eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a videokonferencia keretében tartott ülése utáni sajtóértekezleten Brüsszelben 2020. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Brüsszel merész célokat tűzhet ki az évtizedre

Valdis Dombrovskis EU-biztos cselekvési terve a foglalkoztatottság, a felnőttképzés és a szegénység, a kirekesztettség csökkentése köré épül.

Az Európai Bizottság erős szociális Európát kíván kialakítani, amely a jövőbeni munkahelyekre és a készségekre összpontosít, valamint előkészíti az ellenálló társadalmi és gazdasági helyreállítást – közölte Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos az uniós bizottság új szociális cselekvési tervének bemutatásakor.

Az uniós biztos elmondta, a cselekvési terv három kiemelt, 2030-ig megvalósítani kívánt közös uniós célt határoz meg az EU számára.

A célok között szerepel, hogy

  • a 20 és 64 éves közöttiek legalább 78 százalékának foglalkoztatottnak kell lennie,
  • a felnőttek legalább 60 százalékának évente képzésben kell részesülnie, illetve
  • a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának kitettek számát legalább 15 millióval kell csökkenteni.

Az Európai Bizottság cselekvési terve továbbá a koronavírus okozta válságot követően a foglalkoztatás hatékony és aktív támogatásáról szóló ajánlásokat is magában foglal a munkahelyteremtés támogatására. Az uniós biztos elmondása szerint az ajánlások ösztönözni fogják a munkahelyteremtést és a hanyatló ágazatokból a bővülő ágazatokba, különösen a digitális és a zöld ágazatokba irányuló pályamódosítást. A vonatkozó új tagállami intézkedéseknek a munkaerő-felvétel ösztönzésére és a vállalkozások támogatására, a továbbképzési és átképzési lehetőségekre, valamint a foglalkoztatási szolgálatok fokozott támogatására kell összpontosítaniuk. Az intézkedések finanszírozásához uniós források állnak a tagállamok rendelkezésre – közölte.

Dombrovskis hozzátette, a cselekvési terv az Európai Bizottság hozzájárulása az Európai Unió Tanácsának portugál elnöksége által 2021 májusára tervezett portói szociális csúcstalálkozóhoz. A csúcstalálkozó arra fog összpontosítani, hogy miként erősíthető meg Európa szociális dimenziója úgy, hogy megfeleljen a méltányos, befogadó és ellenálló járványhelyzet utáni helyreállítás, valamint a zöld és digitális átállás kihívásainak.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×