eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nagy a felháborodás, sokan tüntettek az olasz kormány ellen

Jelentős, egyes források szerint több tízezres tömeg gyűlt össze szombaton Rómában a szakszervezeti szövetségek felhívására a gazdasági növekedést elősegítő politikát követelve a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormányától.

A tüntetésen a nyugdíjasokat és a diákokat képviselő szövetségek és az ellenzéki szociáldemokraták, a Demokrata Párt (PD) is részt vettek, a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tüntető "sárgamellényes" mozgalom olaszországi támogatói - akik az Európai Unióból való távozást, az üzemanyag jövedéki adójának csökkentésétés, a bankok, a biztosítók és az autópálya-üzemeltetők államosítását akarják elérni - azonban az utolsó pillanatban lemondták az általuk meghirdetett tiltakozást.

A tüntetők, akik menetrendszerinti és 12 különvonattal, 1300 busszal, diszkont légitársaságok járataival utaztak a fővárosba, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedéseket és az adónyomás enyhítését követelve vonultak utcára, és többek között azért is, hogy bírálják a Giuseppe Conte vezette kormány által tervezett, havi 780 eurós alapjövedelem bevezetését. A szakszervezetek szerint az alapjövedelem eltántorítja a munkakereséstől az állástalanokat. A tüntetők szerint továbbá a kormány által bejelentett beruházási tervek nem elég nagyratörőek, a nyugdíjreformról szóló tervek pedig korlátozottak.

A demonstrációt a legerősebb szakszervezeti föderáció, az 5,5 munkavállalót képviselő CGIL frissen újraválasztott titkára, Maurizio Landini vezette. A föderáció balszárnyához sorolt Landini szerint a beruházások tíz év alatt 30 százalékkal, összességében 100 milliárd euróval csökkentek Olaszországban.

"A kormánynak változtatnia kell az irányon, fél lábbal már a recesszióban vagyunk"

- hangoztatta a második legnagyobb érdekképviseleti szövetség, a CISL vezetője, Annamaria Furlan.

A szombati volt a legjelentősebb szakszervezeti mozgósítás a 2014 végi, 2015 eleji óta, amikor is az akkor hivatalban lévő balközép kormány munkaügyi reformja ellen tiltakoztak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×