INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

csehország

európai bizottság

korrupció

Andrej Babis cseh miniszterelnök érkezik az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára 2019. július 2-án. A csúcstalálkozó résztvevői folytatják az EU vezetői tisztségeinek betöltéséről szóló egyeztetést.

Kiszivárgott az EU-jelentés a cseh kormányfő összeférhetetlenségi helyzetéről

Infostart / Fóris György

Mintegy 250 oldalas európai bizottsági jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Andrej Babis cseh miniszterelnöki státuszával összeférhetetlen módon jutott korábbi cége európai uniós támogatáshoz.

A kérdés voltaképpen már évek óta napirenden van, így 2019-ben bizottsági belső vizsgálathoz már született egy részletes EU-számvevőszéki vélemény az ügyben. A mostani jelentés ennek „folytatásaként” látott napvilágot, számtalan melléklettel kiegészülve.

A cseh kormányfő akkor is, azóta is tagad minden összeférhetetlenségi vádat, miközben szakértők emlékeztetnek, hogy a tét nem csupán az ő miniszterelnöki reputációja, hanem az összeférhetetlenség formális kimondása esetén minimum 450 millió cseh koronányi EU-támogatás visszafizetése is szükségessé válhat.

Andrej Babiš a politikai karrierje előtt Csehország második leggazdagabb embereként az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari és vegyipari cégének, a több mint 30 ezer embert foglalkoztató Agrofertnek volt a tulajdonosa. Tulajdonrészét miniszterelnökké válva formálisan eladta ugyan egy vagyonkezelő alapnak, de lapjelentések és civil szervezetek kezdettől fogva állították, hogy közvetett érdekeltsége és befolyása a cégnél ténylegesen azóta sem szűnt meg.

Ez utóbbit az EU-számvevőszék 2019 januárjában Prágában vizsgálta, majd az akkor kiszivárgott vélemény szintén az volt, hogy az összeférhetetlenség úgymond nemcsak abban áll fenn, hogy Babiš befolyással lehetett korábbi cégeinek uniós támogatására, hanem végső soron a nyeresége is közvetve vagyonát gyarapította.

A mostani jelentés – brüsszeli sajtóhoz kiszivárgott részletek szerint – ugyancsak azt emelte ki, hogy a kormányfő pozíciójánál fogva közvetlen ráhatással lehetett az uniós költségvetési források saját korábbi cégét is segítő csehországi elköltésére.

A jelentést amúgy az Európai Bizottság több főigazgatósága – így a regionális politikáért, illetve a foglalkoztatás- és szociálpolitikáért felelős területek illetékesei – közösen készítette. A dokumentumot Csehország állandó brüsszeli EU-képviselőjéhez, Edita Hrdához juttatták el, és a bizottsági szóvivő szerint a cseh kormánynak három hónap áll rendelkezésére az anyagban leírtak megválaszolásához.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018