eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk
Genf, 2018. március 21.Carles Puigdemont leváltott katalán elnök beszél a Számít-e még a függetlenség a 21. századi Európában? című panelbeszélgetésen Genfben 2018. március 21-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: SALVATORE DI NOLFI

Őrizetbe vették Németországban Carles Puigdemontot

A német rendőrség vasárnap őrizetbe vette Carles Puigdemont menesztett katalán vezetőt a dán-német határon - tájékoztatta az EFE spanyol hírügynökséget a volt katalán elnök ügyvédje.

Jaume Alonso-Cuevillas elmondta: Puigdemont - aki ellen a spanyol legfelsőbb bíróság pénteki döntése nyomán ismét európai elfogatóparancsot adtak ki - Finnországból tartott Belgiumba, és miután Dániából gépkocsival átlépett a német határon, a Hamburg felé vezető úton állították meg őt a hatóságok.

Carles Puigdemont október végén, leváltását követően hagyta el Spanyolországot, azóta Belgiumban tartózkodott önkéntes száműzetésben.

Csütörtökön azonban Helsinkibe utazott, hogy részt vegyen egy konferencián, a finn parlamentben és a Helsinki Egyetemen is megfordult az elmúlt napokban. Miután azonban Spanyolország elfogatóparancsot adott ki ellen, a finn rendőrség közölte, hogy körözi az 55 éves politikust.

Az európai elfogatóparancs újbóli kiadásáról Carles Puigdemont, valamint volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen a spanyol legfelsőbb bíróság döntött pénteken.

Pablo Llarena bíró azután határozott erről, hogy vádat emelt a politikusok ellen lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt a tavaly október 1-én alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása következményeként.

Letartóztatásban az elnökjelölt is

A spanyol legfelsőbb bíróság illetékes bírája összesen 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat lázadásért, amelynek címén 30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Ötöt közülük a bíró ismét előzetes letartóztatásba helyezett, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy szombaton egy második fordulóban megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

A politikusoknak a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkolló függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×