eur:
389.5
usd:
357.74
bux:
73339.06
2024. július 22. hétfő Magdolna
Utat mutat egy kislánynak egy rendőr a bukaresti munkaügyi és szociális védelmi minisztérium előtt rendezett rendőrtüntetés alatt, 2021. március 1-jén. A rendőrök a tervezett megszorítások, köztük a közalkalmazottak bérének befagyasztása ellen tiltakoztak.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

A vesztegzár fenyegeti Bukarestet, gyorsan romlik a járványhelyzet Romániában

Vidéki rohammentők (SMURD) érkeztek szerdán tíz megyéből Bukarestbe, hogy kollégáik munkáját segítsék, a koronavírus-járvánnyal összefüggő súlyos esetek miatt ugyanis az utóbbi tíz napon csaknem megduplázódott a segélyhívások száma a román fővárosban.

Bukarest térségében - a főváros metropolisz-övezetének számító Ilfov megyével együtt - az utóbbi napokban meghaladta a 2300-at a koronavírusteszteléseket, kivizsgálást vagy kórházi beutalást igénylő segélyhívások száma.

A katasztrófavédelem kötelékébe tartozó, a sürgős beavatkozást igénylő, súlyos esetre szakosodott SMURD rohammentő-szolgálat munkáját immár 15 vidéki mentőcsapat segíti Bukarestben. Munkájukat a rohamkocsi rendszeres fertőtlenítése is nehezíti: Daniel Vasile, a bukaresti SMURD szóvivője szerint kedden már több mint száz fertőtlenítést végeztek, a járvány kezdete óta pedig mintegy húszezret.

Bukarestben szerdán több mint 1200 új fertőzést diagnosztizáltak, ezzel az utóbbi kéthetes fertőzési arány megközelítette a lakosság 4,5 ezrelékét. A főváros kevesebb mint két hete került ismét - a 3 ezrelékes fertőzési ráta feletti - "vörös" zónába. A járvány gyorsulása miatt

szakemberek azt valószínűsítik, hogy a fertőzöttség hamarosan meghaladja Bukarestben a vesztegzár elrendelésének feltételéül megszabott 6 ezrelékes szintet.

Országos szinten szerdán már második napja haladta meg a hatezret a 24 óra alatt beazonosított újabb fertőzések száma, ami több mint 40 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Bár az átlagos fertőzésszám még elmarad a második hullám tavaly novemberi napi 8500 esethez közelítő csúcsától, a Covid-kórházak intenzív osztályai megteltek. Már 1266 súlyos állapotban lévő beteg életéért küzdenek az orvosok, ami megközelíti a tavalyi 1300-as csúcsot.

Romániában eddig 875 ezer embernél mutatták ki a vírust, a járvány pedig 21 787 áldozatot követelt, közülük 89-en az utóbbi 24 órában vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, hogy Amerikában legutóbb a XIX. században volt olyan, hogy egy elnök valamiképpen elvesztette pártja támogatását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×