eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Többen meghaltak egy lövöldözésben Rióban

Legkevesebb hét ember vesztette életét és számosan megsebesültek szombaton a rendőrséggel kialakult lövöldözésben Brazília legnagyobb nyomornegyedében, a Rio de Janeiróban található Rocinha favelában. A biztonsági helyzet nagyon rossz; a hadsereg mintegy két hónapja átvette a város biztonsági erői feletti ellenőrzést.

A rendvédelmi szervek állítása szerint az incidens egy rendőrjárőr megtámadásával kezdődött, bár a halálos áldozatok hozzátartozói a hivatalos beszámolóval több ponton is ellentmondó nyilatkozatokat tettek a helyi sajtónak.

A rendőrség szerint gyanúsítottak után kutattak Rocinhában egy korábban meggyilkolt rendőr ügyében. A hatóságok a szombati incidenst követően különböző fegyvereket, köztük két kézigránátot is lefoglaltak.
Február közepén a brazil szövetségi kormány elrendelte, hogy a hadsereg vegye át az irányítást Rio de Janeiro biztonsági erői felett a drogbandák gerjesztette elharapódzó erőszak megfékezése érdekében.

Az egyébként is erőszakos városban a bűnözés az utóbbi években csak fokozódott. A gyilkosságok száma nyolc százalékkal növekedett 2017-ben az azt megelőző évhez képest, illetve 26 százalékkal 2015-höz viszonyítva.

Napi szintű lövöldözések és rendőri brutalitás

Lövöldözések naponta előfordulnak Rio de Janeiro szegénynegyedeiben, miközben az erőszak apránként átterjed Brazília második legnagyobb városának tehetősebb kerületeire is.

A kábítószer-kereskedelmet Rocinhában a Red Command nevű bűnszervezet tartja markában. A drogbanda számít egyben a legbefolyásosabbnak az egész városban.

A helyi biztonsági erők alárendelése a hadseregnek számos vitát váltott ki a dél-amerikai országban. A múlt héten gyilkosság áldozata lett Marielle Franco városi tanácsnok. Többen politikai gyilkosságra gyanakszanak, mivel a politikus korábban élesen szót emelt a rendőri brutalitással szemben, amely számos megfigyelő szerint csak rosszabb lett a hadsereg beavatkozásával Rio de Janeiróban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×