eur:
393.38
usd:
368.37
bux:
65954.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A halálozási rovat több oldalt tesz ki az Eco di Bergamo című bergamói újságban 2020. március 17-én. Bergamo az új koronavírussal leginkább sújtott város Észak-Olaszországban, a járvány olaszországi gócpontjában.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Már 15 ezer fölött az olaszországi áldozatok száma

Az új esetek száma nőtt, az elhunytaké csökkent az előző napokhoz képest Olaszországban. A britek és a spanyolok már látják a lassulás jeleit.

Olaszországban az elmúlt 24 órában 681-gyel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Ez március 23. óta a legalacsonyabb napi adat.

Összességében már 15 362-en haltak meg a járvány következtében.

Az új betegek száma 4805-tal nőtt, így összesen 124 ezren kapták el a fertőzést. Ez viszont enyhe emelkedés az elmúlt napokhoz képest.

Intenzív ellátásban közel négyezren részeülnek, a gyógyultak száma pedig 21 ezer.

Hiába a rekord, a britek reménykednek

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 703-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Ez az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. Összesen 4313-an haltak meg Nagy-Britanniában.

Robert Cuffe, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió statisztikai szolgálatának vezetője az új számok ismertetése után azonban közölte: az emelkedés elmarad az eddigi modellszámításokban valószínűsített ütemtől. Ezek ugyanis arra vallanak, hogy a halálozások száma a görbe jelenlegi szakaszában három és fél naponta megkétszereződik, ez viszont azt jelentette volna, hogy e modell alapján a legutóbbi vizsgált 24 órában 800-an haltak volna meg. Cuffe szerint ez az első olyan nap, amelyen a halálozási szám elmaradt a modellben felvázolt görbétől, így

még korai fordulatról beszélni, de van remény arra, hogy az új fertőződéses esetek számának növekedésében már tapasztalható lassulás végül megjelenik a halálozási adatokban is.

Szombatig az előző napi 38 168-ról 41 903-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Nagy-Britanniában szombatig több mint 183 ezer szűrést végeztek; ez tízezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál.

Maradnak a spanyol korlátozások

Spanyolországban a legrosszabb a helyzet Európában az esetszámokat tekintve, mintegy 125 ezer fertőzöttről tudni.

A kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél - jelentette be a spanyol miniszterelnök madridi online sajtótájékoztatóján szombaton.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a komoly korlátozásokkal, a többi közt iskolabezárásokkal, lakhelyelhagyási megkötésekkel járó intézkedés bevezetése nem volt hiába, csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, de a szakértők véleménye alapján még több időre van szükség ahhoz, hogy a napi gyógyult esetek száma meghaladja a fertőzöttekét.

Mint mondta,

az első cél a járvány csúcsán való túljutás volt, "ennek eléréséhez közel vagyunk",

a következő fázis a terjedés még erőteljesebb mérséklése. "A győzelem minden nappal közelebb van" - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy hetek vannak még hátra a korlátozásokból, amelyek segítenek a járvány leküzdésében, és ennek érdekében további kitartásra, türelemre, fegyelemre kért mindenkit.

Hozzátette: a kormány jövő keddi ülésén fogadja el a szükségállapot április 25-ig tartó kiterjesztését, majd javaslatát beterjeszti a törvényhozásnak.

Nagy a gond a szlovén idősotthonokban

A szlovén idősotthonokban mintegy 177 ember fertőződött meg koronavírussal, közülük sokan más betegségekben is szenvednek - közölte szombaton a helyi sajtó.

Szlovéniában a szombati hivatalos közlés szerint egy nap alatt 43 esettel, 977-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig 22-en haltak meg a járvány következtében. A diagnosztizált betegek közül 31-et ápolnak intenzív osztályon. Március 4. óta 27 109 koronavírus-tesztnek lett negatív az eredménye az országban.

A szlovén kormány leginkább az idősotthonok miatt aggódik. Az ország területén tíz szeretetotthonban is regisztrálták a koronavírus-fertőzést. A legtöbb fertőzöttet a kelet-szlovéniai Smarje pri Jelsah-i otthonban diagnosztizálták, összesen 112-őt a dolgozókkal együtt. Szerdáig ebben az otthonban hat idős ember halt bele a Covid-19 szövődményeibe.

A helyzet kezelésére országszerte regionális orvosi csoportokat hoztak létre, hogy elkülönítsék a már igazoltan fertőzött időseket azoktól, akik még nem kapták el a vírust, és így javítsanak a kialakult állapotokon. Négy idős gondozott korábban abban a délkelet-szlovéniai Metlika városában működő szeretetotthonban hunyt el, ahol egy fertőzött orvos dolgozott. Az orvos Olaszországban síelt, megfertőződött a koronavírussal, majd hazatérve három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a városi rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel is.

Négy áldozat Eszéken

Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 47-tel, összesen 1126-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 12 halálos áldozata van a járványnak. Négyen pénteken, a kelet-horvátországi Eszéken haltak meg. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más alapbetegségekkel is rendelkeztek. Az első fertőzés megjelenése, február 24. óta 92 beteget nyilvánítottak gyógyultnak az országban.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×