eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Besokallt a háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság tagja

Carla del Ponte, az ENSZ Szíriai Vizsgáló Bizottságának egyik tagja azt mondta vasárnap, hogy lemond megbízatásáról, mivel a világszervezet Biztonsági Tanácsától várt politikai támogatás elmaradása lehetetlenné tette munkájukat.

A 70 éves Carla del Ponte, aki a Ruandában és a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek ügyében is a vád képviselője volt, az SDA svájci nemzeti hírügynökség jelentése szerint a Locarnói Filmfesztivál alkalmából rendezett panelbeszélgetések egyikén azt mondta, hogy már előkészítette felmondólevelét.

"Távozom ebből a bizottságból, amely semmilyen politikai szándék támogatását nem élvezi" - mondta del Ponte, hozzátéve, hogy ilyenformán az ő szerepe a testületben is csak egy "alibi". "Nincs hatalmam, amíg a Biztonsági Tanács tétlen marad" - panaszkodott.

Del Ponte egykori svájci főügyész 2012 szeptemberében csatlakozott a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott, független szakértőkből álló testülethez, amely rögzíti az olyan incidenseket, mint például a vegyifegyver-támadások, az iraki jazidi népcsoport ellen elkövetett népirtás, az ostromlott települések ellen alkalmazott taktikák vagy a segélykonvojok bombázása.

A vizsgálóbizottság nyilatkozatban reagált del Ponte szavaira, azt állítva, hogy az ügyésznő már júniusban tájékoztatta kollégáit arról, hogy a közeli jövőben távozik a testületből. A bizottság egyúttal hangsúlyozta, hogy folytatják a vizsgálataikat.

"Kötelességünk folytatni a testület munkáját az emberiség által ismert legsúlyosabb jogsértések és nemzetközi bűncselekmények számtalan szíriai áldozatának nevében" - áll a nyilatkozatban.

Del Ponte távozásával csak két tagja marad a bizottságnak, a brazil Paulo Pinheiro és Karen Koning AbuZayd az Egyesült Államokból. A 2011 augusztusában létrehozott vizsgálócsoport rendszeresen jelentést tett az emberi jogok megsértésének eseteiről, de többnyire süket fülekre találtak azok a felhívásai, hogy a szemben álló felek tartsák be a nemzetközi jogot.

Bár a világszervezet dolgozik rajta, hogy kinevezzen egy új testületet a vádemelések előkészítésére, egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy bíróságot állítanának fel a hat és fél éve tartó szíriai háború bűnöseinek elítélésére, vagy akár csak arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) jogkörébe szándékozna utalni ezeket a Szíriában elkövetett háborús bűntetteket.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×