INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

digitális

valdis dombrovskis

szegénység

felnőttképzés

európai unió

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a videokonferencia keretében tartott ülése utáni sajtóértekezleten Brüsszelben 2020. december 1-jén.

Brüsszel merész célokat tűzhet ki az évtizedre

Infostart / MTI

Valdis Dombrovskis EU-biztos cselekvési terve a foglalkoztatottság, a felnőttképzés és a szegénység, a kirekesztettség csökkentése köré épül.

Az Európai Bizottság erős szociális Európát kíván kialakítani, amely a jövőbeni munkahelyekre és a készségekre összpontosít, valamint előkészíti az ellenálló társadalmi és gazdasági helyreállítást – közölte Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos az uniós bizottság új szociális cselekvési tervének bemutatásakor.

Az uniós biztos elmondta, a cselekvési terv három kiemelt, 2030-ig megvalósítani kívánt közös uniós célt határoz meg az EU számára.

A célok között szerepel, hogy

  • a 20 és 64 éves közöttiek legalább 78 százalékának foglalkoztatottnak kell lennie,
  • a felnőttek legalább 60 százalékának évente képzésben kell részesülnie, illetve
  • a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának kitettek számát legalább 15 millióval kell csökkenteni.

Az Európai Bizottság cselekvési terve továbbá a koronavírus okozta válságot követően a foglalkoztatás hatékony és aktív támogatásáról szóló ajánlásokat is magában foglal a munkahelyteremtés támogatására. Az uniós biztos elmondása szerint az ajánlások ösztönözni fogják a munkahelyteremtést és a hanyatló ágazatokból a bővülő ágazatokba, különösen a digitális és a zöld ágazatokba irányuló pályamódosítást. A vonatkozó új tagállami intézkedéseknek a munkaerő-felvétel ösztönzésére és a vállalkozások támogatására, a továbbképzési és átképzési lehetőségekre, valamint a foglalkoztatási szolgálatok fokozott támogatására kell összpontosítaniuk. Az intézkedések finanszírozásához uniós források állnak a tagállamok rendelkezésre – közölte.

Dombrovskis hozzátette, a cselekvési terv az Európai Bizottság hozzájárulása az Európai Unió Tanácsának portugál elnöksége által 2021 májusára tervezett portói szociális csúcstalálkozóhoz. A csúcstalálkozó arra fog összpontosítani, hogy miként erősíthető meg Európa szociális dimenziója úgy, hogy megfeleljen a méltányos, befogadó és ellenálló járványhelyzet utáni helyreállítás, valamint a zöld és digitális átállás kihívásainak.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018