eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőöltözetet viselő köztisztasági dolgozók indulnak, hogy lakóépületeket fertőtlenítsenek a koronavírus-járvány idején Bukarestben 2020. május 22-én, a háttérben egy kerékpáros. A bukaresti önkormányzat ettől a naptól kezdve hét nagy kiterjedésű sétálóövezetet alakított ki a belvárosban, hogy legyen hol sétálniuk a járványügyi korlátozások miatt egyéb szabadidős tevékenységek híján maradt bukarestieknek.     Romania loosened a number of lockdown measures imposed two months ago to limit the spread of the COVID-19 infections, but kept social distancing and to wear a face mask while indoors on or public transport.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Újabb drámai adat érkezett Romániából

Ismét megdőlt a napi esetszám rekordja.

Az utóbbi 24 óra alatt 614 új koronavírus-fertőzöttek azonosítottak Romániában.

Az országban először haladta meg a hatszázat a diagnosztizált fertőzések napi ritmusa.

Csütörtökön az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 7986-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot. A kórházak terhelése azért nem érte még el az akkori értéket, mivel most már nem kezelnek minden fertőzöttet kórházban: több mint 1600 tünetmentes fertőzöttet tíznapos megfigyelési időszak után hazaengedtek, annak ellenére, hogy nem lett két egymást követő tesztjük negatív, tehát nem nyilváníthatták gyógyultnak őket.

Az utóbbi napon 17 Covid-19-ben szenvedő beteg hunyt el, ezzel 1834-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Külföldön 122 koronavírussal diagnosztizált román állampolgár vesztette eddig életét.

A betegség romániai megjelenése óta 30 789 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 20 969 meggyógyult, 240-et pedig intenzív osztályon kezelnek.

A járvány június elején kezdett ismét erőre kapni Romániában, miután - a rendkívüli állapot feloldása és a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán - lépcsőzetesen lazítani kezdték a kijárási és gyülekezési korlátozásokat.

A hatóságok egyelőre nem vonták vissza az eddigi lazításokat, de elhalasztották a vendéglátóhelyek beltéri részeinek július elsejétől várt megnyitását. Az állami tisztségviselők egyre növekvő aggodalommal próbálják nyilvános felhívásaikkal nagyobb fegyelemre, a higiéniai és távolságtartási óvintézkedések betartására bírni a lakosságot.

Klaus Iohannis államfő csütörtöki televíziós beszédében jóhiszemű együttműködésre szólította fel a politikustársadalmat és a különböző pártok befolyása alatt álló állami intézményeket, a sajtót és a civil társadalmat is.

"A vírus valóságos, nincs politikai színe, nem lehet törvénnyel betiltani, és nem is tűnik el csak attól, ha tagadják létezését"

- szögezte le az államfő, ismételten felhívást intézve a parlamenthez, hogy mielőbb fogadja el a lakosság egészségének hatékony védelméhez szükséges jogszabályi keretet.

Romániában ugyanis jelenleg senkit sem lehet karanténra vagy kórházi elkülönítésre kényszeríteni, mert egy alkotmánybírósági döntés miatt múlt pénteken hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket. A joghézagot felszámolni hivatott, a jobbközép kisebbségi kormány által hétfőn elfogadott törvénytervezetet a baloldali parlamenti többség élesen bírálja, jelentősen módosítani akarja, ezért még nem szavazta meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×