eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nürnberg, 2017. december 15.Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Keresztényszociális Unió (CSU) kétnapos tisztújító kongresszusán Nürnbergben 2017. december 15-én. (MTI/EPA/Philipp Gülland)
Nyitókép: PHILIPP GÜLLAND

Migráció: jelentős döntést hozott az új bajor kormány

Önálló határőrizeti rendőrség és menekültügyi hivatal felállításáról döntött az új összetételű bajor tartományi kormány pénteken. A bajor miniszterelnök kijelentette: a maradásra jogosult embereket a lehető legjobban be kell illeszteni a társadalomba, a németországi tartózkodásra nem jogosult embereket pedig "következetesen vissza kell vezetni a származási országukba".

A Markus Söder vezette kormány első üléséről kiadott közlemény szerint a határőrizettel foglalkozó rendőri szerv július 1-jétől kezdi meg működését és 1000 főből áll majd, központja a bajor-osztrák határnál fekvő Passauban lesz.

Felszerelik egyebek között drónokkal, amelyeket a zöldhatáron vetnek be az illegális határátlépés visszaszorítására.

A határőrizet Németországban szövetségi hatáskör, de a müncheni vezetés el akarja érni, hogy a bajor határrendőrök a szövetségi rendőrség által végzett valamennyi határigazgatási műveletbe, például az útlevelek ellenőrzésébe is bekapcsolódhassanak. Ezért tárgyalást kezdeményeznek a szövetségi kormánnyal.

  • A menedékkérők többsége a bajor-osztrák határnál éri el Németország területét, ezért a nemzetközi menekültválság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállították az ellenőrzést ezen a határszakaszon.
  • Az európai uniós szabályok alapján az intézkedést az idén május 12-ig lehet fenntartani.

München szerint ismét meg kell hosszabbítani az engedélyt. Ezzel a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer - az előző bajor kormányfő - is egyetért. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke az utóbbi napokban többször kijelentette, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet érintett határszakaszain egészen addig fenn kell tartani a rendkívüli állapotot jelentő ellenőrzést, ameddig nem megfelelő az övezet külső határának védelme.

Növelik a rendőrök számát

Markus Söder kormányának első ülésén arról is döntöttek, hogy a tartomány teljes területén erősítik a rendőri jelenlétet, és 2020-ig évente rendre 500-zal növelik a rendőrök számát, amely több mint 42 ezer fővel már most történelmi csúcson van.

A rendőrség megerősítése egész Németországban egyedülálló

- idézték a közleményben Joachim Herrmann belügyminisztert. A fejlesztés azt szolgálja, hogy Bajorországban továbbra is "nagyobb biztonságban éljenek az emberek, mint másutt" - utalt a CSU-s politikus arra, hogy a 16 tartomány közül Bajorországban a legjobb a közbiztonság.

Beilleszteni a társadalomba vagy visszaküldeni

A menekültügy szintén alapvetően szövetségi hatáskör Németországban, a menedékkérők ügyében a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) dönt. A bajor kormány ezen a területen nem kíván a szövetségivel megegyező jogosítványokat. A tartományi menekültügyi hivatal a BAMF "erős partnere" lesz - mondta ezzel kapcsolatban Joachim Herrmann.

Németország gondoskodik a rászorulókról, ezt mutatja, hogy "egy nagyszerű közös erőfeszítéssel sikerült több mint egymillió menekültet és menedéket kereső embert ellátni országunkban" - emelte ki a közlemény szerint Markus Söder. A miniszterelnök hozzátette, hogy a maradásra jogosult embereket a lehető legjobban be kell illeszteni a társadalomba, a németországi tartózkodásra nem jogosult embereket pedig "következetesen vissza kell vezetni a származási országukba". Ennek a feladatnak a "jobb, gyorsabb és hatékonyabb" elvégzésére alakítják meg a tartományi menekültügyi hivatalt, amelynek szintén 1000 munkatársa lesz.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×