eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullák a George Washington Egyetemi Kórházban Washingtonban 2020. december 14-én. Az Egyesült Államokban ezen a napon vette kezdetét az oltási kampány. Első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Jacquelyn Martin

Az iráni parlament a nyugati oltóanyagok betiltására szólított fel

Az iráni parlament megtiltaná a nyugati koronavírus-oltóanyagok alkalmazását az országban, kifejezett tekintettel a Pfizer és a BioNTech amerikai és német cég vakcinájára - írta az Isna félhivatalos iráni hírügynökség hétfőn.

A 290 fős törvényhozás 200 tagja egy felhívásban azzal érvelt, hogy egyes esetekben súlyos mellékhatásokról, sőt halálesetekről érkezett hír, de ennek forrását az erről beszámoló hírügynökségi tudósítás nem jelöli meg. A tilalom az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Franciaországból származó vakcinákra vonatkozna. A képviselői felhívás tartalma megfelel Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető követeléseinek. Hamenei a múlt héten megtiltotta a kormánynak, hogy oltóanyagot importáljon az említett három országból, arra hivatkozva, hogy hatásosságuk nem bizonyított, Irán pedig nem válhat kísérleti laborrá.

A sokak szerint politikailag motivált döntés megosztja az iszlám köztársaságot. A parlamenti keményvonalasok támogatják a tilalmat, és azt állítják, hogy az amerikai vakcinák rákos megbetegedésekhez, terméketlenséghez és impotenciához vezethetnének, noha erre tudományos bizonyíték egyelőre nem került napvilágra.

Egy másik népszerű összeesküvés-elmélet szerint az irániakat oltóanyagba rejtett chipekkel a Nyugatot kiszolgáló robotokká változtatnák át.

Haszan Róháni iráni elnök kormánya elhatárolódott ezektől a kijelentésektől.

Az iráni orvosi kamara Róháninak címzett levelében arra kérte a kormányt, hogy kizárólag tudományos megfontolások alapján hozzon döntést a vakcináról zajló vitában.

Az iráni vezetés bírálói biztonságosabbnak tartják a nyugati oltóanyagot, mint a kínait, az oroszt vagy a kubait, amelyekkel szemben Teheránnak nincs kifogása.

Az iszlám köztársaságban 1 286 406 fertőzöttje és 56 171 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopins baltimore-i egyetem legfrissebb összesítése szerint.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×