eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a videokonferencia keretében tartott ülése utáni sajtóértekezleten Brüsszelben 2020. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Brüsszel merész célokat tűzhet ki az évtizedre

Valdis Dombrovskis EU-biztos cselekvési terve a foglalkoztatottság, a felnőttképzés és a szegénység, a kirekesztettség csökkentése köré épül.

Az Európai Bizottság erős szociális Európát kíván kialakítani, amely a jövőbeni munkahelyekre és a készségekre összpontosít, valamint előkészíti az ellenálló társadalmi és gazdasági helyreállítást – közölte Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos az uniós bizottság új szociális cselekvési tervének bemutatásakor.

Az uniós biztos elmondta, a cselekvési terv három kiemelt, 2030-ig megvalósítani kívánt közös uniós célt határoz meg az EU számára.

A célok között szerepel, hogy

  • a 20 és 64 éves közöttiek legalább 78 százalékának foglalkoztatottnak kell lennie,
  • a felnőttek legalább 60 százalékának évente képzésben kell részesülnie, illetve
  • a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának kitettek számát legalább 15 millióval kell csökkenteni.

Az Európai Bizottság cselekvési terve továbbá a koronavírus okozta válságot követően a foglalkoztatás hatékony és aktív támogatásáról szóló ajánlásokat is magában foglal a munkahelyteremtés támogatására. Az uniós biztos elmondása szerint az ajánlások ösztönözni fogják a munkahelyteremtést és a hanyatló ágazatokból a bővülő ágazatokba, különösen a digitális és a zöld ágazatokba irányuló pályamódosítást. A vonatkozó új tagállami intézkedéseknek a munkaerő-felvétel ösztönzésére és a vállalkozások támogatására, a továbbképzési és átképzési lehetőségekre, valamint a foglalkoztatási szolgálatok fokozott támogatására kell összpontosítaniuk. Az intézkedések finanszírozásához uniós források állnak a tagállamok rendelkezésre – közölte.

Dombrovskis hozzátette, a cselekvési terv az Európai Bizottság hozzájárulása az Európai Unió Tanácsának portugál elnöksége által 2021 májusára tervezett portói szociális csúcstalálkozóhoz. A csúcstalálkozó arra fog összpontosítani, hogy miként erősíthető meg Európa szociális dimenziója úgy, hogy megfeleljen a méltányos, befogadó és ellenálló járványhelyzet utáni helyreállítás, valamint a zöld és digitális átállás kihívásainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×