

Nagyon szennyezetté vált a levegő

A Notre-Dame 2019 áprilisában gyulladt ki, a tűz következtében a tető és a torony is megolvadtak, aminek következtében 460 tonnányi ólom került a levegőbe. A tűzvész után az ólomszint elérte az 500 ezer mikrogrammot négyzetméterenként (µg/m2) az épületen kívüli udvaron, a környező lakó- és turisztikai területeken pedig a 20 000 µg/m2-t, ami

többszöröse a párizsi közegészségügyi hatóságok által ajánlott 5000 µg/m2 -nek.

Az ólommal szennyezett levegő akár ötven kilométeres távolságra is eljuthatott a székesegyháztól. A felperesek szerint a tűzesetet követő három hónapban a hatóságok nem tettek eleget annak érdekében, hogy a helyreállításon dolgozók és a környéken élők egészségét megóvják.

Eleinte tagadták a szennyezettséget

A Henri Pézerat Egyesület, egy szakszervezet, amely egészségügyi és környezetvédelmi kérdésekben kampányolt a lakosság és két, a székesegyház közelében élő család nevében, úgy döntött, hogy jogi lépéseket tesz, miután a munkafelügyelet jelentése rámutatott a kockázatra, melyet a terület megtisztításának ideje alatt a munkások vállaltak, anélkül, hogy erről tudtak volna.

A szervezet ügyvédje, François Lafforge elmondta: "Nemrégiben végre megkaptuk a munkafelügyelet jelentéseit, amelyekből kiderült, hogy a tűzvész utáni hónapokban nem tartották be a munkavállalók védelmét szolgáló intézkedéseket".

2019 májusában, a tűzvész utáni hónapokban a hatóságok arról beszéltek, a levegő a katedrális környékén nem szennyezett.

A romok eltávolítását végző munkások azonban veszélyben voltak a felügyelők szerint egy 2019 júliusi jelentés alapján. Egyrészt nem kaptak maszkot, amellyel kivédhették volna azt, hogy az ólmot belélegezzék, másrészt azt folyamatosan hazavitték magukkal ruhájukon. 82 helyi gyermeket is megvizsgáltak, közülük tízről derült ki, hogy szervezetében a határérték fölött van az ólom mennyisége.

Nagyon mérgező anyag

Annie Thébaud-Mony, a francia nemzeti egészségügyi és orvosi kutatóintézet kutatási igazgatója akkoriban aggasztónak nevezte az ólomszennyezést.

"A kiszabadult 400 tonna ólom az egész Franciaországban egy év alatt kibocsátott ólom négyszeresének felel meg.

Az ólom mérgezés szempontjából ugyanolyan, mint az azbeszt.

A tűz idején a tűzoltókat véleményem szerint jobban kellett volna védeni. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik (a székesegyházon) elkezdték a munkát" - fogalmazott.

Májusban a Notre Dame körüli burkolt területet ideiglenesen ismét lezárták a nyilvánosság elől, miután magas ólomszintet mutattak ki. Tisztítás után újra megnyitották. Emmanuel Macron francia elnök arra tett ígéretet, hogy 2024-re újra megnyitják a székesegyházat.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018