INFORÁDIÓ
2021. március 8. hétfő
Zoltán

rio de janeiro

lövöldözés

halálos áldozat

kábítószer-kereskedelem

Többen meghaltak egy lövöldözésben Rióban

Infostart / MTI

Legkevesebb hét ember vesztette életét és számosan megsebesültek szombaton a rendőrséggel kialakult lövöldözésben Brazília legnagyobb nyomornegyedében, a Rio de Janeiróban található Rocinha favelában. A biztonsági helyzet nagyon rossz; a hadsereg mintegy két hónapja átvette a város biztonsági erői feletti ellenőrzést.

A rendvédelmi szervek állítása szerint az incidens egy rendőrjárőr megtámadásával kezdődött, bár a halálos áldozatok hozzátartozói a hivatalos beszámolóval több ponton is ellentmondó nyilatkozatokat tettek a helyi sajtónak.

A rendőrség szerint gyanúsítottak után kutattak Rocinhában egy korábban meggyilkolt rendőr ügyében. A hatóságok a szombati incidenst követően különböző fegyvereket, köztük két kézigránátot is lefoglaltak.
Február közepén a brazil szövetségi kormány elrendelte, hogy a hadsereg vegye át az irányítást Rio de Janeiro biztonsági erői felett a drogbandák gerjesztette elharapódzó erőszak megfékezése érdekében.

Az egyébként is erőszakos városban a bűnözés az utóbbi években csak fokozódott. A gyilkosságok száma nyolc százalékkal növekedett 2017-ben az azt megelőző évhez képest, illetve 26 százalékkal 2015-höz viszonyítva.

Napi szintű lövöldözések és rendőri brutalitás

Lövöldözések naponta előfordulnak Rio de Janeiro szegénynegyedeiben, miközben az erőszak apránként átterjed Brazília második legnagyobb városának tehetősebb kerületeire is.

A kábítószer-kereskedelmet Rocinhában a Red Command nevű bűnszervezet tartja markában. A drogbanda számít egyben a legbefolyásosabbnak az egész városban.

A helyi biztonsági erők alárendelése a hadseregnek számos vitát váltott ki a dél-amerikai országban. A múlt héten gyilkosság áldozata lett Marielle Franco városi tanácsnok. Többen politikai gyilkosságra gyanakszanak, mivel a politikus korábban élesen szót emelt a rendőri brutalitással szemben, amely számos megfigyelő szerint csak rosszabb lett a hadsereg beavatkozásával Rio de Janeiróban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018