INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

koronavírus

járvány

ausztrália

őslakosok

Nhulunbuy, 2018. augusztus 8.A 2018. augusztus 5-i képen az ausztrál őslakos yolngu népcsoport tagjai Bunggul elnevezésű rituális táncot járnak a Garma Fesztiválon az északi területi Arnhem-földön, Nhulunbuy közelében levő Gulkula táborhelyen. Az Északi terület partvidékén élő őslakos klán tagjainak részvételével 1998 óta zajló évenkénti rendezvény a yolngu nép kulturális örökségének ápolását és az ősi tudás megőrzését tűzte ki célul. A hagyományosan vadászó-gyűjtögető életmódot folytató yolngu törzsi közösség klánjainak többnyire önálló nyelvük van, vagy ezek diakektusait használják. Az énekkel és tánccal kísért spirituális szertartások mellett a fesztiválon hangsúlyt kap az őshonos és a betelepült ausztrálok közötti együttműködés erősítése, amellyel a yolnguk a foglalkoztatáshoz, a vállalkozáshoz és az oktatáshoz való hozzáférésen keresztül gazdasági lehetőségeket kívánnak teremteni önmaguk számára. (MTI/AAP/Mick Tsikas)

Koronavírus - több mint egy évre "biztonságba helyezték" Ausztrália egyik territóriumát

Infostart / MTI

Az Északi Terület térsége 2022-ig zárva marad az Ausztrália járványgócaiból érkezők előtt.

Az ott élő őslakosok védelmének érdekében 2022-ig nem léphetnek be Ausztrália Északi Területére az ország koronavírus-járvány által erősen sújtott régióiból - jelentették be kedden a helyi hatóságok. Az államnak nem minősülő térségbe már korábban sem léphettek be a gócnak számító dél-ausztráliai Victoria államból és Sydney városából. Michael Gunner, a terület miniszterelnöke pedig az ABC ausztrál műsorszóró társaságnak adott interjújában úgy vélte,

a korlátozásokat Ausztrália több más régiójára is ki kell terjeszteni.

Leszögezte: a rendelkezéseket elsősorban az ott élő őslakosok védelmében hozzák, akiket a világ egyik legveszélyeztetettebb népcsoportjának nevezett. Hozzátette, hogy a határellenőrzés legalább 18 hónapig tart majd.

A körülbelül 250 ezer lakosú térség Ausztrália legritkábban lakott része, a népesség mintegy 30 százalékát kitevő őslakosok pedig a terület peremvidékein élnek, távol a jól felszerelt egészségügyi intézményektől, így rájuk nagyobb veszélyt jelent a járvány esetleges elharapózása.

Az Északi Területen egyelőre csak alig néhány fertőzést regisztráltak, a Covid-19-nek nem volt halálos áldozata.

Ausztráliából csaknem 22 ezer fertőzöttet és 332, a koronavírushoz köthető halálesetet jelentettek. Az ország már márciusban szigorú óvintézkedéseket vezetett be és lezárta határait.

Nyitókép: MTI/AAP/Mick Tsikas
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018